Home » D:News » O casa veche de 7 000 de ani, descoperita in Timis

O casa veche de 7 000 de ani, descoperita in Timis

O casa veche de 7 000 de ani, descoperita in Timis
Publicat: 26.08.2008
Eforturile arheologilor romani si germani care fac sapaturi de mai bine de 10 ani la situl arheologic Gomila, aflat in apropeirea localitatii Uivar in judetul Timis, au fost in sfarsit rasplatite: acestia au descoperit o casa cu etaj a carei vechime a fost stabilita la 7 000 de ani.

Constructia este o urma a culturii Vinca, reprezentativa pentru perioada neolitica. Aceasta nu este singura locuinta care a fost dezgropata, dar este cu siguranta cea mai mare. Descoperirea ei a fost de natura sa schimbe viziunea arheologilor asupra perioadei neolitice, despre a carei populatie se credea ca nu detinea foarte multe cunostinte tehnice. Observand modul in care casele erau dispuse, arheologii au putut stabili ca localizarea acestora nu era intamplatoare, ci era impusa de o ierarhie.

Casa are o latime de 8 metri si o lungime a zidurilor de 12 metri. In interior au fost descoperite un altar si oase de animale si pasari. Se pare ca etajul acesteia, fabricat tot din lut, s-a prabusit in timpul unui incendiu. O alta descoperire unicat in arheologia europeana, efectuata in acest sit, o constituie o masca mortuara confectionata din lut. Cercetarile la situl Gomila vor fi finalizate in cursul acestui an.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase