Home » D:News » Stephen Hawking prezice descoperirea vietii extraterestre

Stephen Hawking prezice descoperirea vietii extraterestre

Stephen Hawking prezice descoperirea vietii extraterestre
Publicat: 15.12.2008
In cadrul conferintei organizata cu ocazia aniversarii a 50 de ani de existenta NASA, profesorul Stephen Hawking a facut o declaratie care a trezit curiozitatea auditorilor. La intrebarea “Suntem singuri in spatiu?”, acesta a dat un raspuns rapid: “Probabil ca nu”.

Profesorul Hawking a declarat ca viata in univers este posibila, insa nu in modul in care ne-o imaginam noi. Formele de viata simple sau inteligente se pot forma in conditii total diferite de cele de pe Pamant, prin urmare, exista probabilitatea ca ele sa nu aiba nimic in comun cu trasaturile umane pe care noi le “imprumutam” de obicei. “Exista o posibilitate destul de mare sa gasim viata simpla pe alte planete, insa viata inteligenta este cu siguranta o raritate.” De asemenea, Hawkins nu crede in teoria rapirilor extraterestre. In opinia savantului, acest lucru nu ar ramane fara urmari, deoarece probabilitatea ca ADN-ul acestora sa fie diferit este destul de mare, ca si posibilitatea sa poarte boli pentru care noi nu avem imunitate.

Alti astrobiologi au declarat ca ne-am inchipuit in mod gresit ca fiintele extraterestre sunt cladite aproximativ “dupa chipul si asemanarea noastra”. Biochimistii speculeaza rolul pe care il joaca carbonul in aceasta privinta. Deoarece carbonul este o componenta cheie a vietii de pe Pamant, tindem sa speculam ca acest lucru este valabil in tot universul. In realitate, cercetatorii au identificat prezenta a numeroase elemente care ar putea avea acelasi efect, fara a avea insa si aceeasi forma. In opinia acestora, chiar si arsenicul ar putea sustine viata in anumite conditii. Pe Pamant exista organisme care utilizeaza arsenicul pentru a genera energie si a facilita cresterea. Clorul si sulful sunt alte candidate la inlocuirea carbonului, ca si nitrogenul si fosforul, care pot forma molecule biochimice.

In ceea ce priveste necesitatea apei, prezenta ei nu este obligatorie. Amoniacul are proprietati asemanatoare apei, astfel incat chiar si un amestec intre cele doua elemente pastreaza temperaturile mai joase pentru mai mult timp decat apa normala, prin urmare astronomii nu se asteapta sa identifice apa in forma in care o cunoastem pe Pamant. Un exemplu in acest sens se afla chiar in sistemul nostru solar, pe cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan. Toate aceste elemente se manifesta altfel privite in mediul nostru. Insa daca il situam intr-un mediu extraterestru, reactiile lor sunt altele. In aceasta perspectiva, apa si carbonul ar putea deveni elemente nefavorabile vietii in mediul planetar.

Sursa: Daily Galaxy
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase