Home » Cultură » Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie

Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie

Publicat: 27.04.2024

Eddie Van Halen (1955 – 2000) este cunoscut ca fost chitarist – unul dintre cei mai apreciați din istoria rock-ului – și co-fondator al trupei rock Van Halen.

La începutul anilor 70 (în 1972 mai exact), Van Halen, împreună cu fratele său Alex Van Halen și alți doi muzicieni, Michael Anthony și David Lee Roth, a format trupa Van Halen, avându-l pe el la chitară, pe Van Halen Alex la tobe, pe Michael Anthonyla bas, David Lee Roth fiind vocalistul trupei. Aceasta a fost formula inițială a grupului rock, deoarece de-a lungul timpului componența a suferit schimbări, singurii care au rămas aceeași fiind cei doi frați Van Halen, până la moartea lui Eddie, la 6 octombrie 2000.

Printre hiturile pe care le-a scos Van Halen pe piață se numără Jump, Panama, Why Can’t This Be Love, Runnin With the Devil, When It’s Love, Eruption, Ain’t Talkin, Bout Love și Jamie’s Cryin, În 2011, revista Rolling Stone l-a clasat pe Eddie Van Halen pe poziția a opta în topul 100 al celor mai buni chitariști, în vreme ce revista Guitar World l-a plasat pe primul loc în ierarhia mondială, după un sondaj care a durat șapte luni și a strâns peste 500 de mii de voturi.

„Eddie Van Halen a fost unul dintre cei mai simpatici oameni cu care am lucrat vreodată. Am râs mult împreună. Influența sa asupra muzicii și în special asupra chitarei a fost incomensurabilă. A fost o legendă absolută. Eddie, ne vedem pe lumea cealaltă, prietene. Cu dragoste, Ozzy. ” (Ozzy Osbourne, la moartea prietenului și colegului său Eddie Van Halen)

Invențiile lui Eddie Van Halen

Deși este celebru în primul rând pentru abilitățile excepționale la chitară și pentru tehnicile sale inovatoare, Eddie Van Halen a adus, de asemenea, contribuții semnificative în lumea echipamentelor și tehnologiei muzicale. În 1987, de exemplu, lui Eddie Van Halen i-a fost patentată chitara Frankenstrat, cunoscută și sub numele de Frankie, după numele lui Frankenstein, doctorul fictiv care a creat un monstru prin combinarea unor părți ale corpului unor persoane recent decedate, și Stratocaster, un model de chitară electrică fabricat de Leo Fender, inventator american, fondatorul Fender Musical Instruments Corporation care a proiectat primele modele ale companiei, Fender Telecaster, Fender Precision Bass și Fender Stratocaster.

În timpul carierei sale muzicale, Eddie a făcut populară tehnica „two-handed tap”, în care ambele mâini sunt folosite pentru a „bate” pe clapele chitarei. A inventat un suport stabilizator pentru chitară „pentru a oferi libertate totală mâinilor muzicianului pentru a cânta la instrument într-un mod complet nou. (…)  „Deoarece instrumentul muzical este dispus perpendicular pe corpul artistului, cu ajutorul unei plăci care se sprijină pe picior, ambele sale mâini sunt libere pentru a explora instrumentul muzical așa cum nu s-a mai întâmplat până acum”.

Eddie Van Halen a mai inventat un dispozitiv de control reglabil al tensiunii corzilor chitării, asta pentru că el însuși își dorea să poată ajusta tensiunea corzilor în timpul spectacolelor sale live.

Un alt brevet care îi poartă numele este și „Humbuck Pickup” (brevetul american nr. D817,385), un dispozitiv care suprimă zgomotul extern în timp ce se cântă la chitară.

Pe lângă invențiile lui, impactul lui Eddie Van Halen în muzica rock și heavy metal a fost accentutat și de tehnicile sale interpretative de pionierat, în abordarea cântatului la chitară.

Eddie Van Halen s-a născut la 26 ianuarie 1955, în Amsterdam, Olanda, în 1962 familia mutându-se în Pasadena, California, acolo unde zece ani mai târziu avea să pună bazele trupei Van Halen. Albumul de debut autointitulat al trupei, lansat în 1978, care a inclus piese precum Runnin’ with the Devil și Eruption a fost cel care a lansat Van Halen pe plan internațional consacrând-o ca una dintre cele mai influente trupe rock din epoca lor.

Una dintre piesele de pe album include solo-ul de chitară Eruption al lui Eddie care inițial nu trebuia să fie decât un exercițiu de încălzire a chitarei, inginerul de sunet din studio fiind cel care a remarcat potențialul astfel că a înregistrat-o. Restul este istorie.

În vreme ce prima sa chitară a fost o chitară electrică Teisco Del Ray, pe care a cumpărat-o cu 70 de dolari, Eddie Van Halen a debutat în legendara sa carieră cu o chitară EVH Wolfgang, pe care o descrie ca fiind un punct culminant al anilor săi de cunoștințe și experiențe cu acest instrument.

Van Halen a fost un geniu autodidact, scrie www.rollingstone.com. A început la tobe, dar a trecut la chitară atunci l-a auzit pe fratele său Alex cântând la chitară Wipe Out. De altfel, dorința de a crea, de a învăța și experiementa a fost o constantă în viața lui Eddie, până la moartea sa tragică din cauza cancerului, la 6 octombrie 2000.

„Deși chitariștii clasici fuseseră deja pionieri în folosirea mâinilor pentru a reproduce notele obișnuite, Eddie i-a derutat pe fanii rock cu ceea ce a devenit cunoscut sub numele de finger tapping, cântând la chitară cu două mâini, ca la pian. (Atât Ed, cât și Alex luaseră lecții de pian clasic în tinerețe) Abordarea a fost atât de revoluționară încât Alex l-a încurajat să cânte la concerte cu spatele la public, pentru ca aspiranții la tobe să nu o fure înainte ca trupa să aibă un contract de înregistrare”.

Eddie, geniul chitarei și creierul muzical al celei mai distincte trupe sud-californiene de la Beach Boys încoace, a fost un imigrant biracial care abia dacă a vorbit un cuvânt în engleză până la vârsta de șapte ani. Tatăl său era olandez, iar mama sa era născută în Indonezia, cu strămoși indonezieni și olandezi.

„În primii ani ai trupei, atunci când Eddie și fratele său mai mare, Alex, toboșarul Van Halen, se certau din când în când și țipau unul la celălalt, se exprimau în olandeză. A fost unul dintre cele mai ciudate lucruri pe care le-am văzut vreodată”, spunea fostul lor manager Noel Monk. „Acești doi rockeri de obicei placizi, dintr-o dată se transformau, scuipând, mârâind și țipând unul la altul într-o limbă străină, ca și cum ar fi fost posedați”.

Eddie Van Halen a încetat din viață pe 6 octombrie 2020, la vârsta de 65 de ani, după o lungă luptă cu cancerul la gât.

A fost diagnosticat pentru prima dată cu cancer la limbă în 2000 și a urmat un tratament care a inclus o intervenție chirurgicală pentru a i se îndepărta o treime din limbă. În ciuda recuperării sale inițiale, cancerul a revenit și s-a răspândit în esofag.

Moartea lui Eddie Van Halen a marcat sfârșitul unei ere în muzica rock, el fiind considerat unul dintre cei mai mari și mai influenți chitariști din istoria muzicii rock.

După deces, rămășițele lui Eddie Van Halen au fost incinerate, iar cenușa împrăștiată în apele oceanului din apropierea orașului Malibu, sudul Californiei, acolo unde a locuit.

Eddie Van Halen nu a fost doar un chitarist fenomenal. A fost un pianist minune premiat înainte de a ajunge la pubertate. Și a mai fost un pasionat al violoncelului, instrument pe care l-a învățat la jumătatea vieții sale. De asemenea, își uimise prietenii și cu talentul la saxofon și muzicuță.

Eddie Van Halen a fost căsătorit de două ori. Din 1981 și până 2007 a fost căsătorit cu actrița Valerie Bertinelli, pe care a considerat-o sufletul lui pereche, cuplul devenind părinții unui băiat în 1991. Din 2009 și până la moartea sa în 2020, Eddie Van Halen a fost căsătorit cu Janie Liszewski, actriță, cascadoare și dansatoare.

Cu puțin înainte să moară, Valerie Bertinelli, care s-a aflat și ea lângă Eddie, i-a spus printre lacrimi „ Poate data viitoare… Poate că data viitoare o vom face așa cum trebuie”.

Surse:

https://www.rollingstone.com/music/music-features/eddie-van-halen-tribute-1081034/

https://www.imdb.com/name/nm0887007/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.yahoo.com/entertainment/valerie-bertinelli-eddie-van-halen-messed-up-marriage-before-death-214936578.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce Yamaha produce și motociclete și instrumente muzicale?

Billy Bob Thornton, actor, regizor, muzician și fost soț al uneia dintre cele mai populare actrițe din lume. „Mă afundasem de tot în tristețe, iar cea care m-a salvat a fost Angelina”

Bob Marley, legendă reggae, activist și supraviețuitor al unei tentative de asasinat. „Un lucru bun la muzică este că atunci când te lovește, nu simți nicio durere”

Willie Nelson, „băiatul rău” al muzicii country. „Dacă vrei cu adevărat să te înțelegi cu cineva, lasă-l să fie el însuși”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase