Home » D:News » Cel mai precis ceas din lume este atomic

Cel mai precis ceas din lume este atomic

Cel mai precis ceas din lume este atomic
Publicat: 05.05.2009
Ceasul in cauza a fost creat de JILA, un consortiu condus de National Institute of Standards and Technology din cadrul Universitatii Boulder din Colorado. Noua bijuterie tehnologica este intr-atat de precisa incat are o deviatie de doar o secunda la 300 milioane ani.

Ceasul este actionat prin coliziunea atomilor de strontiu care actioneaza ca un “pendul” pentru cel mai precis ceas din lume, optimizandu-i precizia cu peste 50 %. Aceasta adevarata piesa revolutionara din cadrul instrumentelor de masurat timpul, functioneaza pe baza a 2 000 de atomi de strontiu inghetati pana la gradul de cateva militone sub nivelul de zero absolut. Atomii de strontiu sunt apoi inchisi intr-un fascicol de lumina laser. Oscilatiile atomilor intre diferitele stadii ale energiei sunt foarte puternice.

Prin masurarea acestor oscilatii, ceasul atomic stabileste curgerea timpului cu o precizie nemaiintalnita pana in prezent. La inceputul dezvoltarii proiectului ceasului atomic, aranjamentul atomilor neutri pentru inregistrarea unui semnal mai puternic si mai precis a dus insa la un neajuns in privinta coliziunii atomilor. Fasciculul laser sorteaza atomii in grupuri de cate 30, atomii aflati in imediata vecinatate a acestora ajungand uneori sa se ciocneasca afectand astfel precizia ceasului. Pentru a remedia acest neajuns, cercetatorii au dezvoltat o metoda care reduce sau chiar elimina uneori atomii razleti. Pentru acest nou deziderat, savantii au scazut temperatura atomilor concomitent cu cresterea frecventei fasciculului laser. In termeni practici, acesta metoda a crescut acuratetea ceasului JILA pana la cifre incredibile, precizia acestui mecanism de masurare a timpului crecand cu peste 50 % fata de valorile anterioare.

Sursa : RussiaToday
 

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase