Prima pagină Cultura

Top 10 cele mai influente familii din lume

Nicu Parlog | 03.02.2010 | ● Vizualizări: 30364
Top 10 cele mai influente familii din lume     familii, dinastii, Rothschild, habsburg, bourbon, imparati romani, roma antica, egipt, gandhi, dinastia tudorilor, ptolemeu, china antica, dinastia ming, marele zid, familia de medici, dinastia capetina, gingis han + zoom
Galerie foto (11)

In ciuda marilor civilizatii si culturi care ne-au marcat istoria pana in prezent, omul este, in continuare, o specie instinctuala si gregara, care in momente-limita isi cauta refugiul in sanul familiei, al prietenilor si al grupului social din care face parte, asa cum o spun, cu acelasi glas, atat psihologia si sociologia, cat si etologia. Lupta pentru putere, dominare, control si asigurarea resurselor pentru clanul in care a vazut lumina zilei, nu sunt altceva decat izbucniri ale naturii animalice de care unele obraze subtiri incearca sa se dezica cu maximum de dezgust. Stau dovada clanurile si familiile care de generatii se lupta pentru titlul suprem de conducatori ai Pamantului. Dincolo de razboaie, crize economice, goana dupa resurse si influenta, nu exista nimic altceva decat rivalitatea neostoita intre cele mai puternice familii si dinastii care au modelat destinul actualei civilizatii umane. Cele mai importante sunt prezentate in topul de mai jos.

10. DinastiaNehru-Gandhi

Clanul Nehru-Feroz-Gandhi este cea mai celebra familie politicacare a dominat Congresul National Indian aproape tot intervalul detimp scurs de la castigarea independentei Indiei pana in zilelenoastre. Trei membri ai familiei in care politica eracuvantul de ordine (Pandit Jawaharlal Nehru, fiica acestuia, IndiraGandhi, si fiul ei, Rajiv Gandhi) au ocupat functia suprema de PrimMinistru al Indiei.Indira Gandhi si fiul ei Rajiv au sfarsit, ambii,asasinati. Cu toate acestea, gustul puterii nu a potolitavantul politic din sanul familiei. Sonia Gandhi, de asemeneamembra de vaza a familiei, ocupa in prezent functia de Presedinteal Congresului National Indian. Fiul lui Rajiv Ghandi, Rahul, estecel mai tanar membru al familiei care a intrat in politica inmomentul in care a candidat pe listele Congresului si a castigat unloc in Camera Inferioara a Parlamentului din India, in cadrulalegerilor din anul 2004.

Trebuie retinut ca familia Nehru-Feroz-Gandhi nu este inrudita cuMohandas Karamchand (Mahatma)Gandhi, conducatorul miscarii de independenta aIndiei. Clanul Nehru-Gandhi este cel mai evident exemplu dedinastie conducatoare traditionala in randul tarilor asiatice curegimuri democrate.


9. Dinastia Plantageneta

In confruntarile dintre dinastiile englezesti ale Tudorilorsi Plantagenetilor, cei din urna au avut castig de cauzadatorita dezvoltarii fara precedent a sistemului politic sicultural petrecut sub conducerea lor. In ciuda faptului ca sub casaTudorilor a luat nastere Biserica Anglicana, iar prosperitatea acrescut substantial, insemnatatea familiei Plantagenetilor a fostcu mult mai mare (mentionand aici ca insusi regele Henric alVII-lea descinde, pe linie materna, din Plantageneti).Casa Plantagenetilor a fost, inca de la origini, o familieregala fondata de regele Henric al II-lea de Anglia, fiual lui Geoffrey al V-lea de Anjou. Regii Plantageneti au stapanitAnglia inca din secolul XII; in total 15 regi din acesta familieurcand pe tron, intre anii 1154-1485. Sub stapanirea lor, Regatulsi-a definitivat o cultura si arta distincta, incurajata de uniidintre regi care au fost adevarati Mecena, dupa cum ii elogiaza si"tatal poeziei englezesti", Geoffrey Chaucer(1343-1400).

In acele vremuri, Plantagenetii au introdus in Angliastilul architectonic gotic, care a ajuns sa fie foarteapreciat, cladiri precum Westminster Abbey sau York Minister fiindmodelate dupa aceste canoane. Aceeasi familie a jucat un rolimportant in adoptarea legilor comune si a celor constitutionale,precum si in redactarea celebrei Magna Carta. Parlamentul Anglieiisi are originea tot in perioada Plantageneta, odata cu nastereaprestigioasele universitati din Cambridge si Oxford.


8. Familiile Claudiene& Iuliene

Aceste doua familii, contopite pana la urma intr-una singura, aufost probabil cele mai importante familii din Roma Antica. Odataunite, a luat nastere dinastia Iulio-Claudiana care a adus petronul Romei unii dintre cei mai importanti imparati ai Imperiului,precum Caligula, Augustus, Claudius, Tiberius si Nero.

Cei 5 imparati enumerati mai sus au condus Imperiul Roman intreanii 26 i.Hr. - 68 d. Hr., dinastia luand sfarsit odata cusinuciderea lui Nero.
Toti imparatii erau inruditi princasatorii si adoptii. In mod eronat, Iulius Cezar este creditatdrept stramos al acestei dinastii, cu toate ca celebrul personajantic nu a detinut niciodata functia de imparat (a fost un dictatormilitar) si nu a avut vreo legatura cu Claudienii.

Domniile tuturor imparatilor din aceasta dinastie urmeaza, in liniimari, acelasi tipic. Toti au venit la putere cu ajutorulrelatiilor si legaturilor de familie, fiecare a adaugat noiteritorii Imperiului Roman si a lansat proiecte gigantice deconstructii. Cu totii au fost in general iubiti siadmirati de supusii de rand, dar au fost respinsi de senatori, dupacum reiese din scrierile autorilor antici. Istoricii si analistii contemporani ne considera caIulio-Claudienii au fost, cu totii, niste conducatori egocentrici,nebuni chiar, pervesi sexuali si tirani faralimite...


7. DinastiaPtolemeilor

Dinastia in cauza a fost, de fapt, o familie regala cu originihelenistic-macedoneene, care a condus, pentru 300 de ani, ImperiulPtolemeic din Egipt (305 i.Hr. - 30 d.Hr.). Inceputul a fost dat derazboinicul Ptolemeu, unul dintre cei 7 gardieni personaliai lui AlexandruMacedon, cei 7 slujitori credinciosi devenind, apoi,generali si deputati ai ambitiosului cuceritor.Pentru curajul si devotamentul sau, dupa moartea lui Alexandru celMare, petrecuta in anul 323 i.Hr., Ptolemeu a ajuns satrapal Egiptului. In anul 305 i.Hr., s-a autodeclarat Regele PtolemeuI, cunoscut, mai apoi, sub numele de Soter-salvatorul.Egiptenii l-au acceptat fara dificultati pe Ptolemei dreptsuccesori ai faraonilor Egiptului independent.

Dinastia a condus Egiptul pana in anul 30 d.Hr., cand regatul afost cucerit de romani. Unul dintre personajele celebre alefamiliei este ultima regina, Cleopatra VIIPhilopator, pe numele ei complet, cunoscuta pentrurolul important avut in conflictele politice dintre Iulius Cezar siPompei, iar mai tarziu dintre Octavian si MarcAntoniu. Sinuciderea Cleopatrei a pus capat uneidinastii care a influentat, vreme 3 secole, istoria intreguluibazinul mediteranean.


6. Dinastia Zhu(Ming)

Zhu a fost numele de familie purtat cu mandrie de reprezentantii aldinastiei Ming din China. Primul imparat Ming, Hongwu (ZhuYuanzhang, pe numele adevarat), a ales numele de Ming pentru nouadinastie inspirat de semnificatia termenului in limba chineza, undeMing inseamna "Briliant".Dupa caderea dinastiei mongole Yuan, puternica familie Ming astapanit Imperiul Chinez intre anii 1386-1644. SuveraniiMing, ultimii imparati chinezi autentici de etnie Han, au dusChina pe culmile prosperitatii materiale si a stabilitatiisociale, stabilind capitala la Peking (Beijing). In anul1644, dinastia a pierdut puterea, in urma unei rebeliuni condusa degeneralul Li Zicheng, dupa care intregul imperiu a cazut in mainiledinastiei straine manciuriene Man-Chu. Insa, o mare parte a Chineide sud a ramas fidela dinastiei autohtone Ming pana in anul1662.

Istoricii considera ca imparatii Ming au ridicatcivilizatia chineza pe cele mai inalte culmi, dinastiaaducand imperiului progres, putere, reforme si prosperitate. Pedurata stapanirii Ming, populatia Chinei a atins cifra de 200milioane locuitori, cifra-record pentru acea perioada istorica,armata chineza depasea deja cifra de 1 milion de soldati, iarproiectele imperiale au dus la nasterea unei flote imense. Aceiasiimparati au ordonat demararea unor proiecte grandioase deconstructii, incluzand restaurarea Marelui Canal si transformareaunui antic sistem de fortificatii in ceea ce este cunoscut panaastazi drept Marele ZidChinezesc. De asemenea, grija imparatilor pentrusplendoarea arhitectonica a dus la impodobirea si definitivareaPalatului Interzis.


5. Casa deHabsburg

Casa de Habsburg a fost una dintre cele mai importante familiiregale de pe Batranul Continent: a ramas in istorie, in special,pentru rolul sau de a suplini locul lasat gol de disparitaSfantului Imperiu Roman de Apus, care intre anii 1452 si1740 a condus atat Spania, cat si Imperiul Austriac.Dinastia era de origine elvetiana, dar membrii sai audomnit pentru prima data in Austria, unde au ocupat tronul,neintrerupt, pentru aproape 6 secole.O serie de casatorii politice si aliante familiale i-a facut peHabsburgi stapanitori peste Burgundia, Spania, Boemia, Ungaria siTransilvania. Dinastia si-a primit numele dupa locul deorigine, castelul Habsburg din cantonul elvetian Aargau.Habsburgii au fost familia regala care a exploatat la maximumcasatoriile intre membrii diferitelor case regale europene, totulin scopul realizarii de noi aliante care sa-i avantajeze odata cumostenirea de noi si noi teritorii. Imparateasa MariaTereza de Habsburg este considerata de mult cercetatori drept"Strabunica Europei Occidentale".


4. Familia deMedici

Infama si celebra in acelasi timp, familia de Medici a fostcea mai puternica si influenta familie din Florenta intre secoleleXIII si XVII. Familia a dat nu mai putin de 3 papi (Leo X,Clement VII si Leo XI), numerosi conducatori ai cetatii Florentei(unde se distinge Lorenzo Magnificul, patron a numeroase capodopererenascentiste sponsorizate din banii sai), iar mai tarziu, membride vaza ai caselor regale britanice si franceze.Precum alte familii nobiliare din acea vreme, casa deMedici a fost adevarata stapana a orasului-cetate Florenta pe carel-a adus in culmea dezvoltarii politice, economice si artistice.Cei din familia de Medici au fost adevarati Mecene pentrudeclansarea Renasterii, metodele lor de a impulsiona artasi literatura, prin sponsorizarea marilor artisi si oameni delitere ai vremii, fiind preluate de familiile Vincenti si Sforzadin Milano, Este din Ferrara si Gonzaga din Mantua.

Timp de multi ani, banca de Medici a fost cea mai prospera siputernica institutie de gen din Europa. Astfel, vreme de 5 secole,familia de Medici a fost cea mai bogata dinastie europeana.


3. Clanul Marelui Han


Fondatorul celei mai puternice dinastii mongole a fostcuceritorul Ginghis-Han, care la apogeul puterii salestapanea cel mai mare imperiu care a existat vreodata.Temujin, pe numele sau adevarat, a ajuns la putere dupa ce a unittoate triburile nomade ale mongolilor din centrul Asiei. La scurttimp dupa acesta realizare, cutezatorul calaret a proclamatImperiul Mongol si s-a intitulat "Ginghis Han".A starnit iuresul razboiului si cuceririlor prin invadareahanatului kara-kitailor, dupa care a atacat Imperul Kwarezmid dinPersia, regatele caucaziene, Imperiul Chinez si Europa de est.In timpul vietii, Temujin stapanea deja cea mai mare partea Asiei. Inainte de moarte, l-a desemnat pe Ogotai dreptsuccesor oficial si a ordonat impartirea uriasului imperiu inhanate care aveau sa fie conduse de fii si nepotii sai.

Dupa infrangerea unei rebeliuni a tangiutilor, Marele Han moare de batranete, in anul1227, fiind ingropat intr-un loc secret din stepa mongola, locramas si astazi necunoscut. Descendentii sai aucucerit fiecare in mod separat cea mai mare parte a intregiiEurasii, la un moment dat stapanirea mongola intinzandu-se dinAustria pana in Coreea si din sudul Siberiei pana inHimalaya.


2. DinastiaCapetina

Este cea mai mare casa regala europeana si include totidescendentii lui Hugo Capet de Franta (Hugo Magnus, 940 - 996d.Hr.), printre care, in prezent, se numara regele JuanCarlos de Spania, regele Albert al II-lea al Belgiei si Marele DuceHenric de Luxemburg.De-a lungul secolelor, membrii acestei case nobiliare s-auraspandit prin aproape toata Europa, conducand si stapanind oriceforma de administrare, de la regate la ducate si posesiuni.La apogeul Evului Mediu, capetinii (in care este inclusa siCasa de Bourbon) erau deja cea mai numeroasa familie cu sangealbastru din Europa, ceea ce a dus la o ratanemaiintalnita a incesturilor in randul membrilor sai, care au fostobligati sa se casatoreasca cu vlastare regale cu care vor, nu vor,se inrudesc. Capetinii au dat 38 de regi Frantei, 10 regisi regine Spaniei, 9 regi Portugaliei, 4 regi Ungariei, plus catevasute de printi, duci si conti care au dominat familiile aristocratedin Europa Apuseana, din Anglia pana la Napoli si din Olanda panain Polonia.

In prezent, doi monarhi capetini domnesc in Spania si Luxemburg,insa, pe langa acestia, familia de Capet este reprezentata de opleiada de aristocrati si printi pretendenti care reprezintaurmasii familiilor regale exilate din Brazilia, Franta, Spania,Portugalia, Parma si Sicilia. Cel mai impozant membru alcapetinilor din exil este Louis Alfonso, Duce de Anjou, Bourbon siTouraine, si pretendent legitim la tronul Frantei.


1.Casa de Rothschild


Familia Rothschild este o dinastie internationala debancheri si mari finantisti de origine germano-evreiasca,care are afaceri in toata lumea si a fost inobilata de catreguvernul austriac si cel britanic.

Cresterea puterii si influentei familiei a inceput cubancherul Mayer Amschel Rothschild (1744-1812), ale caruisfaturi si strategii pentru succes vizau pastrarea controluluiafacerilor in sanul familiei, alaturi de mentinerea unei discretiiabsolute cu privire la dimensiunea averii clanului. Mayer Rotschildsi-a incurajat descendentii sa se insoare cu fete apartinandaceluiasi clan pentru a pastra astfel banii in familie.Fiul sau, Nathan Mayer Rothschild si-a inceput afacerile la Londrain anul 1811, prin lansarea propriei firme, N.M. Rothschild &Sons. Compania si-a stabilit centru in New Court St. Swithin'sLane, in plin City, centrul financiar al Londrei, unde exista sifunctioneaza si in prezent. In anul 1818, Nathan Mayer aacordat guvernului Prusiei un imprumut de 5 milioane lire sterline,o suma imensa in acele vremuri, cerand in schimb garantiiimobiliare pentru imprumut, garantii cu ajutorul carora si-aintensificat afacerile. N.M. Rothschild a devenit atat depotent financiar in mijlocul City-ului, incat intre anii 1825-1826,putea sa sustina intreaga emisie monetara a Bancii Angliei doar dinpropriile lichiditati.

Familia Rothschild a deschis banci in majoritatea tarilor europene,avand o influenta deosebita in Austria, Franta, Germania, Napoli siElvetia. Apogeul financiar al familiei a avut loc lamijlocul secolului XIX - averea cumulata a Rothschild din toataEuropa s-ar fi ridicat la cateva mii de miliarde de euro, in baniide astazi.

____________________________________________________________

CITESTE SI: