Home » D:News » Oamenii au ajuns in Noua Zeelanda cu 1000 de ani mai tarziu decat se credea

Oamenii au ajuns in Noua Zeelanda cu 1000 de ani mai tarziu decat se credea

Oamenii au ajuns in Noua Zeelanda cu 1000 de ani mai tarziu decat se credea
Publicat: 04.06.2008
Ramasitele primilor soareci din Noua Zeelanda au confirmat teoria conform careia primii oameni au populat insula respective in jurul anul 1280 e.n., cu circa 1000 de ani mai tarziu decat s-a crezut initial, se arata intr-un studiu citat de National Geographic.

Soarecele de Pacific, numit si Kiore, nu putea inota pe o distanta atat de mare intre insule. In consecinta, acesta nu putea ajunge in Noua Zeelanda decat in compania oamenilor, in canoele construite de acestia, precizeaza oamenii de stiinta. Descoperire pune astfel capat unei dispute lunga de peste un deceniu cu privire la aparitia primelor populatii umane in Polinezia. Controversa a inceput in anul 1996, atunci cat studiile unor fosile de soarece aratau ca primii oameni ar fi ajuns in aceste insula in jurul anului 200 i.e.n., fapt ce sugera ca nu populatia Maori ar fi fost prima in Noua Zeelanda.

Reanalizarea fosilelor animale a arata totusi ca acestea sunt mult mai noi decat se credea. De asemenea, defrisarea padurilor si dipsaritia unor specii de animale care au urmat aparitiei oamenilor nu se regasesc decat incepand cu anul 1280 e.n. Conform studiului, primii exploratori polinezieni ar fi folosit insula Kermadec (situata la 750 kilometri de Noua Zeelanda) drept punct de plecare catre Noua Zeelanda, Insulele Auckland, Norfolk si, mai tarziu, catre Insulele Chatham.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase