Home » D:News » Balenele ucigase au cluburi de socializare

Balenele ucigase au cluburi de socializare

Balenele ucigase au cluburi de socializare
Publicat: 13.08.2009
Cercetatorii rusi din cadrul Universitatii de Stat din Moscova au descoperit recent ca temutele balene ucigase socializeaza precum oamenii, intalnindu-se periodic in adevarate “cluburi subacvatice” unde puii si tineretul socializeaza cu adultii. De asemenea, trebuie mentionat ca, in ciuda reputatiei de-a dreptul funebre, balenele ucigase sunt cele mai inteligente cetateee, mai mult decat atat, unii cercetatori considerandu-le cea mai inteligenta specie de pe planeta dupa oameni.

Olga Filatova, biolog specializat in studiul cetaceelor din partea universitatii mosovite alaturi de colegii sai din cadrul grupului de studiu Far East Russia Orca Project, a studiat si fotografiat orcile din Golful Avache, de la adapostul unei barci de doar 4 metri lungime. Balenele ucigase sau orcile (Orcinus orca) din apele Golfului Avacha traiesc in grupuri stabile, denumite bancuri, care contin intre 10-20 exemplare. Spre stupoarea cercetatorilor rusi, orcile din 8 bancuri se reunesc periodic intr-un mare grup care numara peste 100 de balene ucigase.

Astfel de reuniri de grupuri au mai fost observate si in alte locuri, precum Alaska, Columbia Britanica, Islanda si Antarctica, fara ca cineva sa incerce sa explice motivul, deoarece orcile neavand dusmni naturali nu se intalnesc pentru protectie. Odata stranse in aceste super-grupuri, orcile nu se scufunda la adancimi mari , nici nu pornesc la vanatoare.

“Cluburile” orcilor servesc exclusiv drept locuri de inalnire si reintarire a legaturilor sociale. Aici sunt prezentati puii din anul acesta, tinerii interactioneaza cu adultii care-i invata tehnici noi de vanatoare. Cercetatorii au observat si o crestere a interactiunilor sexuale intre adulti, unul din scopurile intalnirii in clubul subacvatic al orcilor fiind acela de a gasi un potential partener sexual.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase