Home » D:News » Ce mai poti face cu Twitter?

Ce mai poti face cu Twitter?

Ce mai poti face cu Twitter?
Publicat: 20.05.2009
De pilda, poti sa-ti valorifici “vana” poetica secreta: intr-o importanta gara londoneza vor fi afisate poezii haiku, compuse de utilizatori si “vehiculate” peTwitter.

Organizatorii – Centrul de Arte Kings Place si gara londoneza St. Pancras, de unde porneste si unde se intoarce Eurostar, trenul care face legatura cu continentul, prin tunelul sapat pe sub Canalul Manecii – au numit evenimentul “primul concurs interactiv de poezie pe Twitter”. Numerosii britanici care fac zilnic naveta spre si dinspre locurile lor de munca de pe continent sunt invitati sa participe la competitie, compunand poezii stil haiku si trimitandu-le, de pe telefonul celular, in reteaua Twitter. Este o modalitate noua si originala de utilizare a acestei retele de blogging si socializare, pe deplin in concordanta cu caracterul revolutionar al acestui modern instrument de comunicare.

De ce haiku? Pentru ca Twitter nu permite texte mai lungi de 140 de caractere, astfel incat poeziile trebuie sa fie scurte; iata de ce a fost propus, ca gen poetic, haiku. Acesta este un vechi gen de poem japonez, o poezie cu forma fixa, alcatuita din 17 silabe (trei randuri avand, respectiv, cinci, sapte si din nou cinci silabe), care cere autorului talentul de a transmite lucruri profunde, emotionante, in putine cuvinte. Tema poemelor va fi “frumoasa vara englezeasca”, inspirata din temele traditionale ale haiku-ului japonez – anotimpurile si natura. (Ceea ce nu i-a impiedicat pe unii dintre navetisti sa-si exprime poetic ofurile in cate in haiku pe tema conditiilor dezagreabile pe care sunt siliti sa le indure). La interval de cateva minute dupa ce au fost expediate, poemele vor fi afisate in gara, pe un imens panou electronic.

Concursul a inceput luni si se va incheia in vinerea acestei saptamani. Poemele vor fi evaluate de poeta si romanciera Jackie Kay si de Yoko Ono (da, acea Yoko Ono), iar cele castigatoare vor fi prezentate la Centrul de Arte Kings Place.

Sursa: CBC News

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase