Home » D:News » “Razboinic preistoric” al marilor, descoperit in Brazilia

“Razboinic preistoric” al marilor, descoperit in Brazilia

“Razboinic preistoric” al marilor, descoperit in Brazilia
Publicat: 27.03.2008
Un schelet apartinand unei noi specii de crocodil preistoric au fost descoperite in Brazilia, anunta paleontologii brazilieni. Anuntul acestora vine sa confirme teoria conform careia crocodilienii au supravietuit si chiar au prosperat dupa extinctia dinozaurilor de acum 65 de milioane de ani, fapt demonstrat de numarul mare de fosile scoase la lumina in Africa, America Latina si chiar in America de Nord.

Botezat Guarinisuchus munizi in memoria paleontologului Geraldo da Costa Barro Muniz, animalul a fost caracterizat ca fiind un adevarat “razboinic”, data fiind capacitatea sa de adaptare si supravietuire intr-o lume care nu cu mult timp in urma fusese dominata de marii pradatori din Paleocen: mosazaurii, ichtyosaurii sau reptilele marine.

Desi nu atingea dimensiunile colosale ale rudei sale indepartate, Sarcosuchus imperator, care depasea 12 metri lungime si 8 tone greutate, Guarinisuchus, desi masura numai trei metri lungime, era unul dintre pradatorii dominanti in marile si oceanele de acum 62 de milioane de ani.

“Unul dintre motivele pentru care il consideram pe Guarinisuchus munizi un veritabil luptator este tocmai faptul ca a supravietuit celei mai mari extinctii in masa si pentru ca a ajuns in varful lantului trofic in ciuda dimensiunilor sale reduse. Dar nu intotdeauna marimile conteaza, ganditi-va numai la pestii piranha”, subliniaza Alexander Kellner, paleontolog la Muzeul National din Rio de Janeiro.

“Bazandu-ne pe aceasta descoperire, putem reconstitui un episod important din preistoria coastelor braziliene. Ne intrebam insa daca aceleasi lucruri se intamplau si pe celelalte continente, desi acum nu putem decat sa intuim”, concluzioneaza Kellner.

Sursa:Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase