Home » Cultură » Test de cultură generală. Care este cea mai lungă șosea din lume?

Test de cultură generală. Care este cea mai lungă șosea din lume?

Test de cultură generală. Care este cea mai lungă șosea din lume?
Panamericana în Deșertul Atacama, nordul Chile. Foto: Profimedia
Publicat: 14.03.2024

Conform cărților de recorduri, Panamericana (Pan-American Highway) este cea mai lungă șosea din lume, întinzându-se pe aproximativ 30.000 de kilometri, din Alaska până în vârful sudic al Argentinei. Cu toate acestea, în funcție de persoana pe care o întrebați, această afirmație ar putea fi contestată.

Visul Autostrăzii Pan-Americane a fost propus pentru prima dată în 1923 de către SUA. Deși a fost prezentat ca o inițiativă fraternă și idealistă pentru a lega națiuni îndepărtate, unii susțin că era în esență o strategie pentru a stimula vânzările de mașini produse în SUA și alte exporturi către America Latină.

În 1924, oficialii americani i-au invitat pe 37 de delegați din America Latină la Washington DC pentru a le prezenta oferta, iar după ani de dispute, s-a ajuns la un acord. Convenția privind Panamericana a fost semnată în 1937 de către Argentina, Bolivia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama, Peru și SUA.

Progresul nu a fost rapid. La începutul anilor ’70, președintele Nixon s-a lăudat că mega-autostrada care traversează continentul va fi finalizată imediat, dar au rămas numeroase porțiuni lipsă și capete de drum.

Care este cea mai lungă șosea din lume?

De fapt, chiar și astăzi, cea mai lungă șosea din lume nu este complet conectată și nu o puteți parcurge pe întreaga lungime. O lipsă evidentă în șosea se găsește în Darién Gap, o porțiune îngustă de pământ lungă de 160 de kilometri care leagă Panama de Columbia.

Porțiunea fiind înconjurată de junglă densă și având parte de ploi sezoniere, nu există nicio șosea care să treacă prin Darién Gap, nici măcar un drum de pământ, notează IFL Science.

A existat o încercare de a construi Autostrada Pan-Americană prin această porțiune în anii ’70, pe care SUA a promis să o finanțeze în cea mai mare parte, dar a fost puternic contestată de ecologiști, care au susținut că ar provoca un dezastru pentru biodiversitatea regiunii și pentru comunitățile indigene.

Pentru a agrava situația, regiunea este frecventată de miliții înarmate, bande periculoase și traficanți de droguri, făcând-o un loc extrem de periculos de traversat.

Cu toate acestea, Panamericana încă deține recordul mondial Guinness pentru „cea mai lungă șosea practicabilă”.

Alte șosele pretendente la acest titlu

Un competitor demn al titlului este Autostrada Asiatică 1 (AH1), cea mai lungă rută din Rețeaua Autostrăzilor Asiatice, care se întinde pe 20.557 km, de la capitala japoneză Tokyo și până la granița turco-bulgară, traversând Coreea, China, Asia de Sud-Est, Bangladesh, India, Pakistan și Iran.

Cu toate acestea, și în acest caz veți observa probabil că șoseaua nu este continuă. Peste 942 de kilometri de mare separă Japonia de Coreea de Sud, iar majoritatea civililor nu pot traversa Zona Demilitarizată care separă Coreea de Sud de Coreea de Nord.

Autostrada 1 din Australia este, probabil, cea mai lungă șosea care poate fi parcursă integral și cea mai lungă șosea națională, înconjurând marginea exterioară a întregii insule pe aproximativ 14.500 de kilometri. Aceasta deține recordul mondial Guinness pentru „cea mai lungă șosea continuă”. Un grup numit „Echipa Autostrada 1 către Infern” a stabilit aici în urmă cu câțiva ani un record, înconjurând întreaga Australie în 5 zile, 13 ore și 43 de minute.

Cu alte cuvinte, răspunsul la întrebarea „Care este cea mai lungă șosea din lume?” probabil depinde de persoana pe care o întrebați și cât de înțelegătoare este față de golurile gigantice din șoselele presupus continue.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce este ziua de vineri 13 atât de temută? Cum a apărut superstiția care a inspirat o societate secretă

Test de cultură generală. Care este cea mai ușoară limbă din lume?

Test de cultură generală. Care este orașul din România cu cele mai multe biserici?

Charles Richter, iniţiatorul celebrei scări de magnitudine Richter, a devenit seismolog dintr-o „eroare”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase