Home » D:News » E randul spitalelor sa devina verzi

E randul spitalelor sa devina verzi

E randul spitalelor sa devina verzi
Publicat: 25.05.2009
Spitalele trebuie sa ia parte la lupta impotriva incalzirii globale, s-a afirmat la recent-incheiata conferinta anuala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, desfasurata la Geneva.

Unitatile sanitare si vehiculele din dotarea acestora contribuie masiv la poluare; prin urmare, trebuie sa se alature eforturilor pe frontul luptei impotriva schimbarilor climatice.
“Sectorul sanatatii poate contribui foarte mult la reducerea amprentei de carbon, deoarece, in multe tari, acest sector este al doilea mare utilizator de energie, iar consumul energetic in acest domeniu este foarte ridicat”, a declarat Maria Neira, directorul Departamentului de Sanatate Publica al OMS.

Consumul mare de energie si poluarea care rezulta astfel duc la deteriorarea sanatatii oamenilor din comunitatile deservite de spitalele respective. Poluarea produsa de spitale si alte unitati din sectorul sanitar contribuie la crestrea numarului de cazuri de astm si alte afectiuni respiratorii, ceea ce determina – intr-un cerc vicios – cresterea nevoii de servicii spitalicesti. De asemenea, cresterea temperaturilor la nivel global creeaza conditii favorabile raspandirii unor maladii precum holera si malaria.

Printre metodele sugerate de OMS pentru ”inverzirea” spitalelor se numara: utilizarea energiei provenite din resurse regenerabile (turbine eoliene, panouri solare); iluminatul cu becuri economice; aprovizionarea cu alimente organice, de la producatori locali; dotarea cu ambulante mai putin poluante.

Sursa: Reuters

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase