Home » D:News » Declaratie socanta: Poluarea este buna pentru paduri!

Declaratie socanta: Poluarea este buna pentru paduri!

Declaratie socanta: Poluarea este buna pentru paduri!
Publicat: 22.10.2008
Dupa mai bine de 20 de ani de studii asupra efectelor poluarii si al ploilor acide asupra padurilor de pe continental nord-american, cercetatorii de la Michigan Technological University's School of Forest Resources and Environmental Science au ajuns la o concluzie socanta: cresterea temperaturii globale, a nivelului de azot, precum si a compusilor chimici din ploile acide duc la o productivitatea crescuta a padurilor.

Andrew Burton, unul dintre profesorii participanti la experiment sustina ca in zonele impadurite aflate sub observatia sa, copacii cresc mai repede si stocheaza mai mult carbon in cazul unei concentratii mari de azot atmosferic. „Incalzirea globala nu este rea pentru toti. Pentru paduri ea poate fi extrem de benefica”, sustine cercetatorul american, cel care urmareste efectele poluarii inca din 1987.

Urmatorul proiect al oamenilor de stiinta este acela de a observa daca rata mortalitatii copacilor este direct proportionala cu cea a cresterii si dezvoltarii acestora. De asemenea, acestia intentioneaza sa preia cat mai multe date privitoare la modul in care trunchiurile cazute ale copacilor se descompun in cazul cresterii nivelului de azot din atmosfera. Burton s-a declarat incantat de rezultatele studiilor sale si le-a numit „o fereastra catre viitor”, sustinand ca nivelul crescut al azotului ajuta padurile mai mult decat le raneste.

Sursa:ScienceDaily
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase