Home » D:News » Un robot-lacusta poate sari de 27 de ori propria lungime

Un robot-lacusta poate sari de 27 de ori propria lungime

Un robot-lacusta poate sari de 27 de ori propria lungime
Publicat: 28.05.2008
Un robot cu capacitatea de a face salturi uriase a fost proiectat de catre cercetatorii elvetieni, cu scopul de a ajunge in cele mai inaccesibile locuri de pe Terra sau chiar pe alte planete, dupa cum spera creatorii acestui robot cu multiple aplicatii.

“Roiuri” de astfel de lacuste robotizate ar putea explora zone, teritorii si chiar planete in viitorul apropiat. Aparatul arata precum mecanismul unui banal ceas, fiind insa echipat cu de picioare mecanice. Cu toate ca nu cantareste mai mult de sapte grame, micul robot poate face salturi de 1,4 metri, de zece ori  mai mult decat robotii precursori acestui prototip. Mecansimul care-i asigura acestuia proprietatea de a sari a fost inspirat de capacitatea biomecanica a lacustelor.
Pentru a imbunatati performantele deplasarii, cele doua membre ale robotului isi pot ajusta dimensiunile in functie de lungimea salturilor alese de mini computerul cu care acesta este echipat.

O mica baterie atasata pe spatele robotului il alimenteaza cu energia necesara pentru a efectua 360 de salturi cu o pauza de 3 secunde intre fiecare salt.
“Aceasta biomimetica forma de sarit este unica, deoarece permite microrobotului sa se deplaseze peste multe forme de teren, unde alte tipuri de roboti propulsati cu roti sau senile nu ar reusi sub nici o forma”, declara profesorul Dario Floreano, conducatorul echipei de cercetatori de la Laboratory of Intelligence Systems, din cadrul Ecole Polytechnique Federale din Lausanne, Elvetia.
Minirobotul a fost prezentat la Conferinta Internationala de Robotica si Automatica din Pasadena, California.

Sursa: Daily Mail

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase