Home » Descopera in Romania » Un castel nobiliar din Bistriţa-Năsăud a fost reabilitat peste 20 de milioane de lei din finanţare europeană

Un castel nobiliar din Bistriţa-Năsăud a fost reabilitat peste 20 de milioane de lei din finanţare europeană

Un castel nobiliar din Bistriţa-Năsăud a fost reabilitat peste 20 de milioane de lei din finanţare europeană
Publicat: 29.11.2017
Primul castel nobiliar din cele 12 existente în Bistriţa-Năsăud va fi reabilitat şi deschis publicului peste aproximativ 2 ani, Consiliul Judeţean reuşind să acceseze o finanţare europeană de 21.780.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a obţinut fonduri europene pentru reabilitarea Castelului Teleki din Posmuş, comuna Şieu, iar acesta va fi deschis publicului după finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare, urmând să fie transformat într-un centru cultural, scrie Mediafax.

Consilierii judeţeni din Bistriţa-Năsăud au aprobat alocarea unei sume de 680.000 de lei ca urmare a semnării contractului de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea şi restaurarea castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistriţa-Năsăud”, suma reprezentând cota de confinanţare pe care judeţul trebuie să o asigure pentru implementarea proiectului.

“Am semnat un nou proiect de aproape 5 milioane de euro pentru judeţul Bistriţa-Năsăud. Este vorba despre proiectul de modernizare a Castelului Teleki din Posmuş, comuna Şieu, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Transilvaniei. Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni şi la finalul proiectului, castelul va fi deschis circuitului turistic! Valoarea totală a proiectului este de 21.78 milioane lei, din care 2% este contribuţia Consiliului Judeţean, iar diferenţa este asigurată din fonduri europene nerambursabile”, a anunţat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Proiectul „Reabilitarea şi Restaurarea Castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistriţa-Năsăud” este finanţat prin Programul Operaţional Regional – Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, după reabilitare castelul urmând să fie transformat într-un centru cultural şi va fi deschis publicului.

Castelul are cinci corpuri de clădire şi este cel mai frumos din Bistriţa-Năsăud. După reabilitare va găzdui ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale cu caracter muzeal, o bibliotecă şi va avea o sală de expunere pentru carte veche, o sală de conferinţe, săli pentru întruniri şi primire turişti.

Castelul de la Posmuş a fost construit la mijlocul secolulul al XVIII-lea în stil baroc de familia nobiliară Teleki. Pe laturi se aflau magaziile, grajdul şi închisoarea, în spate este clădirea principală a castelului, iar în faţă se afla bastionul de poartă construit în jurul anilor 1760. Bastionul, clădire în care se afla şi capelă, a fost folosit mai târziu ca casă de oaspeţi.

În Bistriţa-Năsăud există 12 castele nobiliare declarate monumente istorice însă majoritatea au fost revendicate de rudele vechilor nobili. Cele mai multe se află într-un stadiu avansat de degradare, castelul Castelul Teleki din Posmuş fiind primul din judeţ care va fi restaurat în întregime şi deschis vizitării.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase