Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

Crima organizata – o istorie a sangelui si a mortii

Adrian Nicolae | 09.09.2009 | ● Vizualizări: 17103
Crima organizata – o istorie a sangelui si a mortii     crima organizata, sicilia, mafia, cosa nostra, yakuza, triade, mafia rusa + zoom
Galerie foto (16)

Un adevar de necontestat este acela ca nu exista in istorie un dosar mai voluminos si mai acuzator decat cel al violentei si al coruptiei. In fapt, criminalitatea organizata reprezinta un fenomen atat de vechi incat poate fi urmarit pana la inchegarea primelor societati umane si pana la aparitia primelor civilizatii. Este, practic, istoria unei lumi tenebroase care s-a dezvoltat in mijlocul oamenilor, in secret, si ale carei urme nu pot fi depistate decat prin miile de cadavre si de lovituri sangeroase lasate de-a lungul istoriei. Termenul de caracatita, dat de investigatorii italieni, i se potriveste de minune, iar in acest nou maraton marca Descopera.ro va invitam sa ii descalciti cateva dintre incurcatele ite.

Un adevar de necontestateste acela ca nu exista in istorie un dosar mai voluminos si maiacuzator decat cel al violentei si al coruptiei. In fapt,criminalitatea organizata reprezinta un fenomen atat de vechi incatpoate fi urmarit pana la inchegarea primelor societati umane sipana la aparitia primelor civilizatii. Este, practic, istoria uneilumi tenebroase care s-a dezvoltat in mijlocul oamenilor, insecret, si ale carei urme nu pot fi depistate decat prin miile decadavre si de lovituri sangeroase lasate de-a lungul istoriei.Termenul de caracatita, dat de investigatorii italieni, i sepotriveste de minune, iar in acest nou maraton marca Descopera.rova invitam sa ii descalciti cateva dintre incurcateleite.

Inceputurile crimeiorganizateNu exista mentiuni scrise ale unor manifestari de crimaorganizata in Sumerul de acum 6 milenii, prima civilizatiecunoscuta a lumii, desi, cu siguranta, ele au existat inca dinacele zile. Codul lui Hammurabi, primul cod de legi editatvreodata, lasa, insa, sa se inteleaga astfel de infractiuni eraucat se poate de reale in Babilonul de acum 4000 de ani. Iar ca safim meticulosi in cercetarea noastra, trebuie sa spunem caprimele forme ale crimei organizate despre care s-a scrisvreodata sunt cele din Egiptul Antic.

Fragment original din Codul luiHammurabiAtunci cand mormantul faraonului adolescent Tutankhamon a fost scosintact la lumina, mai precis in anul 1922, lumea a fost uimita detezaurul ascuns in cripta regala. Lui Howard Carter i-aufost necesari ani intregi pentru a inventaria si a cataloga totceea ce descoperise. Dar Tutankhamon nu a fost decat unfaraon marunt, decedat misterios la varsta de numai 18 ani, acestafiind, probabil, si motivul pentru care locul sau de veci a trecutneobservat de catre jefuitorii de morminte. In schimb, niciun altmormant regal nu a fost descoperit intact, ceea ce nu poata decatsa aprinda imaginatia celor care incearca sa inteleaga valoareauriasa a comorilor depuse alaturi de puternicii faraoni de-a lungultimpului.

Profanarea mormintelor nu se incadreaza in tiparul crimeiorganizate, ati putea spune. Evident! Interesanta este, insa, orelatare venita din perioada faraonului Ramses al IX-lea (1129 -1111 i.Hr.). Documentul poarta numele de Papirusul Abbot sicuprinde relatarea marelui vizir Khaemuaset si a celor doiadministratori aflati in subordinea sa, Paser si Paur, cu privirela capturarea unui grup de jefuitori de morminte. In aceaperioada, nu mai putin de 10 morminte regale din dinastiile a XI-a,a XII-a, a XVII-a si a XVIII-a fusesera golite de tezaurelefaraonilor defuncti. Actiune parea rupta dintr-un film politist,atata vreme cat autoritatile vremii urmaresc in secret miscarileunei veritabile bande de jefuitori, reusind sa captureze opt dintreacestia. Si mai interesanta este marturia unuia dintre acuzati,marturie redata in doua alte documente antice (Papirusul Amherst siPapirusul Leopold II). Aici, invinuitul marturiseste, probabil subtortura, ca intreaga grupare fusese organizata si indrumata de unedil local, un personaj care, cu siguranta, avea informatii exactecu privire la cantitatea artefactelor depuse in morminte.

Sarcofagul lui TutankhamonO alta filiera, poate si mai bine organizata, este cea a preotilorcare oficiau inmormantarile regale. Sub pretextul mutarii comorilorfaraonilor in locuri mai sigure, ei au facut pierdute o mare partedintre acestea. Cum era de asteptat, grupuri bine indrumate inprealabil au facut toata treaba, lasand preotii in afara oricarorsuspiciuni. Unii cercetatori cred ca un anume Herihor ar putea facelumina in cazul acestui mister. Herihor a fost un inaltoficial in timpul domniei lui Ramses XI. La moartea faraonului,Herihor i-a uzurpat tronul, impartindu-si regatul cu ginerele sauPiankh. Herihor s-a desemnat responsabil cu procedurile de"reinmormantare" in Valea Regilor, avand astfel posibilitatea sapraduiasca la nivel inalt majoritatea mormintelor regale.Mormantul lui Herihor nu a fost identificat niciodata, darspecialistii in domeniu sunt de parere ca atunci cand acesteveniment se va intampla, multe dintre comorile pierdute aleEgiptului (sau macar indicii despre ceea ce s-a intamplat cu ele)vor vedea lumina zilei.

In Grecia si Roma Antica fenomenul devine deja unul de notorietate.Nu de putine ori s-a intamplat ca traficul si contrabanda de grane,de sclavi sau de bunuri de lux sa arunce cele doua puteri aproapede colapsul economic. Inca de atunci, criminalitatea organizatatindea sa cuprinda cele mai inalte sfere ale puterii iar fenomenulin sine putea fi regasit deja la orice nivel social.

Crima organizata - scurtistoric al unui fenomen global

Sicilia
Nu degeaba crima organizata si, in special, mafia ca forma demanifestare a ei, a fost intotdeauna asociata cu sudul Italiei.Prima mentiune a unei organizatii criminale, in sensulclasic al termenului, este facuta in secolul al IX-lea, in Sicilia,in timpul dominatiei arabe asupra acestei insule. Alteizvoare istorice plaseaza acest fenomen 200 de ani mai tarziu, inacelasi loc, in timpul ocupatiei normande. In fapt, Sicilia a fosto colonie exploatata rand pe rand de greci, cartaginezi, romani,arabi, normanzi, germani, francezi, aragonezi, spanioli, bourbonisi, mai ales, de Inchizitie. Sicilia a devenit astfel terenulpropice dezvoltarii fenomenului de banditism ca lupta impotivaasupritorilor. "Vendetta" - razbunarea simafia erau putinele arme la indemana celor fara aparare intr-o lumein care justitia era la bunul plac al seniorului feudal.De cele mai multe ori, singura solutie a celor oprimati era fuga inmunti si inrolarea in bandele inarmate care au existat dintotdeaunain Sicilia. In urma cu un secol si jumatate, autoritatilebourbonice au decis crearea primului corp de politie, denumitCompaniile Armate, tocmai pentru a face fata atacurilor repetateale banditilor locali. Cert este, insa, ca alegerea autoritatilor afost una neinspirata. Majoritatea acestor primireprezentanti ai legii era formata din criminali lipsiti descrupule, condamnati la moarte si alti paria carora li se acorda oultima sansa. Inca din aceasta epoca, populatia siciliana a intorsspatele oricarei forme de autoritate oficiala, resimtind literalegii ca una straina si oprimatoare.

Termenul de Mafie, caracteristic organizatiilor din Sicilia, estela fel de controversat ca si inceputul fenomenului in sine. Uniicercetatori afirma ca originea acestui cuvant se afla in expresiaaraba Maha'Fat - protectie, imunitate, privilegiu; sau in cuvantulMahias, provenit din aceeasi limba, care insemna semetie, orgoliu,aroganta. Alti istorici sunt de parere ca Mafia a fi prescurtareaformulei "Morte ai francesi Italia anela!" - Moarte francezilorstriga Italia!, motto-ul miscarii clandestine aparute la Palermo inanul 1282, ca reactie la opresiunea dominatiei normande.

Privita ca "mafia buna", care vine in ajutorul celor oprimati,organizatia, sau organizatiile de tip mafiot din Sicilia, seschimba radical incepand cu secolul al XVIII-lea. Atunci aparstructuri embrionare ale asa numitei "mafii negre" sau"intunecate". Totul incepe cu recrutarea de catre baroniilocali a garzilor si supraveghetorilor inarmati prin intermediulcarora se incerca impiedicarea deteriorarii drepturilor feudale.Aparatul mafiot, constituit din "gabellotti"- intermediariintre tarani si nobili, ajunge rapid sa trateze de pe pozitii deforta si cu unii si cu ceilalti.Acest fapt este redat si de catreziaristul italian Michele Pantaleone in cartea sa"Mafia si politica": "O justitiegrosolana, impusa prin teroare, nu atat din respect pentru lege,cat din dorinta de a evita cu orice pret ca puterea publica saintervina in treburile ei. Mafia a reusit sa se impuna ca arbitrusi pacificator si ca executant rapid si tacut al unei justitiiintemeiate pe veche lege a talionului".Iar daca cele scrise mai sus nu vi se par suficiente, iata cescria, in anul 1838, Pietro Ulloa, procuror in localitateasiciliana Trapani: "Exista in multe sate un fel de secte careisi spun partide dar care nu se intrunesc si ai caror membri nu aualta legatura decat ca depind de acelasi sef, intr-un loc unpresedinte, in altul un preot... O casierie comuna a fost creatafie pentru a proteja vinovatii, fie pentru a inculpa un nevinovat.Populatia a ajuns la intelegere cu delincventii. De indata ce sesavarseste un furt se ivesc si mijlocitorii care sa faca tranzactiipentru recuperarea obiectelor furate. Mai mult, magistratii acoperaaceste fratii sub o ocrotire impenetrabila. Nu e posibil sa-idetermini pe politisti sa faca razii pe strazi, nici sa gasestimartori pentru crime comise in plina zi. Sub cerul Siciliei se vandfunctii publice, se corupe justitia, creste ignoranta".Iar daca Mafia a reusit sa se perpetueze de-a lungul atatorgeneratii, daca azi este inca puternica, aceasta se datoreazacelebrei legi a tacerii - Omerta. Dictonul"Chi tace campa!" - Cine tace, traieste!, este o normaatat de generala incat a devenit tipica pentru orice grup mafiotdin orice colt al lumii.Asia
Tot in Evul Mediu, si tot din cauze asemanatoare, criminalitateaorganizata cunoaste o puternica recrudescenta si in Asia.In Japonia, temuta organizatie Yakuza isi are originile insistemul feudal nipon, acolo unde samuraii se transformauin banditi (ronini) venind in ajutorul saracilor sau incercand saobtina profit de pe urma acestora. De altfel, chiar si in structuraactuala, Yakuza pastreaza multe aspecte ale feudalismului japonez,atat prin normele de comportament, prin ritualuri, cat si prinsimbolistica.

Membri ai gruparii YakuzaIn China, asociatiile criminale actuale isi gasescoriginile in urma cu aproximativ trei secole, sub forma unorgrupari revolutionar-nationaliste create cu scopul de a inlaturadinastia Ch'ing, originara din Manciuria, si reafirmarea laconducerea imperiului chinez a dinastiei Ming. Termenul deTriade, prin care sunt identificate astazi gruparile criminalechinezesti, a fost utilizat pentru prima data de englezi pentru aindividualiza cele trei forte fundamentale ale Universuluirecunoscute de membrii acestor grupari: paradisul, pamantul siomul.

Membri ai Triadelor chinezesti etalandu-sitatuajeleRusia este ultima intrata in randul negrei elite a crimeiorganizate si, totusi, specialistii in criminologie sustin caMafia ruseasca a dobandit, in mai putin de 20 de ani,suprematia mondiala. Este greu de estimat un asemenea"top", dar este cert ca, odata cu prabusirea blocului comunist sicu trecerea traumatica la economia de piata, imensitatea fosteiURSS a generat un val nemaintalnit de grupari criminale. Rupte dinfostele structuri ale KGB-ului si ale autoritatilor sovietice, saunascute in lagarele siberiene, organizatiile mafiote ruseau ajuns in scurt timp sa detroneze Triadele chinezesti si Yakuzajaponeza chiar in zonele de influenta ale acestora. Cu oviolente extrema, mafiotii rusi au ocupat cea mai mare parte apietei negre asiatice (trafic de droguri, de armament, de persoaneetc.) avansand treptat catre cele doua Americi, Africa, Australiasi Europa.

Tatuaj specific Mafiei rusestiStatele Unite ale Americii
Pamant al fagaduintei pentru cei mai multi dintre imigrantiisecolului al XIX-lea si inceputul de secol XX, Statele Unite aleAmericii s-au dovedit, asa cum era de asteptat, un teren idealpentru gangsterii refugiati din Lumea Veche. Daca anumite grupurietnice (cehi, greci, englezi, spanioli, francezi, romani,ucrainieni, scandinavi, rusi sau chinezi) se inhamasera la plugulcolonizarii si dezvoltarii Americii, numerosi membri aicomunitatilor siciliene, irlandeze si evreiesti au aratat opermanenta neincredere fata de lozincile ce predicau "virtutilemuncii" in industrie. Ei au ramas pe aceleasi pozitiide lupta pe care le adopta grupurile discriminate. Si-au creatmafii pentru a-si exploata consangenii si, ulterior, pereprezentantii altor etnii ce locuiau in zonele lor de influenta.Fenomenul pare de inteles pana la un anumit punct, atata vreme catrezistenta irlandeza in fata ocupatiei engleze, a celei sicilienein fata valurilor de invadatori si a celei evreiesti in fataantisemitismului creasera mentalitati de acest gen.Banda irlandeza a "Mainii Albe" a reprezentat prima forma acrimei organizate pe teritoriul american. Infiintata injurul anului 1860, ea si-a inceput activitatea prin exploatareairlandezilor saraci trecand, ulterior, in zona sa de influenta,comunitatea italiana din ce in ce mai numeroasa. Caraspuns, in anul 1890, ia nastere Mano Nera - Mana Neagra, primaforma de manifestare a Mafiei siciliene in America. Inacelasi timp se formeaza si Banda Purpurie, grupul mafiot aletnicilor evrei. Intre irlandezi si italieni incepe un lung sisangeros razboi, finalizat, sub puternica influenta a lui AlCapone, cu victoria italienilor. In ce-i priveste pe evrei,Banda Purpurie a trecut dintr-o tabara in alta, sfarsind insimbioza cu Mafia italo-americana definitivata in aniiprohibitiei.

David Hennessey declara razboiMafieiSi pentru ca discutam despre inceputurile Mafiei in SUA, vom adaugaaici si prima victima a razboiului legii cu crima organizata dinaceasta tara. Este vorba de seful politiei din New Orleans,din anul 1890, David Hennessey. El este cel care foloseste pentruintaia data termenul de Mafie pe teritoriul american, astadupa ce culesese informatii de la micii negustori italieni.Entuziasmat de progresele facute, Hennessey declara razboi Mafieiin urma unui electrizant discurs public. Cateva zile mai tarziu, la15 octombrie 1890, seriful este descoperit in fata propriei case.Trupul sau fusese ciuruit de gloante.

Scena motii serifului David Hennessey, prima victimadin randul politiei in razboiul cu MafiaamericanaCa un amanunt interesant, trebuie mentionat si faptul castructura Mafiei italo-americane a reprezentat un secretatat de bine pazit incat autoritatile nu au identificat-o decat inanul 1962, atunci cand au aflat ca se numea La Cosa Nostra(LCN) si ca era un conglomerat de celule mafiote (Familii), bazatpe o ierarhie bine stabilita. Trecusera mai bine de trei decenii decand Lucky Luciano crease acest sistem diabolic, numit initialComisia Nationala.

Frank CostelloAfrica
Desi relativ noua, mafia din Africa se afla deja in stransalegatura cu factiunile ruse, cu cele siciliene sau asiatice.Pe Continentul Negru, cea mai influenta grupare de tipmafiot pare cea originara din Nigeria. Flexibila, cu ocapacitate rapida de adaptare si o intensa initiativa criminala(trafic de stupefiante, falsificari, trafic de persoane si, maiales, de armament), mafia nigeriana a ajuns sa controleze piataneagra africana in cea mai mare parte. Interdependenta acesteia cudelincventa din alte tari (Ghana, Sierra Leone, Benin, Somaliaetc.) a devenit evidenta atunci cand autoritatile locale auincercat sa identifice amploarea fenomenului. Astfel, gruparilecriminale foloseau aceleasi dialecte tribale in incercarea de aimpiedica infiltrarea agentilor de politie, limbajul fiind unul deorigine nigeriana. Deosebit de periculoasa este si mafiamarocana, aceasta reprezentand unul dintre pilonii traficului dedroguri din Orientul Mijlociu (Semiluna de Aur - Pakistan,Iran, Afganistan) sau Asia catre Europa, cel mai mare consumator destupefiante dupa Statele Unite ale Americii.

Victima unei reglari de conturi mafiote inAfricaAmerica Centrala si de Sud
Daca in Italia se nastea termenul de "familie mafiota",America Centrala si cea de Sud au dat lumii o alta denumirecu o trista reputatie... cartelul. Specializate inproducerea si comercializarea drogurilor puternice (in specialcocaina), cartelurile mexicane, columbiene, braziliene sau cele dinVenezuela, detin un trist loc 1 pe plan mondial in ceea ce privestetraficul de stupefiante. Cum era de asteptat, mafiaitalo-americana, cea siciliana, cea chineza, japoneza si, mai nou,cea rusa, nu puteau scapa ocazia de a prelua o mica parte dininimaginabilele fonduri ce circula pe piata "mortii albe". Astfel,in schimbul cocainei, cartelurile latino-americane primesc bani sauarmament din toate colturile lumii. De altfel, armatele particulareale lorzilor drogurilor din aceste tari au devenit celebre si, nuodata, au ajuns subiect ale unor carti sau productiicinematografice de succes.

Narcotraficanti in arestulpolitieiEuropa si Australia
De ce am lasat aceste doua continente la final, si de ce le-amalaturat? Ei bine, atat in Lumea Noua, cat si la Antipozi,fenomenul criminalitatii organizate nu a luat amploare decat dupamaturizarea formatiunilor mafiote din Italia, SUA sau Asia. Infapt, in Europa si Australia, cele mai puternice factiuni sunt celedin mafiile deja clasice, grupurile locale fiind, de cele mai multeori, sub protectia acestora.

In Germania, spre exemplu, mafia locala a intrat puternicsub influenta cele rusesti. Cu toate acestea, piata neagragermana este controlata, chiar daca intr-o masura mai mica, si degrupari italiene si de cele ale mafiei turcesti. In Franta,actioneaza consortii de origine siciliana si exista numeroasesemnale cu privire la recrudescenta unei mafii locale in Marsilia.Marea Britanie a devenit un teritoriu extrem de disputatintre mafia rusa si cea italiana, dar si intre triadele chinezestisi gruparile jamaicane. Spania reprezinta cea de a douamare poarta de intrare a drogurilor in Europa, dupa filiera turca,si se afla in zona de influenta a mafiei marocane, a celei rusestisi a celei italiene. In sfarsit, in Australia, activitateade crima organizata este controlata de mafia italiana (in specialN'dragheta), Triadele chinezesti (specializate in trafic destupefiante si jocuri de noroc), dar si de Yakuza japoneza, a careiinfluenta se intinde asupra comertului de carne vie, aextorsiunilor si a spalarii de bani. O mica parte aacestor afaceri negre se afla inca in mainile mafiei columbiene,celei vietnameze si a celei libiene.

Punct si de lacapat

Evident, cele mentionate mai sus nu reprezinta decat o scurtatrecere in revista a unui fenomen ce a acaparat deja mai bine de otreime din economia mondiala si ale carui dedesubturi au generatmii de tomuri din partea specialistilor in criminologie. Peparcursul celor peste 20 de episoade care alcatuiesc maratonul"Descopera Secretele Mafiei" veti avea, insa, ocazia sa aprofundatisecretele unuia dintre cele mai mari flageluri ale omenirii...crima organizata.

De la nasterea celor mai cunoscute factiuni criminale si evolutialor de-a lungul timpului, la liderii care au scris, la propriu,istoria mafiei, si pana la temerarii luptatori antimafie din toatecolturile lumii, www.descopera.ro va invita la un captivant peripluprin tenebrele crimei. Atunci cand vizionezi un film piratat, candcumperi o revista pornografica, cand vrei sa achizitionezi unautomobil la mana a doua sau doar niste legume mai ieftine dinpiete; atunci cand vrei sa cumperi o bautura racoritoare de la untonomat, cand vrei sa schimbi un geam care a fost spartinexplicabil de niste huligani sau cand vrei sa iti gasesti olocuinta ieftina, la un pret incredibil, NU UITA... exista o sansafoarte mare ca banii tai sa ingroase fondurile unei gruparicriminale!

Nu ratati niciun articol din maratonul "Descopera secretele Mafiei"si veti afla ceea ce putini au avut curajul sa va spuna panaacum...crima organizata se desfasoara chiar langa voi, face partedin viata voastra, fara ca macar sa o stiti.

CITESTE AICI SUMARUL INTREGULUI MARATON!