Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

America de Sud – taramul sangeroaselor cartelurilor

Alexandru Safta | 09.24.2009 | ● Vizualizări: 19463
America de Sud – taramul sangeroaselor cartelurilor     cartel, america latina, cocaina, pablo escobar, medellin, cali + zoom
Galerie foto (16)

In perioada anilor ’80, cartelurile drogurilor care operau pe teritoriul Americii de Sud au devenit cei mai mari furnizori de narcotice, si mai ales de cocaina, din lume. Inaltarea cartelurilor a propulsat traficul de droguri la cote alarmante pe mapamond si a dus la precipitarea de mari dispute politice intre Statele Unite ale Americii si tari sud-americane precum Columbia, Bolivia si Peru. Cartelurile sud-americane isi au originile la sfarsitul anilor ’60 si inceputul anilor ’70, atunci cand Columbia a devenit caminul unora dintre cele mai violente si mai sofisticate organizatii traficante de droguri.

In perioada anilor '80,cartelurile drogurilor care operau pe teritoriul Americii de Sud audevenit cei mai mari furnizori de narcotice, si mai ales decocaina, din lume. Inaltarea cartelurilor a propulsat traficul dedroguri la cote alarmante pe mapamond si a dus la precipitarea demari dispute politice intre Statele Unite ale Americii si tarisud-americane precum Columbia, Bolivia si Peru. Cartelurilesud-americane isi au originile la sfarsitul anilor '60 si inceputulanilor '70, atunci cand Columbia a devenit caminul unora dintrecele mai violente si mai sofisticate organizatii traficante dedroguri.

Ceea ce a inceput ca o contrabanda marunta de cocaina a infloritin ultimii treizeci de ani intr-un imperiu multi-national aldrogului. Traficantii de astazi au suficient capital sub controlincat sa construiasca echipamente sofisticate de contrabanda silaboratoare ultradotate,sa isi achizitioneze insule sau submarinedotate cu tehnologie de ultima ora, de tipul celui descoperit deautoritatile columbiene in urma cu cativa ani. Traficantiicolumbieni de cocaina au angajat ingineri experti din Rusia si dinSUA pentru a contribui la proiectarea submarinului care se pare caa servit la transportarea in secret a mari cantitati de cocaina inStatele Unite.
Inceputurile

Totusi, telurile traficantilor au fost mult mai modeste lainceputuri. La mijlocul anilor '70, traficantii demarijuana din America de Sud au inceput sa exporte in SUA micicantitati de cocaina ascunse in serviete. Pe atunci,drogul putea fi procesat contra sumei de 1.500 dolari/kilogram inlaboratoare ascunse in jungla si putea fi vandut pe strazile dinAmerica chiar si cu 50.000 dolari/kilogramul. La un asemeneaprofit, nu este greu de justificat dezvoltarea exploziva aafacerilor. Cifrele impresionante au atras in afacerea cocainei unamestec interesant de personaje. Jose Gonzalo Rodriguez Gacha, careavea radacini in comertul oarecum intunecos al smaraldelor dinColumbia, fratii Ochoa, care proveneau dintr-o respectabila familieposesoare de ferme si herghelii si violentul lider PabloEscobar, un talhar de strada care gandise afacerea criminala ceurma a fi cunoscuta sub denumirea de Cartelul Medellin,sunt unele dintre cele mai prolifice nume din frivola lume acartelurilor sud-americane.


Medellin

Cartelul Medellin a fost o retea organizata decontrabandisti si furnizori de droguri, originara din orasulcolumbian Medellin. Cartelul a operat in Columbia,Bolivia, Peru, America Centrala si Statele Unite, dar si in Canadasi chiar pe teritoriul Europei in perioada anilor '70 - '80. A fostinfiintat si condus de Pablo Escobar impreuna cu fratii Ochoa JorgeLuis, Juan David si Fabio. In timpul perioadei sale de aur,cartelul incasa zilnic mai mult de 60 milioane dolari. Suma totalade bani produsi de Medellin s-a ridicat la zeci de miliarde si,posibil, chiar la sute de miliarde de dolari pe perioada intregiisale existente, conform unor estimari.Cartelul Medellin a dispus de grupari formate in specialdin americani, canadieni si europeni, organizate pentru singurulrol de a transporta incarcaturi de cocaina destinate SUA, Europa siCanada. Multe grupuri au fost depistate de catre agentiifederali si informatori. Odata ce autoritatile deveneau constientede "activitatile dubioase" ale unui grup, acesta era imediat pussub supreavegherea Fortelor Federale de Lupta contra Narcoticelor.Se strangeau dovezi care erau prezentate Inaltei Curti, rezultandcapete de acuzare, retinerei si sentinte, pentru cei condamnati.Totusi, numarul liderilor cartelurilor sud-americane luati incustodie ca rezultat al acestor operatiuni a fost foarte mic. Maiales ne-columbieni, colaboratori ai cartelurilor, erau "fructe" aleoperatiunilor. Cei mai multi columbieni luati in catare, lafel ca si cei citati la tribunale, traiau si stateau in Columbiasau isi luau zborul inainte ca acuzatiile sa fie se transforme inarestari. Totusi, inainte de 1993, cei mai multi, daca nuchiar toti fugarii din carteluri au fost intemnitati sau vanati siimpuscati de catre Politia Nationala Columbiana, antrenata siasistata de unitati ale Delta Force si ale CIA.


Groazaextradarii

Poate cea mai mare amenintare pentru cartelurile columbiene sipentru toti traficantii din America Latina a fost adoptarea unuitratat de extradare intre Statele Unite si Columbia. Acestai-a permis statului sud-american sa extradeze in SUA orice cetateansuspectat de trafic cu droguri si sa ii initieze acolo un procespentru crimele sale. Aceasta a fost o problema majorapentru carteluri deoarece traficantii de droguri aveau brusc unacces foarte limitat la puterea lor locala si la influenta in SUA,iar un proces acolo, unde judecatorii nu erau cumparati, ar ficondus cel mai probabil la inchisoare. Printre sustinatoriiferventi ai tratatului de extradare s-au numarat ministrulcolumbian al justitiei Rodrigo Lara Bonilla, ofiterul de politieJaime Ramirez si numerosi judecatori ai Curtii Supreme. Totusi,cartelurile au inceput sa se zvarcoleasca in prinsoare si auinceput sa exercite presiuni dure asupra acestor sustinatoriimpotriva cauzei lor. Atunci cand atacurile impotriva politiei auinceput sa produca pierderi majore in randul autoritatilor, reactiaacestora din urma i-a fortat chiar pe unii dintre cei maiimportanti lorzi ai drogurilor sa paraseasca Columbia si sa comandede la distanta membrilor eliminarea sustinatorilor-cheie aitratatului de extradare.Cartelurile au emis chiar si amenintari cu moartea asuprajudecatorilor Curtii Supreme, cerandu-le sa renunte la tratat.Amenintarile au fost ignorate. Putin mai tarziu, 35 membriai grupului de guerila M-19 inarmati masiv au asaltat cladireaCurtii Supreme, conducand la asedierea Palatului Justitiei innoiembrie 1985. Armata si politia au incercat sa salveze ostatecii,dar operatiunea s-a sfarsit tragic, multi dintre acestia fiinducisi in schimburile de focuri. Unii au pretins ca inspatele atentatului se aflau chiar cartelurile, care incercau saintimideze Curtea Suprema. Aceasta problema a continuat sa fiedezbatuta multi ani in Columbia. La 18 august 1989, cartelulMedellin l-a ucis pe candidatul la presedintie Luis Carlos Galan sia declarat "razboi total si absolut" impotriva guvernuluicolumbian, cautand sa opreasca eventuala extradare a membrilor sai.Strategia a constat in terorizarea populatiei civile si incoltireaguvernului. Cartelul a condus sute de atacuri teroriste impotrivatintelor civile si guvernamentale. Ca masura de indimidare,cartelul a coordonat mai multe asasinate in toata tara. Escobar siasociatii sai au facut foarte clar faptul ca oricine va staimpotriva lor va fi ucis impreuna cu intreaga sa familie.Se estimeaza ca aproximativ 3.500 de oameni au fost ucisiin perioada de asasinate a cartelului Medellin, numar ce includepeste 500 de ofiteri de politie.


Cutremur

Violentele exercitate in numele cartelului au condus la luarea sadirecta in catare, nu numai de competitie, Cartelul Cali, cat si depropriile "influente intunecoase", care au dus la inflorireainitiala a imperiului mafiot. Oficialii guvernamentali similitari corupti care se aflau candva pe statele de plata aleMedellinului au fost influentati (din interiorul si din afaraColumbiei) spre sustinerea ridicarii Cartelului Cali si aprabusirii Cartelului Medellin la sfarsitul anilor '80, culminandcu asasinarea lui Pablo Escobar in 1993. Multi membri aiCartelului, inclusiv Escobar, au fost vanati si ucisi de PolitiaNationala Columbiana. Odata ce majoritatea membrilor au fost ucisisau intemnitati, Cartelul Medellin, candva cel mai puternic si maitemut din intreaga lume, a disparut.Parte din prabusirea cartelului Medellin s-a datorat principalilorsai rivali din orasul columbian Cali, fratii Rodriguez Orejuela siSantacruz Londono. Cei din Cali erau mai subtili si mai putin"zgomotosi" decat omologii lor din Medellin. Ei si-aucoordonat contrabanda ca pe o afacere sofisticata, reinvestindu-siin liniste profiturile in afaceri legitime, pe care le-au dus apoipe culmile succesului. Cartelul Cali a inceput sa atace cartelulMedellin - si mai ales pe Pablo Escopar - pe masura ce rivalitatealor a devenit mai violenta. Au format in cele din urmachiar organizatia criminala PEPES (Oamenii Impotriva lui PabloEscobar), care ii vana in special casele acestuia, afacerile silocotenentii. Cartelul Cali a inceput, de asemenea, sa alimentezepolitia columbiana si parchetul cu informatii privitoare laactiunile si la depozitele lui Pablo Escobar. Pana in 1993, Escobarramasese singur si fugar pentru viata lui atunci cand politia dinColumbia a reusit sa ii dea de urma.


Cali

Cartelul Cali este, probabil, cel mai controversat sidiscutat sindicat al drogurilor din timpurile recente, cu sediul inorasul Cali din Columbia si cel mai mare cartel al cocainei dinintreaga lume. Acest cartel este responsabil pentru maimult de 60% din cantitatea totala de cocaina introdusa in America.Atunci cand drogurile nu sunt transportate pe calea aerului sau cubarca in SUA, ele sunt trecute pe la granita cu Mexicul. Unii credca este mai usor sa transfere drogurile la sol decat sa riste untransport aerian sau maritim. Cartelul Cali este implicat inindustria drogurilor pe tot parcursul acesteia si in tot ceea ce eaimplica. Startul cocainei rezita in planta de coca.Cartelurile cresc sau cumpara aceasta planta de lacrescatorii locali din Peru, Bolivia, Ecuador si Columbia astfelincat sa o poate rafina mai tarziu in foarte puternicul drog numit"cocaina".Cartelul Cali a adoptat tehnicile gruparilor teroriste prinsepararea in celule, fiecare dintre acestea stiind foarte putinedespre celelalte piese din angrenaj. Au angajat inadins avocatirenumiti pentru a putea studia miscarile parchetului si aleprocurorilor din SUA. Au inceput sa folosesca tehnologia ca pe uninstrument comun in afacerea lor, angajand si antrenand ingineri detop pentru a le proiecta echipamanete de comunicatii care sa nupoata fi interceptate. Si afacerea lor a inflorit si a prosperat.Atunci cand consumul de cocaina din SUA a inceput sa scada,cartelurile sud-americane au inceput sa transporte din ce in ce maimulta in Europa si in Asia. Se crede despre liderii lor ca posedadomenii uriase in Columbia si zeci de afaceri legitime de maresucces. Liderii cartelului Cali au fost afaceristiinteligenti si au investit masiv in protectia politica. In ultimiizece ani, atat fostul presedinte columbian Ernesto Samper cat sisute de congresmeni si senatori au fost acuzati ca au acceptatfinantarea campaniilor lor electorale de catre fratii RodriguezOrejuala. Unii dintre liderii Cali au fost in cele din urma prinsi.Au fost arestati la jumatatea anilor '90 si isi executa in prezentsentintele de zece pana la 15 ani de inchisoare. Multi experti suntde parere ca acestia chiar au stabilit un aranjament cu guvernulcolumbian sa nu ii extradeze in puscariile din Statele Unite.Agentii Parchetului cred ca acestia isi conduc in continuareimperiul din celulele lor personale.


Astazi

Locotenentii mai tineri ai acestor lideri au inceput insa sarealizeze ca marile organizatii au devenit mai vulnerabile laatacurile autoritatilor americane si columbiene. Au format, caatare, grupuri mai mici si mai usor de controlat si au inceputsa-si compartimenteze responsabilitatile. Un grup doar faceacontrabanda cu droguri din Columbia in Mexic. Alt grup controlalaboratoarele din jungla. Altul se preocupa de transportareafrunzelor de coca din campuri in laboratoare. Sunt cunoscutelegaturi clare intre grupurile columbiene de guerilla marxista sicomertul de cocaina. Guerilele protejeaza campurile silaboratoarele din Columbia in schimbul unor taxe mari pe caretraficantii le achita fata de organizatie. In schimb,gruparile paramilitare columbiene de aripa dreapta sunt de asemeneabanuite ca ar controla campurile, laboratoarele si unele dintrerutele de contrabanda. Situatia a fost dezastruoasa pentru Columbia- ambele parti ale unui razboi civil in plina desfasurare reusindsa faca profituri uriase de pe urma industriei de droguri, care aufost apoi transformate in armament pentru si mai multe lupte.Parchetul si politia din Columbia cred ca exista in prezent maimult de 300 de organizatii active care fac trafic si contrabanda peteritoriul statului sud-american. Cocaina este transportata catrefiecare natiune industrializata a lumii, iar profiturile se mentininca extrem de ridicate.

REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE MAFIA CAUCAZIANAIN URMATORUL EPISOD AL MARATONULUI"DESCOPERA SECRETELE MAFIEI"!

Nu rata niciun articol din maratonul"Descopera secretele Mafiei" si vei afla ceea ce putiniau avut curajul sa va spuna pana acum... crima organizata sedesfasoara chiar langa tine, face parte din viata ta, fara ca macarsa ai habar de asta!