Home » D:News » Vacile tratate cu hormoni emit mai putine gaze cu efect de sera

Vacile tratate cu hormoni emit mai putine gaze cu efect de sera

Vacile tratate cu hormoni emit mai putine gaze cu efect de sera
Publicat: 02.07.2008
Produsul Monsanto al unei companii biotehnologice a fost criticat indelung de catre grupurile ecologice, insa o analiza a compozitiei acestuia arata ca utilizarea hormonului bovin, numit somatotropina, responsabil de marirea cantitatii de lapte, duce la emisii mai scazute de gaze cu efect de sera si economiseste energie.

Ecologistii nu sunt insa de acord cu acest fapt. “Este o noua forma de musamalizare a acestor probleme de mediu”, declara Doreen Stabinsky, reprezentant Greenpeace.
Somatrotropina Monsato, comercializata sub numele de Posilac, stimuleaza vacile sa produca mai mult lapte, ceea ce inseamna castiguri mai mari pentru fermieri.

In Canada si in anumite tari europene acest produs este interzis pentu ca produce infertilitate si probleme circulatorii. In Statele Unite, acest produs a ramas in uz, insa se pare ca sunt mult mai cautate de catre consumatori produsele fara somatotropina.

Cu toate acestea, fermierii prefera sa foloseasca hormonul pentru a mari productia de lapte si a reduce consumul de energie. Animalele tratate cu Posilac necesita cu 5% mai putina energie pentru a produce aceeasi cantitate de lapte si emit cu 7% mai putin metan, un potential gaz cu efect de sera, anunta cercetatorii.

Sursa: New Scientist
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase