Home » D:News » Se cauta casa pentru sase milioane de crapi

Se cauta casa pentru sase milioane de crapi

Se cauta casa pentru sase milioane de crapi
Publicat: 27.08.2008
Nu mai putin de 6 milioane de crapi au fost scosi la vanzare de catre locuitorii statului american Utah, in dorinta de a pastra speciile indigene de pesti, aflate pe cale de disparitie dupa aclimatizarea crapilor in Lacul Utah.

Cel mai amenintat peste din lacul american este cel din specia Chasmistes liorus, peste originar din America de Nord, a carui intreaga populatie eera estimata, in 1986, la mai putin de 1000 de exemplare. Crapii se hranesc cu vegetatia de pe fundul lacului, lasand exemplarele mici de Chasmistes liorus vulnerabile in fata unor pradatori ca bibanii sau salaii. „In ultimii ani, peste 100.000 de exemplare de Chasmistes liorus, crescute in crescatorii speciale, au fost eliberate in Lacul Utah. Din pacate, operatiunea de salvare – care a costat aproape 40 de milioane de dolari – a fost compromisa total de numarul imens de crapi din lacul in cauza. Speciile locale nu vor supravietui decat daca intreaga populatie de crap va fi eliminata”, sustine Mike Mills, unul dintre coordonatorii programului de repopulare a lacului Utah cu specii indigene.

Principala problema a autoritatilor o reprezinta cantitatea uriasa de crapi pe care ar trebui sa o recolteze din apele lacului. „ Printr-un program agresiv de pescuit la plasa, speram ca aproape 500.000 de kilograme de crap sa fie scoase din lac in fiecare an, iar programul ar trebui sa dureze aproximativ sase ani. Problema este ca nu stim ce sa facem cu acest peste”, sustine Reed Harris, directorul programului June Sucker Recovery Implementation Program.

Americanii nu se dau in vant dupa carnea de crap, mai ales dupa semnalele aparute in presa in urma cu aproape doi, care anuntau ca produsele alimentare obtinute din acest peste sunt cancerigene. Alte propuneri ale oficialitatilor din Utah sunt cele care sustin comercializarea pestelui in tarile in care acesta se bucura de succes pe piata, folosirea imensei cantitati in scopuri umanitare, prelucrarea si utilizarea pestilor ca hrana pentru animale sau chiar transformarea crapilor in biocombustibili.

Crapii au fost adusi in Lacul Utah la sfarsitul secolului XIX, ca o sursa de hrana mult mai eficienta decat speciile locale. Se stie ca pestii din aceasta specie se inmultesc foarte repede, ating dimensiuni impresionante si sunt foarte apreciati in bucatariile europene si asiatice.

Sursa:MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase