Home » D:News » In urma cu 40 milioane ani, Antarctica nu avea gheata

In urma cu 40 milioane ani, Antarctica nu avea gheata

In urma cu 40 milioane ani, Antarctica nu avea gheata
Publicat: 04.08.2008
Un studiu paleontologic din Noua Zeelanda a evidentiat un fapt deosebit de interesant: in urma cu 40 miloane de ani, Pamantul infrunta efectele unui efect de sera deosebit de pronuntat. Conform rezultatelor studiului, marile si oceanele de atunci erau mai calde decat in prezent, iar in Antarctica nu exista gheata.

Studiul sugereaza, printre altele, ca in Antarctica acelor timpuri calota glaciara era departe de a se fi format, iar Noua Zeelanda era situata cu 1 100 kilometri inspre sud,  decat in prezent. Temperatura medie a apelor Oceanului Planetar in acea perioada geologica era de circa 23-25 grade la suprafata apei si de 11-13 grade in zona abisala.

“Compozitia chimica a apei de mare de atunci ne demonstreaza ca nu exista gheata in acea perioada pe Terra”, declara Dr. Catherine Burgess, profesor in cadrul Universitatii din Cardiff.
Noile teorii sunt sustinute de analizele chimice a fosilelor, care apartin microorganismelor marine, denumite foraminifere, descoperite in straturile de roci din apele Noii Zeelande.
Cu toate ca nu au masurat cu exactitate nivelul dioxidului de carbon din aceea perioada, cateva studii simple sugereaza ca nivelul efectului de sera de atunci era similar intrucatva celui inregistrat in zilele noastre.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase