Home » D:News » Urs polar consumat de un rechin

Urs polar consumat de un rechin

Urs polar consumat de un rechin
Publicat: 13.08.2008
Titlul de cel mai redutabil predator al Arcticii care este detinut in prezent de ursul polar, ar putea fi amenitat de o specie de rechin. Cel putin asa afirma un grup de cercetatori norvegieni care au descoperit resturi de urs polar in stomacul unui rechin.

Kit Kovacs, un zoolog norvegian din cadrul Norvegian Polar Institute a descoperit un fragment de os de urs polar in stomacul unui rechin de Groenlanda in momentul cand facea autopsia acestui rechin, gasit esuat pe un tarm din Insulelel Svalbard.
“Nu am auzit de o astfel de situatie pana in prezent. Inca nu stim cu exactitate cum a ajuns fragmentul de os in stomacul rechinului, este foarte posibil ca rechinul sa fi atacat un pui de urs polar sau sa se fi hranit cu cadavrul puiului dupa ce acesta a fost ucis de un mascul adult,cum se intampla deseori” declara Kit Kovacs.
Multi experti in rechini contactati sunt de parere ca ursul era deja mort atunci cand rechinul l-a descoperit plutind. Conform acestora, chiar si un pui de urs polar in varsta de doi ani ar fi un adversar periculos pentru rechinii de Groenlanda.
“Pare mai degraba un caz de necrofagie decat un caz de ucidere a ursului” afirma Steve Camapana directorul Canadian Shark Research Laboratory.
Resturi din cadavrele de reni caribu au mai fost descoperite in stomacurile rechinilor de Groenlanda , dar ideea ca un  astfel de rechin ar ataca un urs polar este combatuta si de Sonja Fridham, un reputat expert norvegian in rechini care este de parere ca in cadrul unei confruntari ursul polar ar putea ucide usor un rechin de Groenlanda.
Dilema a fost rezolvata prin analizarea cu atentie a celorlalte resturi ale ursului polar care s-a dovedit a fi un pui ucis de un mascul adult. Moment in care cadavrul sau a alunecat pe gheata in apa, unde a fost gasit de rechin.

Sursa : Reuters
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase