Home » D:News » O forma fizica buna este mai importanta pentru longevitate decat greutatea corporala

O forma fizica buna este mai importanta pentru longevitate decat greutatea corporala

O forma fizica buna este mai importanta pentru longevitate decat greutatea corporala
Publicat: 05.12.2007
Persoanele in varsta de peste 60 de ani, care fac sport regulat si au o buna forma fizica, traiesc mai mult decat cele sedentare, indiferent de greutatea corporala, potrivit unui studiu realizat in Statele Unite si publicat in Journal of the American Medical Association, informeaza AFP.

Studii anterioare au demonstrat ca obezitatea si sedentarismul contribuie la cresterea riscului de mortalitate la adultii de varsta medie. Insa niciun alt studiu, pana la cel publicat in Journal of the American Medical Association, nu a studiat asocierea sedentarismului cu mortalitatea in randul persoanelor in varsta.

"Am observat ca persoanele obeze mai in varsta, dar cu o forma cardiorespiratorie foarte buna, prezentau un risc de mortalitate, indiferent de cauza, mai scazut decat persoanele cu o greutate normala, care nu aveau o buna forma fizica", a spus profesorul Xuemei Sui, de la Universitatea din Carolina de Sud, principalul autor al studiului.

"Datele noastre sugereaza ca nivelul formei cardiorespiratorii la persoanele cu varsta peste 60 de ani modifica raportul dintre obezitate si mortalitate", a declarat acesta.
La studiu au participat 2.603 adulti, cu varsta medie de 64,4 ani, 20% dintre subiecti fiind femei. Cercetatorii au analizat asocierea dintre rata de mortalitate si forma cardiorespiratorie, luand in calcul indicele de masa corporala si alte masuratori ale tesutului adipos. Nivelul formei fizice a fost evaluat in functie de durata si intensitatea exercitiilor fizice realizate pe o banda rulanta.

Pe parcursul studiului, care a durat 12 ani, s-au inregistrat 450 de decese in randul subiectilor. Persoanele decedate erau foarte in varsta, aveau o forma fizica proasta si prezentau mai multe riscuri de maladii cardiace decat persoanele care au supravietuit. Masuratorile realizate asupra tesutului adipos nu au indicat, insa, nici o diferenta intre persoanele decedate si cele in viata.
Subiectii care au avut o buna forma fizica au prezentat, in general, mai putine riscuri de maladii cardiovasculare – hipertensiune arteriala, diabet, nivel mare al colesterolului.
Rata de mortalitate in randul subiectilor cu o buna forma fizica a fost, la nivel general, cu 50% mai mica decat cea inregistrata in randul persoanelor cu o forma cardiovasculara proasta.

"Rezultatele studiului demonstreaza ca este posibil sa se reduca mortalitatea in randul persoanelor in varsta, inclusiv in randul celor obeze, cu ajutorul exercitiilor fizice regulate, precum mersul pe jos in ritm alert timp de cel putin 30 de minute, aproape zilnic", au spus cercetatorii.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase