Home » Cultură » Scurta respiratie a inchipuirilor de gheata

Scurta respiratie a inchipuirilor de gheata

Publicat: 16.07.2007
Potrivit unei definitii elementare, sculptura inseamna orice forma de creatie artistica in trei dimensiuni. Mergand pe firul istoriei, insa, putem adauga acestei axiome multe alte nuante. Cea mai importanta este legata de faptul ca sculptura s-a nascut din vocatia noastra pentru durabilitate si robustete. Ea nu mai este insa, de catava vreme incoace, doar spatiul in care se modeleaza lutul, se ciopleste lemnul sau se daltuieste piatra. Juan Miró, marele artist catalan, afirma intr-una dintre ultimele sale scrieri ca in viitor ar putea fi imaginate sculpturi care sa foloseasca drept materie prima gazul. Pana atunci, insa, nu putem sa nu bagam de seama ca, in toata lumea, prolifereaza gratios si dispar cu o dramatica eleganta sculpturile de gheata.

Sculpturile efemere, cele realizate in gheata si zapada (sau nisip, dar asta e o alta poveste), fascineaza cu o putere invers proportionala cu durabilitatea lor. Concursurile de modelare a sloiurilor sau festivalurile sculpturii in gheata au impanzit lumea (si nu numai cea nordica): Japonia, China, Belgia, Franta, Statele Unite si Canada organizeaza veritabile lupte ale imaginatiei creatorilor de sculpturi glaciare, nu doar spre bucuria copiilor, mereu indragostiti de oamenii de zapa­da.

Din uriase blocuri trans­lucide, care pot cantari pana la cateva tone, iau nastere, uneori chiar sub ochii specta­torilor, castele, animale fantastice, re­plici ale unor statui celebre sau po­vesti inghetate peste care tro­nea­za spi­ri­tul Craiesei Zapezii. Toate par niste naluciri cristaline, care vietuiesc, dar care stau sa-si dea duhul. Noaptea, con­sis­tenta statuilor de gheata este spo­rita de savante jocuri de lumini colorate, ce scot in evidenta contururi si detalii pe care lumina alba a Soarelui le tai­nu­ia.

Dar asta nu este totul. De curand, au aparut si-si fac concurenta fierbinte firme care sculpteaza in gheata, la comanda, tot ce doriti, pentru receptii, nunti, botezuri, vernisaje sau serbari in institutii. Puteti comanda logo-ul firmei dvs., bustul sarbatoritului, sau puteti organiza un bufet de gheata pe care sa asezati mancarurile si care, pe masura ce se apropie stingerea, incepe sa se topeasca. Pentru multi, asta este, de fapt, prin­cipala virtute a unor astfel de sculpturi: in cursul topirii, obiectul se metamor­fozeaza ca o opera vie.

Transformand sculptura in mod proportional, topirea pastreaza liniile esentiale, rafinandu-le. Ca si eroziunea, ea intinde si simplifica, iar opera se purifica. Incidenta si reflexia luminii (fie ea interioara sau exterioara) pun in evidenta intreaga bogatie si transparenta a ghetii. Publicul nu ramane doar spectator: sedus de senzatia de racoare, se invarte in jurul blocului de gheata, il atinge si il mangaie, respira asupra lui, grabindu-i, din prea multa dragoste, disparitia.

Foto: Guliver, Photoland, Hepta, Gamma Presse

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase