Home » D:News » Misterele planetei Mercur

Misterele planetei Mercur

Misterele planetei Mercur
Publicat: 31.01.2008
Sonda americana Messenger, care a survolat Mercur pe 14 ianuarie, a transmis sute de imagini despre o parte ascunsa si misterioasa a celei mai mici planete din sistemul solar, cea mai apropiata de Soare, considerata de specialisti a fi foarte surprinzatoare, informeaza AFP.

"Am fost in mod constant surprinsi, pentru ca ne-am dat seama ca Mercur nu este planeta la care ne asteptam, fiind total diferita de Luna noastra", a spus Sean Solomon, de la Carnegie Institution, coordonatorul misiunii. "Este, dimpotriva, o planeta foarte dinamica, unde se intampla extrem de multe lucruri", a adaugat acesta, referindu-se la activitatea vulcanica si magnetosfera lui Mercur.
Desi la prima vedere Mercur seamana cu Luna, avand multe cratere pe suprafata sa, aceasta planeta este foarte diferita, spun cercetatorii care au facut publice primele rezultate ale recoltei de informatii si imagini colectate de Messenger.
Pana la acest survol, 55% din suprafata planetei nu fusese observata, a subliniat Solomon.
Cele sapte instrumente de pe Messenger au permis observarea unei retele de cratere si alte formatiuni geologice pe partea necunoscuta a planetei.
Mercur, al carei diametru este echivalent cu o treime din cel al Pamantului, are faleze cu o lungime de mai multe sute de kilometri, formate, aparent, in urma miscarilor tectonice care au avut loc la inceputurile vietii ei.
Suprafata planetei este marcata de numeroase cratere, rezultate in urma impactului cu asteroizi vechi sau in urma activitatii vulcanice. Messenger a putut sa fotografieze si bazine cu adancime de peste 2.000 de metri, dar si munti cu inaltimea de aproape 5.000 de metri.
Messenger a mai descoperit o formatiune geologica neobisnuita, pe care cercetatorii au numit-o "The Spider" (paianjenul). Aceasta are un crater (cu o circumferinta de 41 de kilometri) in apropiere de centrul ei, dar e imposibil de stabilit daca cele doua formatiuni au vreo legatura. "The Spider" mai include aproximativ 100 de santuri inguste care iradiaza dintr-un punct central, asa cum sunt picioarele paianjenului. "The Spider" se gaseste in centrul bazinului Caloris, format in urma cu aproape patru miliarde de ani, in urma impactului cu un asteroid.
Planeta Mercur a mai fost survolata, in urma cu 33 de ani, de sonda americana Mariner.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase