Home » D:News » Semnificatia evolutiva a comportamentului homosexual

Semnificatia evolutiva a comportamentului homosexual

Semnificatia evolutiva a comportamentului homosexual
Publicat: 19.06.2009
Un studiu a identificat in lumea animala diferite exemple in care acest comportament constituie un element de forta, in masura sa contribuie la selectia unor trasaturi specifice.

Exemplele de comportamente homosexuale la animale, documentate in literatura stiintifica, sunt de-acum cu sutele, dar pana in prezent putine studii au luat in considerare si consecintele acestora din perspectiva teoriei evolutiei. “Dintr-o perspectiva evolutionista, comportamentul homosexual a fost multa vreme privit drept unul fascinant, iar misterul cel mai evident este de ce animalele ar trebuie sa adopte o astfel de manifestare sexuala fara legatura cu reproducerea”, a declarat Nathan W. Bailey de la Universitatea Riverside din California. Impreuna cu cercetatoarea Marlene Zuk, Bailey a realizat si publicat un studiu care face lumina asupra acestei probleme, examinand felul in care aceste interactiuni sexuale pot altera dinamicile evolutive in interiorul unor populatii sau specii animale. De exemplu, studiile pe albatrosi au scos la iveala ca circa o treime din cuplurile homosexuale examinate isi “educau” cu un mai mare succes puii decat femelele fara partener.

"Comportamentele homosexuale sunt adoptate in mod flexibil intr-o varietate de circumstante, per exemplu ca tactica de reproducere alternativa, ca strategie de hibridizare cooperativa, ca factori in masura sa faciliteze legaturile sociale sau de mediare a conflictelor intre sexe”, a mai precizat Bailey, conform caruia, odata ce aceasta flexibilitate s-a stabilit, devine in sine si de la sine o forta de selectie capabila sa dirijeze selectia  si in alte aspecte ale fiziologiei, vietii, comportamentului social si chiar a morfologiei.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase