Home » D:News » Tantarii nu-i inteapa pe stresati

Tantarii nu-i inteapa pe stresati

Tantarii nu-i inteapa pe stresati
Publicat: 02.09.2009
Cel putin la un lucru se pare ca serveste stresul: ii tine pe tantari departe. Faptul ca multe “emanatii” ale fiintelor umane le sunt acestor insecte extrem de dezagreabile era cunoscut, dar acum, un grup de cercetatori britanici a mai adaugat pe lista inca una: “aroma” pe care o producem cand ne simtim epuizati psihic.

Cu un apetit insatiabil, dar cu un “nas” deosebit de fin. Dupa ce au identificat intre 300 si 400 “efluvii” umane care ii atrag sau ii tin departe de noi pe tantari, cercetatorii de la Rothamsted Research (care studiaza problema de ani buni) au ajuns la curioasa concluzie ca atunci cand suntem stresati, emanam mirosuri “ostile” acestor insecte.

Dupa ce au descompus mirosurile in elementele lor constitutive si le-au recompus in molecule izolate, oamenii de stiinta incearca acum sa le sintetizeze pentru a pune la punct spray-uri anti-tantari si pastile si mai eficiente si mai sigure decat cele existente la ora actuala pe piata. Pentru ca muscaturile tantarilor nu provoaca numai dezagreabilele mancarimi, ci si 500 milioane de cazuri de malarie in fiecare an in lume (si un milion de decese), pe langa febra Nilului, febra galbena si altele. Iar cele mai eficiente produse anti-tantari de care dispunem in prezent contin toate DEET (dietilmetilbenzamida), o substanta care a rezultat a fi toxica pentru sistemul nervos uman. 

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase