Home » Cultură » Christopher Nolan, de la „Cavalerul Negru” la senzația anului, „Oppenheimer”. „Am știut că vreau să fac filme de la 10 ani”

Christopher Nolan, de la „Cavalerul Negru” la senzația anului, „Oppenheimer”. „Am știut că vreau să fac filme de la 10 ani”

Christopher Nolan, de la „Cavalerul Negru” la senzația anului, „Oppenheimer”. „Am știut că vreau să fac filme de la 10 ani”
Christopher Nolan pe platourile de filmare pentru „Batman Begins”, 2005. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.07.2023

Ce au în comun filme precum Oppenheimer, Inception, Insomnia, The Dark Knight Trilogy, Dunkirk, Interstellar, Transcendence, Memento? Cel puțin un lucru. Christopher Nolan, unul dintre cei mai buni regizori britanici ai momentului, cu un succes enorm la Hollywood.

Vizionar, inovator, profesionist, creatorul peliculei care anul acesta pare să domine lista noilor producții cinematografice – Oppenheimer (2023), un film despre renumitul fizician american J. Robert Oppenheimer (1904 – 1967), fost director al Laboratorului Los Alamos care a produs primele bombe atomice folosite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Oppenheimer, unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai secolului XX, cunoscut și ca „părintele bombei atomice”, a condus Proiectul Manhattan,  centrul de cercetare și dezvoltare din timpul care a produs primele arme nucleare.

Despre Oppenheimer și pleiada de actori din film

Distribuția peliculei lui Nolan este aproape la fel de uluitoare ca și povestea pe care regizorul, împreună cu echipa lui, o aduce pe ecran. Rolul principal îi revine irlandezului cu ochi hipnotizanți Cillian Murphy (care se află la cea de-a 6-a colaborare cu regizorul britanic, celelalte filme în care Murphy a fost distribuit de Nolan fiind Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), The Dark Knight Rises (2012), Inception (2010) și Dunkirk (2017), în celelalte roluri putând fi văzuți Emily Blunt (care o portretizează pe soția lui Oppenheimer), Matt Demon, Robert Downey Jr, Jason Clarke, Florence Pugh, Rami Malek, Gary Oldman, Keneth Branagh și lista continuă.

Potrivit lui Nolan, el nu elaborează niciodată un scenariu cu un anumit interpret în minte. Însă, referindu-se la Oppenheimer, a știut fără să ezite cine este protagonistul în momentul în care a văzut coperta cărții „American Prometheus” de Kai Bird și Martin Sherwin, roman care a stat la baza scenariului peliculei cu același nume.

Am văzut fotografia (lui Robert Oppenheimer) de pe coperta cărții, cu acea privire intensă cu ochi albaștri, și m-am gândit: „Știu cine poate face asta”. L-am sunat (n.r. pe Cillian Murphy) și i-am spus: „ Vei fi în centrul scenei și vei cuceri publicul”.

Primul lui film a avut un buget de 6.000 de dolari

Christopher Edward Nolan s-a născut la 30 iulie 1970, la Londra, Anglia, într-o familie care respecta și încuraja creativitatea, astfel că Nolan a dezvoltat un interes pentru cinematografie încă de mic. Avea doar 7 ani când a început să facă scurtmetraje folosindu-se de camera video a tatălui său, învățând destul de repede tehnicile pe care, mai târziu, avea să le perfecționeze și să le folosească în filmul său de debut din 1999, Following, peliculă la care a lucrat în timp ce era la facultate, care a avut un buget de 6000 de dolari și încasări de aproape 50.000 de dolari. Într-o scurtă recenzie postată pe IMDB, Following este descris ca fiind „cel mai bun film realizat de Christopher Nolan. (…) Dacă îl urmăriți, veți fi uimiți de detaliile puse laolaltă cu mare atenție. Ceea ce face acest film atât de grozav sunt dialogurile, iar Nolan nu are egal când vine vorba de asta. Christopher este cunoscut pentru modul său neobișnuit de a filma și dacă vrei să-i vezi capacitățile dinainte de a deveni strălucitul director de imagine, atunci vizionează filmul său de debut. Vei fi captivat din prima secundă”.

Producția a fost premiată la mai multe festivaluri internaționale de film, ceea ce i-a dat lui Nolan încrederea de care avea nevoie pentru a obține o finanțare considerabilă pentru proiectul său ulterior – Memento (2000).

Nolan a studiat literatura engleză la University College London (UCL), iar mai târziu a urmat cursurile Școlii de Film din Londra pentru a-și urma pasiunea pentru cinematografie.

Cele mai bune producții cinematografice ale lui Nolan

Recunoașterea sa a venit odată cu filmul Memento (2000), un thriller psihologic care a fost apreciat în egală măsură de critici și de public. Memento prezintă povestea unui bărbat cu pierderi de memorie pe termen scurt care încearcă să dea de urma ucigașului soției sale. Cotat foarte bine pe IMDb – 8.4, pelicula a primit numeroase nominalizări, inclusiv la premiile Oscar și Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu original. După acest succes, Nolan a continuat să regizeze filme din categoria  thriller psihologic, remarcabil fiind Insomnia (2002), cu Al Pacino, Robin Williams și Hilary Swank.

Punctul de cotitură în cariera lui Nolan, scrie imdb.com, a avut loc în 2005, atunci când i s-a acordat șansa de a relansa franciza Batman. A început cu Batman Begins (2005), film care i-a adus alături pe actorii Christian Bale, Cillian Murphy, Katie Holmes, Michael Caine, Liam Neeson și Gary Oldman și care a avut încasări de peste 370 de milioane de dolari, iar înainte de a trece la o continuare a filmului Batman, Nolan a regizat, co-scris și produs thrillerul The Prestige (2006), cu Christian Bale și Hugh Jackman în rolurile unor magicieni a căror rivalitate obsesivă duce la tragedie și crimă.

Una dintre cele mai importante contribuții ale lui Nolan

Una dintre cele mai importante contribuții ale lui Nolan în domeniul celei de-a șaptea arte este The Dark Knight Trilogy care cuprinde Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008)  – care a ajuns la încasări de peste un miliard de dolari în box office-ul mondial și a primit 8 nominalizări la Oscar – și The Dark Knight Rises (2012), filme care au redefinit genul super-eroilor și au fost lăudate pe scară largă, în special pentru interpretarea lui Joker de către Heath Ledger în „The Dark Knight”.

În 2010, cu SF-ul inception, a reușit din nou încasări uriașe – 800 de milioane de dolari, filmul fiind, în acel an, cel mai popular și mai comentat. Inception a primit 4 premii Oscar (inclusiv pentru cea mai bună imagine  și cel mai bun scenariu) din cele opt nominalizări.

A regizat Interstellar, film premiat pentru efectele speciale

În 2014, a regizat un alt SF apreciat, Interstellar, un proiect ambițios al lui cu Matt Damon, Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, Michael Cain și John Lithgow, un alt film al lui cu încasări spectaculoase  – aproape 800 de milioane de dolari. Pelicula a câștigat Oscarul pentru cele mai bune efecte speciale, primind încă patru nominalizări la Premiile Academiei.

Epopeea de război a lui Nolan, Dunkirk (2017), a adus o perspectivă nouă asupra filmelor din cel de-Al Doilea Război Mondial, concentrându-se pe evacuarea trupelor britanice și aliate de pe plajele din Dunkirk, Franța, reușind să cucerească trei Oscaruri (inclusiv pentru editare de sunet, editare de imagine și mixaj sonor).

Primul regizor non-american care a regizat un film Batman

Două dintre filmele sale, Memento (2000) și The Dark Knight (2008), au fost selectate de către Biblioteca Congresului pentru a fi incluse în Registrul Național de Film fiind considerate semnificative din punct de vedere cultural, istoric și estetic.

Odată cu realizarea producției The Dark Knight (2008), Christopher Nolan a devenit primul regizor britanic al cărui film a obținut încasări de un miliard de dolari.

Decorat cu CBE, Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, Christopher Nolan este primul regizor non-american care a regizat un film Batman.

Din 1997 este căsătorit cu producătoarea britanică Emma Thomas, cuplul având împreună patru copii.

Surse:

https://www.usatoday.com/story/entertainment/movies/2023/07/21/cillian-murphy-movies-and-tv-shows-oppenheimer-star/70427544007/

https://www.imdb.com

https://www.britannica.com

Vă mai recomandăm să citiți și: 

Momentul în care Oppenheimer rostește faimoasele cuvinte „am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”

J. Robert Oppenheimer a înăbușit o petiție prin care 70 de cercetători implorau președintele SUA să nu folosească bomba atomică

J. Robert Oppenheimer, părintele bombei atomice. „Am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”

Cum au reacționat cercetătorii din Proiectul Manhattan la primul test cu bombă atomică? „S-a făcut din noapte zi”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cu un pas mai aproape de fuziunea nucleară! Proiectul SMART a generat plasmă pentru prima dată
Cu un pas mai aproape de fuziunea nucleară! Proiectul SMART a generat plasmă pentru prima dată
Ion Luca Caragiale, criticat aspru la debutul pieselor sale de teatru. Cine l-a sprijinit?
Ion Luca Caragiale, criticat aspru la debutul pieselor sale de teatru. Cine l-a sprijinit?
Astronomii au surprins o imagine fără precedent a unei găuri negre supermasive în acțiune
Astronomii au surprins o imagine fără precedent a unei găuri negre supermasive în acțiune
Un model de rețea cerebrală poate prezice când oamenii se vor simți surprinși
Un model de rețea cerebrală poate prezice când oamenii se vor simți surprinși
Păsările urbane se mișcă mai mult decât cele din mediul rural
Păsările urbane se mișcă mai mult decât cele din mediul rural
O relație de cauzalitate: Războiul Crimeii, Tratatul de la Paris și Unirea Principatelor Române
O relație de cauzalitate: Războiul Crimeii, Tratatul de la Paris și Unirea Principatelor Române
Cu cât petrecem mai mult timp pe rețelele sociale, cu atât suntem mai irascibili
Cu cât petrecem mai mult timp pe rețelele sociale, cu atât suntem mai irascibili
Adulții diagnosticați cu ADHD ar putea avea o speranță de viață redusă
Adulții diagnosticați cu ADHD ar putea avea o speranță de viață redusă
Cea mai virală voce din România, CRISTINA ANTONETTA PĂSĂROIU: „M-am născut moartă și apoi…” Povestea miracolelor din viața artistei, EXCLUSIV, la Altceva cu Adrian Artene
Cea mai virală voce din România, CRISTINA ANTONETTA PĂSĂROIU: „M-am născut moartă și apoi…” Povestea miracolelor ...
Test de cultură generală. De ce nu vedem niciodată cealaltă față a Lunii?
Test de cultură generală. De ce nu vedem niciodată cealaltă față a Lunii?
Obiecte cosmice ciudate le dau mari bătăi de cap astronomilor! Dar ce ar putea fi?
Obiecte cosmice ciudate le dau mari bătăi de cap astronomilor! Dar ce ar putea fi?
Sute de cupluri de același sex s-au căsătorit în Thailanda în aceeași zi
Sute de cupluri de același sex s-au căsătorit în Thailanda în aceeași zi
Cursa pentru Inteligența Artificială se joacă între SUA și China, iar Europa rămâne în urmă
Cursa pentru Inteligența Artificială se joacă între SUA și China, iar Europa rămâne în urmă
De ce este Groenlanda atât de atractivă pentru Donald Trump și cât de importantă este cu adevărat din punct de vedere economic?
De ce este Groenlanda atât de atractivă pentru Donald Trump și cât de importantă este cu adevărat din punct de vedere ...
Vidul legislativ, exploatat cu succes, a dus la Mica Unire a lui Cuza
Vidul legislativ, exploatat cu succes, a dus la Mica Unire a lui Cuza
LinkedIn, acuzată că a încălcat confidenţialitatea utilizatorilor pentru a antrena modele AI
LinkedIn, acuzată că a încălcat confidenţialitatea utilizatorilor pentru a antrena modele AI
Câți dintre tinerii din România s-ar muta într-o altă ţară?
Câți dintre tinerii din România s-ar muta într-o altă ţară?
Risc de coliziune între cel mai mare aisberg din lume și o insulă britanică
Risc de coliziune între cel mai mare aisberg din lume și o insulă britanică