Home » Descopera in Romania » Conacul celebrului scriitor Duiliu Zamfirescu, acum în paragină, va intra în circuitul turistic

Conacul celebrului scriitor Duiliu Zamfirescu, acum în paragină, va intra în circuitul turistic

Conacul celebrului scriitor Duiliu Zamfirescu, acum în paragină, va intra în circuitul turistic
Publicat: 12.03.2019
Conacul din Faraoanele, judeţul Vrancea, în care Duiliu Zamfirescu a scris multe dinte romanele sale, va fi reabilitat şi introdus în circuitul turistic, după ce, proprietatea înconjurată de vii, ajunsă, în timp, o ruină, va fi cumpărată de CJ Vrancea care s-a înţeles cu moştenitorii autorului, potrivit Mediafax.

Conacul din localitatea Faraoanele este locul în care s-a născut cunoscutul romancier Duiliu Zamfirescu. Ulterior, casa boierească a devenit refugiul de la ţară al scriitorului şi locul în care scriitorul îşi primea oaspeţii de seamă. După război, conacul a fost naţionalizat şi transformat în fermă viticolă, iar în timp imobilul a fost părăsit şi a adăpostit oameni ai străzi şi animale fără stăpân.

După revoluţie, clădirea şi terenurile au ajuns în proprietatea urmaşilor lui Duiliu Zamfirescu, dar aceştia nu l-au reabilitat, astfel că proprietatea a continuat să se degradeze, fiind în prag de prăbuşire.

„O stare de degradare care începe după anul 1990, după ce IAS-urile, fostele înteprinderi de stat, nu au mai funcţionat. Pentru că până în 1990 a funcţionat o brigadă agricolă, cum se spunea la vremea respectivă, de atunci, de la an la an acest imobil s-a degradat. De-a lungul timpului am avut demersuri cu unii moştenitori, dar niciodată nu e prea târziu. Mă bucur că în sfârşit, moştenitorii marelui scriitor şi-au manifestat intenţia de a vinde şi Consiliul Judeţean de a achiziţiona acest imobil”, a explicat primarul comunei Vârteşcoiu, Viorel Mîrza.

Consiliul Judeţean a ajuns la un acord cu proprietarii pentru a cumpăra imobilul, documentul fiind aprobat de consilierii judeţeni.

„Acordul de principiu pentru cumpărarea dreptului de proprietate al moştenitorului scriitorului Duiliu Zamfirescu a fost adoptat de plenul Consiliul Judeţean Vrancea în şedinţa ordinară din data de 28 februarie. Având în vedere faptului că imobilulul a aparţinut unei personalităţi politice şi culturale româneşti s-a considerat necesară şi oportună dobândirea dreptului de proprietate a acestuia în vedere transformării în monumentul istoric a Casei Memoriale Duiliu Zamfirescu. În trecut Consiliul Judeţului a avut numeroase încercări de a prelua acest imobil, dar la vremea respectivă proprietarii nu au fost dispuşi să renunţe la acesta”, a anunţat Biroul de Presă al CJ Vrancea.

Conacul va fi transformat în casă memorială şi va putea fi vizitat.

„Direcţia Judeţeană de Cultură Vrancea a iniţiat încă din anul 2018 procedura de clasare în regim de urgenţă a conacului Duiliu Zamfirescu, ca urmare a faptului că în acel moment conacul se afla într-o stare de degradare avansată, stare de degradare în care se află şi în acest moment… Odată cu finalizarea procedurilor de înstrăinare a imobilului, noi facem şi procedurile de clasare ale monumentului”, a spus directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Traian Negulescu.

Casa are 16 camere şi este aşezată pe un deal fiind înconjurată de vie plantată chiar de Duiliu Zamfirescu. Conacul apare în monografiile scriitorului şi este cunoscut pentru că acolo a fost scris romanul „Viaţa la ţară”.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase