Home » D:News » Homosexualitatea se transmite genetic?

Homosexualitatea se transmite genetic?

Homosexualitatea se transmite genetic?
Publicat: 12.08.2009
Un grup de cercetatori de la Universitatea NorthShore din Chicago intreprinde in aceasta vara o ampla cercetare care va demonstra odata pentru totdeauna daca homosexualitatea se transmite genetic sau nu.

Echipa condusa de doctorul Alan Sanders a recrutat pentru studiu 700 de voluntari gay. Acestia au fost chestionati cu privire la modul in care si-au descoperit sexualitatea, marimea si structura familiilor din care provin si, de asemenea, le-au fost prelevate mostre de ADN. Dupa ce datele vor fi analizate si coroborate, cercetatorii cred ca vom avea un raspuns final la dilema daca exista o asa-numita "gena gay" sau nu.

Cautarea "genei gay" dateaza inca din 1993, cand o echipa americana condusa de doctorul Dean Hamer a descoperit o regiune ADN localizata pe cromozomul X denumita Xq28. Aceasta regiunea a ajuns sa fie cunoscuta si drept GAY-1, un marker genetic legat de homosexualitatea masculina – studii ulterioare aratand ca, in vreme ce la populatia cu o orientare sexuala obisnuita identificatorul GAY-1 nu a fost niciodata intalnit, la o parte semnificativa, dar nu majoritara, a populatiei homosexuale masculine acesta este prezent.

La vremea respectiva, descoperirea a declansat atacuri furibunde asupra echipei lui Hamer din toate partile. "Persoanele conservatoare si de dreapta au urat acest marker, intrucat cu ajutorul lui se putea demonstra ca a fi homosexual este la fel cu a fi negru, e ceva innascut, programat genetic, iar asta ar servi intr-un fel ca o « scuza » pentru homosexuali, pentru a capata si mai multe drepturi", marturiseste, astazi, doctorul Hamer. "Pe de alta parte, nici oamenii gay nu au fost incantati de descoperire, intrucat se temeau ca aceasta va fi folosita in scopuri malefice, cum ar fi avortarea copiilor homosexuali si eradicarea homosexualitatii de pe fata Pamantului", mai spune Hamer.

Cu toate ca aceste temeri au ramas, in ultimii ani, cautarea genei homosexualitatii a inceput sa fie mai acceptata – cel putin de homosexuali, deoarece o astfel de descoperire ar demonstra ca a fi gay nu este o alegere sociala sau de lifestyle. Cu toate acestea, ultraconservatorii nu si-au schimbat pozitia. In ciuda obiectiilor lor, exista totusi suficiente date care sa indice ca ipoteza homosexualitatii innascute ar putea fi adevarata. De exemplu, doi gemeni identici (nascuti din acelasi ovul) sunt mult mai susceptibili sa devina amandoi homosexuali decat doi gemeni nascuti din ovule diferite.

Pana in prezent, inca nu s-au facut multe cercetari de acest gen asupra lesbienelor, insa noul studiu al Universitatii NorthShore promite sa cuprinda intreaga populatie homosexuala si sa elucideze inclusiv acest aspect.

Sursa: Focus

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase