Home » D:News » Agricultura a ucis bourii olandezi

Agricultura a ucis bourii olandezi

Agricultura a ucis bourii olandezi
Publicat: 16.12.2008
Bourii care au trait pe teritoriul actual al Olandei au disparut mai devreme decat se credea dupa cum certifica studiul unui corn deshumat in preajma Dealului Holwerd de catre arheologul amator Lourens Olivier din Ternard, se anunta in editia online a publicatiei Science Daily.

Descoperirea nu este una obisnuita ea aducand noi indicii asupra cauzelor ce au dus la exinctia de pe teritoriul olandez al celui mai mare animal care a trait in Antichitatea si Evul Mediu din Europa. Initial se credea ca ultimii bouri din Olanda au disparut in preajma anului 1400. O analiza cu izotopi de Carbon 14 a relevant, insa, ca bourii au disparut inca din anii 257-421 e.n.

Conform paleontologilor, dezvoltarea agriculturii este cea vinovata de disparitia uriaselor erbivore. Oamenii aveau nevoie de terenuri cat mai mari pentru cultivarea pamantului, fapt care a dus la disparitia pajistilor si hatisurilor naturale unde bourii se adaposteau si se hraneau. Un alt factor a fost cel reprezentat de cresterea populatiei umane si implicit de accentuarea presiunii antropice. Un fapt interesant subliniat de catre oamenii de stiinta este cel legat de vanatoare bourilor, factorul care a dus la disparitia acestora din Europa. Conform studiilor, primii fermieri olandezi vanau bourii in mod obisnuit, desi acesta activitate nu a dus la periclitarea populatiilor de bouri asa cum s-a intamplat in restul continentului..

Sursa : Science Daily
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase