Prima pagină Cultura

10 dovezi ale denaturarii istoriei

12.17.2010 | ● Vizualizări: 6794
10 dovezi ale denaturarii istoriei     no tags + zoom
Galerie foto (11)

Se spune despre istorie ca este una dintre cele mai inexacte, mai usor de interpretat si de rastalmacit dintre stiinte. Iar dovezile care vin in sprijinul unei atare afirmatii sunt mai mult decat numeroase. In fapt, victoria unei parti este, inevitabil, infrangerea alteia, modul in care este redat firul intamplarilor fiind, de cele mai multe ori, unul subiectiv. Pe de alta parte, nu este niciodata usor sa judeci un om, chiar si in situatia in care ai in fata toate datele necesare unei portrezitari obiective, iar atunci, istoria si timpul sunt cele care stabilesc modul in care respectivul va fi vazut peste veacuri. Dar istoria greseste de foarte multe ori, iar perceptia noastra asupra variilor personalitati istorice este una radical opusa fata de ceea ce s-a intamplat in realitate... Mai jos, va prezentam o scurta lista cu unele dintre personajele istorice deformate substantial de catre ceea ce azi numim istorie...

SfantulPatrick
Legendele impamantenite printre irlandezi, in mod special, sustinca Patrick este sfantul irlandez care a alungat toti serpiidin Irlanda si care i-a crestinat pe barbarii din acestcolt de lume. Realitatea este ca Sf. Patrick a fost 100% englez,nascut in Cambria si luat in sclavie de catre razboiniciirlandezi.Dupa mai multi ani de servitute, Patrick a fost eliberat, elintorcandu-se in Anglia, acolo unde a devenit preot. Sfantul arevenit in Irlanda ca misionar, convertind la crestinism mii deirlandezi si de scotieni, printre acestia numarandu-se chiar si fiiunora dintre liderii locali. In toata lumea, el este vazut astazica sfantul protector al Irlandei si cel care i-a adus pe irlandezila crestinism.

Realitatea este ca Sf. Patrick nu este nici singurul patronal Irlandei si nici singurul care a dus misiuni de crestinare inIrlanda. Alaturi de el, irlandezii acorda un deosebitrespect sfintelor Columba si Brigid din Kildare, sfinte care nu aufost cu nimic mai prejos decat Sf. Patrick. Cat despre alungareaserpilor de pe aceasta insula, nici nu poate fi vorba. Inrealitate, in Irlanda nu au existat niciodata, de-a lungulistoriei, astfel de reptile.


Pilat dinPont
Pilat Pontius, prefect roman in Iudeea in perioada anulor 26 - 36d.Hr., este, cu siguranta, unul dintre cele mai blamatepersonaje biblice, multi crestini acuzandu-l, de-a lungulistoriei, de uriasa vina de a fi poruncit condamnarea lacrucificare a lui Iisus. Este o conceptie tributara, poate,fanatismul religios dezvoltat de-a lungul secolelor in mediulcrestin.Biblia sustine, fara putinta de tagada, ca Pilat din Pont l-aaparat pe Iisus
, incercand sa ii demonstreze nevinovatiain fata multimii care cerea moartea Lui. Pilat si-a argumentatdepozitia sustinand ca el nu vede nimic provocator in actiunileMantuitorului si nici vreo urma de tradare fata de evrei sauautoritatea romana. Prefectul chiar a propus ca un criminal derand, Barabas, sa fie crucificat pentru a potoli setea de sange aacuzatorilor lui Iisus, dar nici aceasta propunere nu a fostacceptata de catre acestia.

In fata unei asemenea stari de fapt, Pilat a fost, faradoar si poate, lipsit de orice putere si a consimtit, pentru aevita un conflict cu populatia locala, sa dea infamul ordin deexecutie...


Ulysses SGrant
Este cel mai cunoscut si mai apreciat general yankeu dintimpul razboiului de secesiune, invingator in fataarmatelor sudiste si viitor presedinte al Statelor Unite aleAmericii. Se spune despre Ulysses S. Grant ca a fost adorat decatre masele de alegatori asa cum niciun alt presedinte american nua mai fost vreodata. Si totusi, intreaga sa reputatie a fostdistrusa de uriasele scandaluri politice si de cele de coruptie lanivel inalt care au marcat efemera sa cariera pe scenapolitica.

Istoria il recunoaste astazi drept cel mai slab presedinte dinistoria SUA, un alcoolic notoriu si un antisemit declarat. Catadevar este, insa, in aceste informatii au relevat istoriciiamericani de abia in ultimii ani ai secolului XX.

Nimeni nu neaga faptul ca mandatul de presedinte al luiUlysses S. Grant s-a dovedit un dezastru din toate punctele devedere. Dovezile istorice indica, insa, faptul ca Grant nua fost niciodata un alcoolic ci, mai degraba, un barbat nesigur,inteligent, retras, chiar timid. Nu exista nici marturii care saconfirme acuzatiile de antisemitism ale acestuia. De fapt, UlyssesS. Grant a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai drepturilorcivile ale cetatenilor americani, indiferent de origineaacestora.


LaMalinche
Dona Marina, sau La Malinche, este una dintre cele maimisterioase figuri ale istoriei mexicane. Despre femeia cuacest nume se stiu astazi foarte putine lucruri, dovada si modul incare i-a fost rastalmacit rolul in istorie. Este cert ca LaMalinche a fost fiica unul lider mayas, a ajuns sclava aconquistadorilor spanioli si, apoi, translator si amanta acelebrului Hernan Cortez.Faptul ca stia mai multe dialecte si limbi locale, asta pe langafrumusetea ei proverbiala, au ajutat-o sa devina si consilierul deincredere al sangerosului comandant spaniol.
Poate deaceea, multi istorici s-au grabit sa o catalogheze ca pe otradatoare si o artizana a milioanelor de crime care au umbritistoria Americii de Sud in perioada cuceririlor spaniole.

Exista, in schimb, opinia ca Dona Marina nu si-a uitatnicicand originile si ca, prin influenta pe care o avea asupra luiCortez, a diminuat, pe cat posibil, valul de distrugeri efectuat despanioli. In Mexic, exista numerosi specialisti si chiaroameni de rand care o vad ca pe o salvatoare, o veritabila eroinalocala careia ii datoreaza existenta. Adevarul, insa, s-a pierdut.Probabil ca figura misterioasa a Donei Marina va ramane vesnic unacontroversata, iar complexitatea actiunilor ei nu va fi nicicandinteleasa.


Regele Knut celMare
Despre Knut cel Mare se poate spune ca este unul dintrepersonajele emblematice ale intregului Ev Mediu. Rege alDanemarcei, al Norvegiei, al unei parti din Suedia si, din anul1016, al Angliei, Knut si-a pus decisiv amprenta asupra vremiisale. Din pacate, asa cum se intampla deseori, istoria siconstiinta colectiva l-au pastrat in memorie drept unnebun, atat de increzator in puterile sale, incat credea ca poateopri valurile marii.Realitatea este ca regele Knut a fost, intr-adevar, un lider extremde puternic si de influent - el a calatorit pana la Roma, pentru aasista la incoronarea regelui Conrad al II-lea si pentru a sesfatui personal cu Suveranul Pontif. Nimeni nu stie, astazi, deunde a pornit mitul in care Knut incearca sa le demonstrezesupusilor sai atotputernicia de care dadea dovada, incercand saopreasca valurile marii.

In fapt, Knut a sustinut, deseori, ca niciun om, fie el si rege, nupoate fi mai puternic decat Dumnezeu. Mai mult, dupa ce s-acrestinat, Knut si-a asezat coroana pe un crucifix si nu a maipurtat-o niciodata.


RobinHood
Povestile despre legendarul proscris care bantuia padurile dinYorkshire, jefuind bogatii si impartind averile acestora celorsaraci, s-au bucurat de popularitate inca din era victoriana. Sitotusi, oricat s-au straduit istoricii sa afle adevarul, nuexista nicio mentiune despre un barbat care sa fi purtat macaracest nume... sau aceasta porecla.Unii istorici considera ca numele real era "robbinghood", termen care schimba fundamental datele problemei sicare se refera la bandele de talhari care se ascundeau in paduri.De fapt, mentiuni ale existentei acestor bande sunt numeroase, iarprobabilitatea ca ele sa fure de la bogati pentru a-si ajutafamiliile ramase acasa este cat se poate de mare... actiune maicredibila decat aceea de a imparti prada unor necunoscuti, fie eisi saraci.

Cel mai probabil, Robin din Loxley, nume inexistent inarhivele vremii, atat in Anglia, cat si printre cruciatii luiRichard Inima de Leu, este un mit, un ideal eroic alomului simplu aflat in lupta cu forte mult superioare lui, darcare, prin abnegatie si sustinerea celor oprimati, reuseste sa iasainvingator. O poveste frumoasa dar, totusi,...o simplapoveste.


OliverCromwell
Intr-un sondaj realizat in anul 2002 de catre jurnalistii de laBBC, Oliver Cromwell a fost votat de catre cetateniibritanici drept una dintre primele 10 personalitati istorice dintoate timpurile. Este evident ca Oliver Cromwell este siastazi o figura extrem de apreciata in aceasta tara. Si totusi,parerea generala este departe de imaginea reala a omului care afost Cromwell...Se poate spune, fara rezerve, ca Oliver Cromwell a fost untiran, din toate punctele de vedere. Dupa ce l-a acuzat perege ca a dizolvat Parlamentul, Cromwell a facut, la randul lui,exact acelasi lucru. El ii acuza atunci pe parlamentari, ca siregele, ca sunt corupti... in consecinta si-a creat propriulconsiliu - The Council of Saints. Mai mult, in Irlanda, Cromwelleste vazut ca un veritabil macelar, dupa ce aintreprins campanii extrem de sangeroase impotriva populatieilocale, in special impotriva catolicilor, actiuni care astazi suntconsiderate drept acte de genocid.

O legenda sustine ca in noaptea mortii sale, in anul 1658, Anglia afost ravasita de o furtuna puternica, semn pentru oamenii din poporca diavolul a venit sa ia sufletul tiranului Cromwell. Un epitafgreu de digerat pentru cel care astazi este un erounational....


Colonel George ArmstrongCuster
Cazul colonelului Custer, marele invins in Batalia de la LittleBighorn (1876), este putin deosebit, atata vreme cat, de catevadecenii, imaginea sa este prezentata asa cum a fost, de fapt, inrealitate. Pentru multa vreme, Custer a fost considerat unerou national (multi inca il mai considera astfel), silit sa luptepentru o cauza care nu era a lui, aceea de a exterminaelita razboinica a amerindienilor sioux si chayenne.Se spunea, in vechile manuale de istorie americane, ca tocmaiCuster ar fi redactat o emotionanta scrisoare catre CongresulAmerican, in care pleda pentru ajutorarea nativilor americani.Lovindu-se de refuzul autoritatilor, acelasi colonel Custer searunca intr-o lupta fara sorti de izbanda si alege sa se sacrificepe sine.

Adevarul este, insa, cu totul altul. George ArmstrongCuster a manifestat o ura aproape maladiva fata deamerindieni, fapt ce reiese chiar din propriile salescrisori. Intr-una dintre acestea, el ii mentiona sotiei sale casingura distractie pe care o are in intinsele tinuturi amerindieneeste aceea de a impusca nativi americani.

Custer nu a intentionat nicicand sa faca vreun sacrificiupersonal, cu atat mai putin pentru a pleda in favoareaamerindienilor. Sursele istorice indica faptul ca acesta a intratin lupta arogant, in ciuda sfaturilor calauzelor si spionilor sai,decis sa anihileze odata pentru totdeauna elita razboinicilorindieni. Numai datorita acestei infatuari, Custer si absolut totisoldatii pe care i-a avut in subordine, au fost masacrati deluptatorii sioux, arapaho si cheyenne.

Citeste si: Pieile Rosii - drama uneicivilizatii


VladTepes
Este o realitate pe care multi dintre noi, probabil, o stiu, aceeaca Vlad Tepes este vazut ca erou national numai de catreromani. Conceptia general acceptata printre straini esteaceea impamantenita de personajul fictiv al irlandezului BramStocker, nemuritorul conte vampir, Dracula. In realitatea, Vlad afost print, nicidecum conte. Iar asta ar fi doar o marunta gresealape care o fac, in general, occidentalii.

Desi este asociat cu Transilvania, adevarul este ca Tepes doar s-anascut acolo, mai precis la Sighisoara. Orice manual de istoriearata ca Vlad a condus destinele Valahiei, dar ce mai conteazadetaliile cand Dracula este un personaj cu o priza atat de mare lapublic, si asta de peste un secol?Revenind la conceptiile false despre domnitorul munten, trebuiespus ca majoritatea occidentalilor vede in el un simbol alraului, un adevarat slujitor al diavolului, gata sa ucidape oricine pentru a-si potoli setea de sange. O alta gresealaflagranta, atata vreme cat Vlad Tepes a fost un erou alcrestinatatii si un aparator al credintei ortodoxe in fataislamului.

Iar in ceea ce priveste povestile in care apare ca un tiran care sedelecta privind miile de victime trase in tepe, aceasta este,iarasi, o exagerare a contemporanilor sai, o exagerare care, dinpacate, a strabatut veacurile ca o poveste reala. Adevarul este ca,in perioada in care a trait Vlad, trasul in teapa era o pedeapsaextrem de raspandita, din nordul Africii si pana in nordul Europei.Daca ar fi sa privim numai atrocitatile comise de Ivan celGroaznic in Rusia sau de principii occidentali in tarile lor debastina, Vlad Tepes ar parea un veritabil sfant.

Citeste si: Vlad Tepes - prima victima a unei campaniide presa!


Richard Inima deLeu
Putine capete incoronate din istoria medievala a Europei au reusitsa se impuna in memoria contemporanilor, si a celor ce au urmat,intr-un mod mai categoric decat a facut-o Richard I Plantagenet,cel cunoscut cu supranumele de Richard Inima de Leu. Richard esteprivit, astazi, drept unul dintre cei mai importanti regi aiAngliei si, totodata, unul dintre eroii nationali ai acestei tari.Realitatea?Richard a fost, mai degraba, cred istoricii contemporani, overitabila catastrofa pentru Anglia. In fapt, din cei 10ani de domnie (1189-1199), Richard Plantagenet nu a petrecut inAnglia decat 6 luni, lasand administratia in grija apropiatilor saisi alegand, in schimb, sa isi asculte vocatia, aceea de razboinic. Richard refuzasechiar sa invete limba engleza, in care de abia putea lega catevacuvinte, alegand, in schimb, sa vorbeasca limba franceza, limbastramosilor sai normanzi si, mai mult, sa isi petreaca cea mai mareparte a timpului in Franta.

Vesnicele razboaie pe care le-a intreprins au secatuit atat de multvisteria tarii, incat taxele impuse tuturor supusilor saidevenisera coplesitoare. In plus, Richard a ales saelibereze toti prizonierii care isi puteau plati rascumparea sichiar sa vanda functiile importante ale regatului catre oricine isipermitea sa plateasca o suma apreciabila. Ramane memorabila frazarostita de regele Angliei, intr-una dintre scurtele sale vizite intara: "As vinde si Londra, daca ar exista macar un singurcumparator!".

Poate ca expresia care ar caracteriza cel mai bine viata si faptelelui Richard Inima de Leu ar fi cea a istoricului englez Sir StevenRunciman: "Richard a fost un fiu rau, un sot rau si un regesi mai rau. A fost, in schimb, un soldat splendid!".

Citeste si: Richard Inima de Leu - Nascut sub semnulrazboiului!