Home » D:News » Un nou tip de radar descopera secretele calotelor glaciare

Un nou tip de radar descopera secretele calotelor glaciare

Un nou tip de radar descopera secretele calotelor glaciare
Publicat: 12.05.2008
Ultimul tip de radar spatial este programat sa studieze marile inghetate ale lunilor planetelor Europa si Titan. Pe langa sceste caracteritici noul radar spatial poate cerceta calotele glaciare ale Terrei cu o precizie superioara oricarui alt aparat de investigatie folosit anterior, conform declaratiilor specialistilor de la European’s Space Agency.

Radarul spatial a fost denumit Mars Advanced Radar for Surface and Ionosphere Sounding (MARSIS), iar prima sa aplicatie a avut loc in cadrul investigarii subsolului planetei Marte.
“Am avut unele discutii cu savantii care au lucrat cu MARSIS si am convenit sa facem investigatii asemanatoare asupra planetei noastre” afirma Florence Heliere cercetator in cadrul European Space Agency.
MARSIS are o antena lunga de 40 de metri care poate investiga urmele de apa de la suprafata planetelor. O alta antena, de dimensiuni mai mici, are rolul uni senzor de relief.
Prima aplicatie a acestui radar de ultima generatie va viza cercetarea calotei glaciare antarctice.

Antarctica este un areal imens unde stratul de gheata atinge grosimi remarcabile. Cu ajutorul lui MARSIS, speram sa putem penetra pana la distanta de 3-4 km declara Florence Heliere site-ului Space.com
Principalul obstacol este dat de posibilele distorsiuni ale semnalului radar, datorate interferentei acestuia cu ionosfera, partea superioara a atmosferei Terrei.

Sursa LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase