Home » Cultură » Harvey Keitel, cetățean de onoare al comunei maramureșene Leordina. Gangsterul din Pulp Fiction și proxenetul din Taxi Driver

Harvey Keitel, cetățean de onoare al comunei maramureșene Leordina. Gangsterul din Pulp Fiction și proxenetul din Taxi Driver

Harvey Keitel, cetățean de onoare al comunei maramureșene Leordina. Gangsterul din Pulp Fiction și proxenetul din Taxi Driver
Harvey Keitel și Quentin Tarantino în „Pulp Fiction”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.03.2024

De aproape 50 de ani în industria filmului, actorul american Harvey Keitel a dat tonul unei cariere de succes la Hollywood odată cu rolul primit în 1973 în filmul lui Martin Scorsese – „Means Streets” (primul său rol principal într-o producție cinematografică importantă), apărând, mai apoi, în multe alte filme populare, inclusiv în „The Godfather: Partea a III-a” (1990), „Bugsy” (1991), „Thelma & Louise” (1991), „Reservoir Dogs” (1992), „Pulp Fiction” (1994), „The Grand Budapest Hotel” (2014) și „The Irishman” (2019).

Unii spun că rolul lui Harvey Keitel – Winston Wolf – din cel de-al doilea lungmetraj al lui Quentin Tarantino, „Pulp Fiction” ar fi cel mai emblematic rol al său. Personajul lui Keitel, cunoscut și sub numele de „Lupul”, este membru al unui cartel de crime organizate condus de Marsellus Wallace. Pe tot parcursul filmului, Winston Wolf, îmbrăcat impecabil, emană încredere și autoritate și rămâne întotdeauna în control asupra situației în cauză.

Harvey Keitel este unul dintre cei mai buni actori ai generației sale. Martin Scorsese spunând despre el că este interpretul ce aduce o intensitate și o autenticitate incredibile în fiecare rol jucat. De altfel, Scorsese, unul dintre cei mai respectați cineaști, a colaborat cu Harvey Keitel la mai multe filme, „Mean Streets” (1973), „Taxi Driver” (1976) și „The Last Temptation of Christ” (1988) fiind câteva dintre ele.

Harvey Keitel s-a născut în Brooklyn, New York

Harvey Keitel s-a născut la 13 mai 1939, în Brooklyn, New York, din părinți imigranți evrei. Tatăl său, Charles Keitel, era băcan, provenit din Polonia, iar mama sa, Miriam (născută Kogen), originară din România, a fost casnică. Keitel a crescut într-o gospodărie evreiască tradițională alături de cei doi frați, Jerry și Renee. A urmat cursurile Liceului Abraham Lincoln din Brooklyn, acolo unde a dezvoltat pasiunea pentru actorie.

După absolvire, s-a înrolat în Marina Statelor Unite. În 1958, a fost trimis în Liban, în timpul unei intervenții militare americane menite să dezamorseze o criză politică majoră. În Corpul Pușcașilor Marini din Statele Unite a servit timp de trei ani înainte de a urma o carieră în actorie, la începutul anilor 1960.

Actorul a reușit să „facă rost” de un fost proxenet

A apărut în producții off-Broadway și în roluri mici în filme, iar în 1970 a obținut recunoaștere pentru interpretarea sa din pelicula „The Last Movie”, în regia lui Dennis Hopper, participarea din acest film ajutându-l să primească apoi roluri mai importante în filmele „Mean Streets” (1973) și „Taxi Driver” (1976), ambele regizate de Martin Scorsese. Interpretarea lui Keitel în rolul lui Charlie din „Mean Streets”, un gangster impulsiv, i-a adus aprecieri din partea criticilor și o nominalizare la Premiul Societății Naționale a Criticilor de Film, iar rolul proxenetului Matthew „Sport” Higgins din „Taxi Driver”, i-a adus o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun actor. Pentru a intra cât mai bine în pielea personajului, așa cum se spune în limbaj cinematografic, Harvey Keitel a ținut să-și facă „pregătirea” cu o proxenetă adevărată.

„Jucam într-un spectacol pe Broadway la acea vreme și multe dintre acest gen de fete își petreceau timpul pe 10th Avenue, Ninth Avenue. M-am apropiat de una dintre ele și i-am spus: Scuzați-mă, dar eu sunt Harvey Keitel și acesta este numele meu de pe afișul de acolo. Fac un film. Și am început să-i explic că am rolul proxenetului din Taxi Driver. Caut pe cineva care să mă ajute să înțeleg cum e să fii un proxenet. Cum trebuie să mă comport. Ai putea să mă ajuți?  Se uită fata la mine și-mi spune. Nimeni nu va vorbi cu tine. Așa că am plecat dezamăgit”. Cu toate astea, până la urmă, actorul a reușit să „facă rost” de un fost proxenet care să-l inițieze pentru rolul său.

Actorul american a fost întâmpinat cu mâncare și băuturi tradiționale

A apărut în șapte filme care au fost nominalizate la Oscarul pentru Cel mai bun film: „Taxi Driver” (1976), „Bugsy” (1991), „The Piano” (1993), „Pulp Fiction” (1994), „Inglourious Basterds” (2009), „The Grand Budapest Hotel” (2014) și „The Irishman” (2019).

În 2017 a jucat într-o peliculă  – „See You Soon” – care s-a filmat la Cluj-Napoca. Într-una din pauzele de la filmări, Keitel a vizitat și comuna Leordina, județul Maramureș, acolo unde s-a născut mama sa și locul în care a trăit până la 12 ani, înainte să emigreze în SUA. Actorul american a fost întâmpinat cu mâncare și băuturi tradiționale (vișinata i-a plăcut în mod deosebit) și a primit un costum tradițional. Autoritățile din Leordina l-au numit cetățean de onoare al comunei și au promis că vor restaura vechea casă a mamei sale.

„M-am gândit mult la faptul că mama mea a umblat pe aceste străzi din Leordina”

„M-am gândit mult la faptul că mama mea a umblat pe aceste străzi din Leordina. Aşa că întotdeauna mi-a rămas în minte imaginea mamei de fată care venea din Leordina în New York, împreună cu surorile mele. Am vrut neapărat să văd pe unde au umblat pașii mamei mele în copilărie”. (…)„Întotdeauna m-am simţit ca şi cum sunt din Leordina. Aşa că această distincție pe care am primit-o  – aceea de cetăţean de onoare – este motivul pentru care zâmbesc acum. Și sunt sigur că şi mama mea o face” (Harvey Keitel într-o declarație publicată de Graiul Maramureșului la data de 10 iulie 2017).

Harvey Keitel a avut o carieră de succes și în televiziune

Pe lângă activitatea în filmele pentru marele ecran, Harvey Keitel a avut o carieră de succes și în televiziune. A jucat în serialul HBO „The Sopranos” în rolul lui Bobby Baccalieri, Jr. un cap al mafiei care se implică într-un conflict cu Tony Soprano (interpretat de James Gandolfini). Prestația lui Keitel în serial i-a adus mai multe nominalizări la premiile Emmy.

Susținător vocal al diferitelor cauze sociale și politice (în 2007 și 2008, a participat la mai multe evenimente organizate în New York de stranger a fondurilor pentru câteva familii sărace din România), inclusiv al drepturilor animalelor și al problemelor de mediu, Keitel este, de asemenea, membru al Actors Studio, o prestigioasă școală și atelier de actorie cu sediul în New York City, instituție fondată în 1947 de Elia Kazan, Cheryl Crawford și Robert Lewis și căreia i-au trecut pragul actori renumiți precum Marlon Brando, Al Pacino și Robert De Niro.

Din 2001, Harvey Keitel este căsătorit cu actrița Daphna Kastner și au împreună doi băieți. (Daphne și Keitel s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii secrete la Ierusalim). Înainte să o cunoască pe Daphne, Keitel a avut o relație de lungă durată cu actrița Lorraine Bracco (din 1982 și până în 1993), în 1985, aceștia devenind părinții unei fete – Stella Keitel. Stella este actriță și este cunoscută din filmele „Goodfellas” (1990), „Bad Lieutenant” (1992) și „Perfect Sport” (2008).

Harvey Keitel ocupă locul 37 în lista „The Top 100 Movie Stars of All Time” publicat de revista britanică Empire, aceeași publicație incluzându-l, în 1995, și în top 100 al celor mai sexy actori din istoria filmului.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Harvey-Keitel

https://www.hollywoodreporter.com/news/john-dahl-last-seducation-screenwriting-1031538

https://www.nytimes.com/2018/03/27/arts/harvey-keitel-actor-reservoir-dogs-pulp-fiction.html

https://pagesix.com/2016/04/22/harvey-keitel-worked-with-a-pimp-to-prepare-for-taxi-driver/

https://www.graiul.ro/2017/07/10/harvey-keitel-s-a-intors-la-casa-parinteasca/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Christopher Nolan, de la „Cavalerul Negru” la senzația anului, „Oppenheimer”. „Am știut că vreau să fac filme de la 10 ani”

George Miller, regizorul care a renunțat la medicină pentru a face filme și creatorul Mad Max

Martin Scorsese: „Toată viața mea a însemnat filme și religie. Asta e tot. Nimic altceva”

Shirley MacLaine: filme, reîncarnare și un Oscar pentru „Terms of Endearment”. „Frica transformă în necunoscuți oameni care ar putea fi prieteni”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase