Home » D:News » Robo-pestii sunt gata sa cucereasca marile

Robo-pestii sunt gata sa cucereasca marile

Robo-pestii sunt gata sa cucereasca marile
Publicat: 26.08.2009
Noul peste robotizat dezvaluit recent de inginerii Institutului de Tehnologie Massachusetts (MIT) este pe cale sa inoate cu gratie prin apele lumii.

Foarte flexibili, pestii sintetici se misca natural gratie motoarelor mediene care initiaza valuri ce se deplaseaza prin corpurile lor, propulsandu-i inainte. Pestii reali se misca intr-o maniera similara, prin contractarea muschilor lor laterali.

Robo-pestii sunt descendentii lui “Charlie the Robotuna”, un robot de mari dimensiuni creat de MIT in anii ’90, care era alcatuit din aproximativ 3.000 componente. Noul peste masoara mai putin de 30 centimetri in lungime si consta din numai zece parti.

Despre acesti pesti simpli si durabili, cercetatorii sustin ca sunt pe cat de ieftin de produs, pe-atat de greu de distrus. Pentru manufacturarea fiecarui robot, un singur motor este amplasat intr-o montura cu forma de peste, inainte ca un polimer lichefiat sa fie turnat in interiorul acesteia pentru a se solidifica.

 

Carcasa polimerizata previne intrarea apei in sistem si avarierea motorului, sustine Pablo Alvarado, unul dintre inginerii care au contribuit la construirea modelului. “Aceste materiale sunt foarte rezistente la socuri. Apa nu le poate face mare lucru si rezista la presiuni foarte ridicate. In cazul in care nu sunt mancati de alti pestii, robo-pestii vor avea o viata foarte lunga”, a adaugat cercetatorul.

Conform specialistilor MIT, scopul robo-pestilor va consta, indeosebi, in trimiterea acestora in misiuni de inspectare a conductelor subacvatice, a lacurilor, a raurilor si a diferitelor ambarcatiuni aflate in regiuni maritime.

Sursa: Discovermagazine

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase