Home » D:News » Maimutele blande zgarie rau

Maimutele blande zgarie rau

Maimutele blande zgarie rau
Publicat: 14.10.2008
Decenii de-a randul atat zoologii cat si oamenii de rand au fost inselati de aspectul placid si temperamentul calm al cimpanzeilor din subspecia bonobo. Cercetari recente au descoperit o neasteptata dimensiune sumbra a acestor primate. Asa-zisii vegetarieni blanzi dau deseori dovada de cruzime si pornesc in adevarate expeditii de vantoare care se soldeaza cu uciderea crunta a unor specii mai mici de maimute.

Astfel de comportament ucigas era pana mai ieri apanajul cimpanzeilor negri, care vaneaza deseori maimute colobus, genoni, cercopiteci sau pui de mistreti. Cu toate ca fructele, frunzele si insectele alcatuiesc inca cea mai mare parte a dietei lor, cimpanzeii bonobo au prins, de asemenea, gustul carnii crude. Spre deosebire de verii lor, cimpanzeii negri, care traiesc in grupuri conduse de masculi in cadrul carora agresivitatea intraspecifica este cuvantul de ordine, bonobo traiesc in grupuri matriarhale conduse de femele, unde neintelegerile dintre membri sunt rezolvate prin intermediul sexului, spre deosebire de conflictele intre cimpanzei care sunt solutionate doar prin lupte violente.
Pe baza acestei mari diferente comportamentale, cercetatorii au crezut multa vreme ca bonobo sunt primate non-agresive. Aceasta teorie a fost rasturnata recent de studiile si observatiile amanuntite ale unor cercetatori germani din cadrul Institutului de Antropologie Evolutionara Max Plank din Leipzig, Germania.
“Aceste vanatori sunt surprinzatoare prin cruzimea lor neasteptata. Am observat odata cum un bonobo a prins o mica antilopa duiker de dimensiunea unui iepure si a inceput sa se hraneasca din ea in timp ce antilopa nu murise inca. Alti bonobo au venit la locul vanatoarei si s-au asezat ordonat la coada, scena era dura, antilopa inca striga de durere in timp ce maimuta pe care o credeam o vegetariana, sfasia stomacul duiker-ului de viu”, declara Gottfried Hohman, conducatorrul acestui studiu.
Impreuna  cu colegul sau, Martin Surbeck, profesorul Hohman a reusit sa mai filmeze trei vanatori carora le-au cazut victime maimutele colobus. In cadrul acestor vanatori, femelele si masculii vaneaza impreuna, cu deosebirea notabila ca femelele isi impart prada cu ceilalti membri ai grupului, pe cand masculii se ascund sa-si manance singuri prazile.
“Este o descoperire epocala, zeci de ani am considerat bonobo drept o primata asemanatoare omului, lipsita de agresivitate, placida si vegetariana. Studiile din padurile Republicii Congo, au demonstrat ca ne-am inselat”, afirma Frans de Waal, primatolog in cadrul Universitatii din Atlanta.

Sursa: New Scientist
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase