Home » D:News » “Haina” care protejeaza cladirile in caz de cutremur

“Haina” care protejeaza cladirile in caz de cutremur

“Haina” care protejeaza cladirile in  caz de cutremur
Publicat: 29.07.2009
Un “invelis” de protectie, bazat pe o tehnologie inovatoare, asezat in jurul fundatiilor unor cladiri, le-ar putea proteja de efectele devastatoare ale cutremurelor.

Cercetatorii de la Universitatea din Marsilia, Franta, si de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, s-au inspirat din tehnologiile utilizate pentru a face avioanele nedetectabile de catre radare, utilizand materiale speciale, care absorb si disperseaza undele.

Sistemul este compus din straturi concentrice de plastic, cupru si alte patru materiale, cu grade diferite de flexibilitate, care pot dispersa undele seismice.

In experimente de simulare realizate in laborator, cercetatorii au bombardat dispozitivul cu unde de frecvente diferite, cuprinse intre 30 si 150 de Hertzi (vibratii pe secunda), corespunzand undelor care se propaga la suprafata Pamantului in caz de cutremur. Sistemul a absorbit si a redirectionat undele in jurul zonei centrale, care ramane astfel protejata de efectele seismului.

In viitor, cladirile din zonele expuse cutremurelor ar putea fi echipate cu astfel de sisteme, construite in jurul fundatiilor, pentru a minimaliza impactul seismelor.

Sursa: Science NOW

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase