Home » D:News » Titanicul, motiv de spionaj in timpul Razboiului Rece

Titanicul, motiv de spionaj in timpul Razboiului Rece

Titanicul, motiv de spionaj in timpul Razboiului Rece
Publicat: 26.05.2008
Misiunea de cautare a epavei Titanicului a fost, de fapt, o acoperire pentru o misiune secreta americana in timpul Razboiului Rece. Echipajul nord american se afla, in realitate, in cautarea a doua submarine nucleare scufundate in conditii misterioase, anunta publicatia TheMailOnline.

Dr. Bob Ballard, conducatorul echipei care in 1985 descoperea locatia enormului vas scufundat in Atlantic la inceputul secolului XX, nu a avut decat 12 zile la dispozitie pentru a identifica celebra epava, restul zilelor fiind destinate gasirii a doua submarine nucleare disparute in anii ‚60, USS Scorpion si USS Thresher, ambele avand circa 200 de oameni la bord. Autoritatile americane se temeau, in acea perioada, ca submarinele fusesera scufundate de marina sovietica.

„Nu puteam spune nimanui adevaratul scop al misiunii. A fost o presiune destul de mare pentru mine si pentru echipaj, dar consider echitabil faptul ca am avut sansa sa gasim Titanicul”, isi aminteste oceanograful.

Ballard a descoperit ambele submarine in acea expeditie, concluzionand ca acestea s-au scufundat datorita unor defectiuni la bord. Conform cercetarilor sale, USS Scorpion a fost avariat de explozia unei torpile aflata in cala de armament, in timp ce USS Thresher, liderul submarinelor din clasa sa, in acea perioada, a fost avariat de explozia instalatiei de stabilizare a presiunii.

Chiar daca a localizat si epava Titanicului, Dr. Ballard nu a putut-o cerceta decat in 1986, atunci cand i s-a permis o expeditie stiintifica 100%.

Sursa: MailOnline

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase