Home » Natură » Papagalii „pică din cer” în Australia și nimeni nu știe de ce

Papagalii „pică din cer” în Australia și nimeni nu știe de ce

Papagalii „pică din cer” în Australia și nimeni nu știe de ce
Papagal Lori curcubeu. Foto: Shutterstock
Publicat: 11.02.2024

Evenimente neobișnuite, cum ar fi căderea din cer a unor animale, au mai avut loc în trecut, iar acum papagalii cad din cer în nordul New South Wales, Australia, lângă Grafton.

Nu mai puțin de 200 de papagali Lori curcubeu (Trichoglossus moluccanus) au fost salvați rapid și transportați în centre de protecție a faunei sălbatice pentru îngrijire, dar se crede că 40% dintre păsări nu vor supraviețui.

De ce papagalii cad din cer în Australia? Se pare că aceștia suferă de o boală cunoscută sub numele de Sindrom de Paralizie a Papagalilor Lori (LPS), care provoacă paralizia în diverse grade în picioare și aripi. Ceea ce este perplex pentru oamenii de știință este că boala nu are niciun declanșator cunoscut, așa că este dificil să se stabilească de ce acești păsări au fost afectate brusc și într-un număr atât de mare.

Papagalii cad din cer în Australia

„Acesta este un aspect semnificativ legat de bunăstarea animalelor și de o criză. Aceste animale suferă teribil înainte să moară sau să fie ucise de un pisoi sau să le găsească un oposum”, a declarat David Phalen, profesor de sănătate și conservare a faunei sălbatice la Universitatea din Sydney (Australia), care lucrează la Proiectul Sindromului de Paralizie la Papagali.

Nu este prima dată când are loc un astfel de incident, cu păsări care trebuie să fie îngrijite în centrele de protecție a faunei sălbatice, în special în lunile decembrie, ianuarie și februarie, adică vara australiană, scrie IFL Science.

„Multe dintre ele nu reușesc să supraviețuiască pentru că, atunci când vin, sunt subponderale, malnutrite și foarte bolnave”, a spus Robyn Gray, coordonator pentru regiunea Clarence în cadrul Serviciulio de Informații, Salvare și Educație despre Faună (WIRES).

Deși cercetătorii au investigat boala încă de la identificarea ei, în 2010, încă nu a fost identificat niciun element sau patogen ambiental care s-o cauzeze. S-a sugerat că păsările s-ar putea îmbăta din fructe fermentate, cum ar fi mango-urile, dar aceasta teorie a fost respinsă. Cu toate acestea, se ia în considerare în continuare posibilitatea ca o toxină din pesticide să provoace LPS.

„Am testat pentru alcool și nu am găsit deloc în sistemul lor, iar semnele pe care le vedem nu arată otrăvirea cu alcool”, a declarat Phalen.

Testele suplimentare privind pesticidele și toxinele din fructe încă nu au dezvăluit nicio cauză concludentă. Deoarece paralizia apare în mod obișnuit în anumite luni, unii cred că ar putea fi ceva în fructe care provoacă această boală, creând un patogen sau o substanță toxică pentru papagali pe măsură ce fructul se coace.

Aceleași simptome, identificate și la lilieci

„Nu toate fructele pe care le mănâncă papagalii sunt neapărat toxice, dar ar putea fi o toxină care se formează în interiorul lor, posibil pentru că fructul se strică. Noi încă credem că ar putea exista unele toxine pe care nu le-am testat și pe acest lucru ne vom concentra investigația anul acesta”, a spus Phalen.

Potrivit guvernului din Queensland, Lori ar putea să nu fie singurele animale afectate de această problemă. O specie de lilieci cunoscută sub numele de „vulpi zburătoare” (genul Pteropus) este, de asemenea, găsită pe pământ, prezentând simptome similare.

„Practic, liliecii sunt papagalii Lori ai nopții. Ceea ce Lori consumă în timpul zilei, liliecii consumă în timpul nopții. Este foarte interesant faptul că liliecii prezintă semne clinice similare”, a spus Jane Hall, ofițer de proiect de sănătate a faunei sălbatice la Societatea pentru Conservarea Taronga din Australia.

Oricare ar fi cauza acestei boli misterioase, cercetătorii speră că vor reuși să o descopere în curând.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce culoare are sângele de homar?

Caii cel mai probabil nici nu au habar că se află într-o cursă

O posibilă legătură între sterilizarea la câini și un tip de cancer deosebit de mortal

Prima dovadă că până și cimpanzeii trec prin menopauză

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase