Home » Cultură » Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene. „Pentru mine, leadership-ul înseamnă să încurajezi oamenii”

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene. „Pentru mine, leadership-ul înseamnă să încurajezi oamenii”

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene. „Pentru mine, leadership-ul înseamnă să încurajezi oamenii”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.01.2024

Christine Lagarde (n. 1 ianuarie 1956, Paris, Franța), avocat, politician și economist francez de renume, a fost ministrul de finanțe al Franței între 2007 și 2011, directorul general al Fondului Monetar Internațional (din 2011 și până în 2019), iar de la 1 noiembrie 2019 ocupă funcția de președinte al Băncii Centrale Europene. Lagarde a fost prima femeie care a deținut fiecare dintre pozițiile menționate.  

„Pentru mine, a fi într-o funcție de conducere înseamnă a-i încuraja pe oameni. A-i stimula. A le permite să realizeze ceea ce pot realiza – și să facă acest lucru cu un scop.” (Christine Lagarde)

Născută și crescută la Paris, Christine Lagarde a absolvit Facultatea de Drept din capitala Franței, în cadrul Universității Nanterre, fiind licențiată în drept comercial și dreptul muncii și, de asemenea, deținând un masterat în drept comercial, în economie și finanțe și în literatură americană. Deține mai multe titluri onorifice, printre care acela de doctor oferit de Universitatea din Montreal, membru onorific al Universidad del Pacifico, titlu onorific al Claremont McKenna College și bursă onorifică la Robinson College, Cambridge.

Prima femeie care…

În 1981, s-a alăturat lanțului internațional de firme de avocatură Baker & McKenzie din Chicago, Statele Unite, specializat în dreptul muncii, antitrust, precum și în fuziuni și achiziții. Între 1995 și 1999, a devenit membră a comitetului executiv al firmei, înainte de a fi numită președinte al acesteia între 1999 și 2004, marcând recordul menționat mai sus, acela de a fi prima femeie care a ocupat ambele funcții.

„Sunt un adept al ideii că acțiunea contează mult mai mult decât multitudinea de promisiuni, declarații și sloganuri politice care sunt folosite în timpul campaniilor politice.” (Christine Lagarde)

Între anii 1980 și 1982, Lagarde a fost lector în drept contractual la Facultatea de Drept din Paris, între 2005 și 2007 a fost Ministrul Comerțului, în 2007 – Minsitrul Agriculturii și Pescuitului din Franța, între 2007 și 2011 – Ministrul Economiei și Finanțelor din Franța, în 2008 aflându-se la conducerea președinției franceze a Uniunii Europene (în cel de-al doilea semestru al anului), președinției ECOFIN (The Economic and Financial Affairs Council), a președinției franceze a G20 (în 2011) și a președinției reuniunilor miniștrilor finanțelor și guvernatorilor băncilor centrale din G20.

„Industria financiară este o industrie de servicii. Ar trebui să-i servească pe alții înainte de a se servi pe sine.” (Christine Lagarde)

În topul celor mai puternice femei din lume

Printre distincțiile primite de-a lungul timpului în semn de recunoaștere a meritelor profesionale se numără Ordinul Național de Merit al Republicii Franceze în grad de Comandor (2020), revista Forbes a clasat-o în 2019 pe locul doi în topul 100 al celor mai puternice femei din lume, Premiul „Distinguished International Leadership” acordat de Atlantic Council, Premiul „CARE Humanitarian” (2019) decernat de CARE ( Cooperative for Assistance and Relief Everywhere). Lagarde este, de asemenea, membră a rețelei internaționale a Campionilor pentru Egalitatea de Gen și copreședintă a platformei sale financiare.

În 2014 a primit Premiul „Inaugural Global Achievement” al Global Foundation și Premiul „Diplomat of the Year” decernat de revista Foreign Policy, în 2015 i-a fost acordată de Baker McKenzie distincția de a fi Președintă onorifică a unei campanii de strângere de fonduri organizate de Școala Holton-Arms și Președintă a Comitetului onorific pentru turneul realizat în SUA și Canada de Orchestra Națională a Franței, în 2017 a primit Premiul „Global Women’s Leadership” decernat de Comitetul internațional de planificare al Summitului Mondial al Femeilor. În martie 2004, Lagarde a fost numită în cel mai înalt ordin al Franței, Legiunea de Onoare, de către președintele Jacques Chirac, care a descris-o ca fiind un model de urmat și un lider carismatic.

„Strânge din dinți și zâmbește. În fața adversității, mergi înainte. Nu te merită.” – Christine Lagarde 

Christine Lagarde și-a preluat rolul de președinte a Băncii Centrale Europene într-un moment în care economia europeană se confrunta cu provocări, inclusiv cu încetinirea creșterii și cu incertitudinile actuale legate de Brexit. În plus, la scurt timp după numirea sa, a avut loc pandemia COVID-19, ceea ce a determinat BCE să ia măsuri semnificative pentru a atenua impactul economic, Lagarde și BCE introducând măsuri precum reducerea ratelor dobânzilor, creșterea achizițiilor de active și susținerea lichidităților pentru a stabiliza piețele financiare și a sprijini economia în timpul crizei.

Una dintre inițiativele cheie ale lui Christine Lagarde

„Nu-mi place să spun că există moduri „feminine” și „masculine” de a trata puterea, și asta pentru că eu cred că fiecare dintre noi are o parte masculină și una feminină. Dar, pe baza propriei experiențe, femeile vor avea tendința de a fi incluzive, de a întinde mai mult mâna, de a se îngriji un pic mai mult.” (Christine Lagarde)

Una dintre inițiativele cheie ale lui Christine Lagarde, fost director general al Fondului Monetar Internațional (FMI) și actual președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), a fost lansarea unei revizuiri strategice a cadrului de politică monetară al BCE. Această revizuire a urmărit să evalueze diverse aspecte ale politicilor BCE, inclusiv contorlul inflației, instrumentele și strategiile de comunicare, pentru a se asigura că acestea rămân eficiente și adecvate unui mediu economic în evoluție.

Revizuirea strategică a cadrului de politică monetară a BCE a fost crucială pentru menținerea eficienței politicilor băncii ca răspuns la condițiile economice în schimbare. Aceasta a presupus evaluarea caracterului adecvat al țintei de inflație a BCE, luarea în considerare a potențialelor beneficii și dezavantaje ale unor ținte alternative și analiza adecvării instrumentelor și strategiilor actuale de politică monetară. Analiza strategică s-a axat, de asemenea, pe strategiile de comunicare utilizate de BCE, care joacă un rol esențial în modelarea așteptărilor pieței și în influențarea condițiilor financiare. Prin evaluarea eficacității acestor strategii, analiza a urmărit să se asigure că comunicarea BCE este transparentă, oportună și orientată, contribuind astfel la stabilitatea financiară și la creșterea economică.

„Nu mă ocup cu cititul frunzelor de ceai. Nu am un glob de cristal.” (Christine Lagarde)

Lagarde s-a axat pe îmbunătățirea strategiilor de comunicare ale BCE în vederea sporirii transparenței și a unei mai bune interacțiuni cu publicul. A urmărit să facă politicile și deciziile BCE mai ușor de înțeles și mai accesibile pentru populație.

A pus în aplicare măsuri fără precedent

În timpul mandatului său, BCE a început, de asemenea, să analizeze în mod serios posibilitatea de a crea un euro digital, care ar fi o monedă digitală a băncii centrale (CBDC). Creșterea rapidă a criptomonedelor și schimbarea sistemelor de plată au determinat BCE să analizeze potențialele beneficii și provocări ale introducerii unui euro digital ca o completare a numerarului fizic.

Lagarde și BCE au pus în aplicare măsuri fără precedent pentru a contracara impactul economic al pandemiei. Printre acestea se numără Programul de achiziții de urgență în caz de pandemie (PEPP), care a presupus achiziții de active pe scară largă pentru a menține condiții de finanțare favorabile pentru guverne, întreprinderi și gospodării.

Ținta unei ploi de critici

În iunie 2007, când a numită ministru de finanțe de către președintele nou ales Nicolas Sarkozy, a devenit prima femeie din Grupul celor opt țări care a ocupat această poziție influentă. „Spre deosebire de predecesorii săi”, scrie britannica.com „Lagarde a susținut controversata idee că săptămâna de lucru de 35 de ore a țării este un simbol al indolenței, pledând pentru o etică a muncii mai puternică, un sentiment reflectat de comunitatea de afaceri franceză”.

Un an mai târziu, în 2008, Lagarde a ajuns ținta unei ploi de critici în urma unei decezii pe care a luat-o privind disputa mai veche cu Bernard Tapie (n.1943 – d.2021), politician (a fost ministru al afacerilor municipale în guvernul lui Pierre Bérégovoy) om de afaceri, actor și cântăreț, care acuzase banca de stat Crédit Lyonnaise că l-a fraudat atunci când creditorul i-a vândut acțiunile Adidas în 1993. Prin urmare, Lagarde a ordonat arbitrajul în 2008, iar Tapie a primit despăgubiri în valoare de…403 milioane de euro (evaluate atunci la 524 milioane de dolari), o decizie care a stârnit mare vâlvă.

O avere estimată la 6 milioane de euro

Între 1982 și 1992, Christine Lagarde a fost căsătorită cu politicianul francez Wilfried Lagarde, în 1986 cuplul devenind părinții primului lor copil, Pierre-Henri Lagarde, iar în 1988, al celui de-al doilea fiu – Thomas Lagarde. Din 2006 și până în prezent, președintele Băncii Europene Centrale se află într-o relație cu omul de afaceri Xavier Giocanti.

Christine Lagarde are o avere estimată la 6 milioane de euro.

Surse:

https://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/decisions/html/cvlagarde.ro.html

https://www.britannica.com/biography/Christine-Lagarde

https://vimbuzz.com/christine-lagarde-ex-husband-who-is-wilfried-lagarde/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Românii se îngrașă mai mult decât orice alți europeni de sărbători

2023 a fost un an de succes pentru sursele regenerabile în mai multe țări europene

Care sunt cei mai stresați europeni? Surpriza de pe primul loc!

Mister elucidat: de ce europenii au mai puțin ADN de Neanderthal decât asiaticii de est?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase