Home » Cultură » Trecutul ca viitor

Trecutul ca viitor

Publicat: 10.07.2007
Trecutul ca viitor
Stefan Caltia, profesor la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti: "Sunt fagarasan si am trait moartea lenta a acestui oras. Am vazut cum „mica Venetie“ a copilariei mele se transforma, sub ochii mei, dintr-un burg cu un parfum spe­cial, intr-un fel de cazarma plina de blocuri si de gunoaie."

In jurul Cetatii Fagarasului, unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura militara medievala din sud-estul Europei, m-am invartit continuu. La propriu si la figurat. Acum opt ani, mi-au atras atentia programele Fundatiei Culturale Negru Voda. M-am implicat in proiectul de reabilitare a Cetatii Fagarasului, un demers de anvergura, singurul in clipa de fata care poate readuce orasul la normalitate. Nu saracia il nenoroceste pe om, ci lipsa de identitate, de incredere in sine si in neamul din care se trage.

Fundatia Negru Voda nu si-a propus sa deschida un muzeu si sa vanda bilete, ci sa metamorfozeze Cetatea Fagarasului intr-un organism viu. Uneori, traiesc un sentiment ciudat: incerc sa ridic bolovanul in varful dealului si el se rostogoleste, sisific, inapoi. Romanul sufera de o aroganta care trece dincolo de frumusetea mandriei. In transformarea Cetatii Fagarasului intr-un factor social dinamizator al intregii zone, nu lipsa banilor reprezinta problema, ci constientizarea lucrurilor cu adevarat importante.

Trebuie sa ne gasim identitatea si sa ne-o promovam. Ridicata in secolul al XIV-lea si fiind, ca marime, a doua constructie medievala din tara dupa Castelul Huniazilor, Cetatea Fagarasului si-a conservat structura originara tocmai datorita faptului ca a functionat pe parcursul intregii sale istorii. Fosta resedinta princiara, locul unde Mihai Viteazul si-a adapostit familia pe timpul luptelor din 1599-1600, a fost, pe rand, garnizoana a Imperiului Habsburgic, apoi a armatei romane si in cele din urma puscarie comunista. Renovata si restaurata in anii ‘80 in proportie de 80%, cetatea a inceput sa se prabuseasca dupa ‘90.

Programul Fundatiei Negru Voda este analizat in momentul de fata de catre specialistii Bancii Mondiale in vederea unei spon­sorizari si cuprinde proiecte punctuale: realizarea Muzeului Rezistentei Anticomuniste Fagarasene, a unui Muzeu al Migratiei Romane, dar si revalorificarea actualului Muzeu de Istorie care functioneaza in Cetate. Prio­ritara este acum finantarea realizarii Muzeului Rezis­tentei Anticomuniste. Daca lucrarile ar demara in vara acestui an, turistii care vor vizita Sibiul – capitala cultu­rala a Europei in 2007 – s-ar putea opri si la Fagaras.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase