Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

REDESCOPERA SECRETELE MAFIEI!

Marc Ulieriu 10.02.2009 | ● Vizualizări: 8736
no title     no tags + zoom
Galerie foto (24)

Vreme de o luna de zile, DESCOPERA.ro a incercat sa te initieze in terifianta lume a crimei organizate si sa-ti demonstreze ca istoria adevarata a Mafiei este cu totul alta fata de imaginea uneori idilica prin care Cosa Nostra este prezentata in filme si romane. De la straveche Mafie siciliana, pana la cruda mafie ruseasca, de la cele 5 familii celebre care au scris povestea neagra a New Yorkului si pana la traficantii sud americani si orientali care au cladit imperiul drogurilor, DESCOPERA.ro te-a provocat sa afli ceea ce putini au avut curajul sa-ti spuna pana acum: crima organizata se desfasoara chiar langa tine, face parte din viata ta, fara ca macar sa ai habar de asta! Maratonul Descopera Secretele Mafiei s-a terminat. Te invitam sa arunci o privire pe sumarul maratonului, in cazul in care ai ratat un episod, si sa ne spui care articol(e) ti-a(u) placut cel mai mult si care cel mai putin. Ramai pe Descopera.ro pentru cele mai proaspete stiri si articole de stiinta, tehnologie, natura si calatorii.

Un adevar de necontestat este acela ca nu exista in istorie un dosar mai voluminos si mai acuzator decat cel al violentei si al coruptiei. In fapt, criminalitatea organizata reprezinta un fenomen atat de vechi incat poate fi urmarit pana la inchegarea primelor societati umane si pana la aparitia primelor civilizatii. Este, practic, istoria unei lumi tenebroase care s-a dezvoltat in mijlocul oamenilor, in secret, si ale carei urme nu pot fi depistate decat prin miile de cadavre si de lovituri sangeroase lasate de-a lungul istoriei. Termenul de caracatita, dat de investigatorii italieni, i se potriveste de minune, iar in acest nou maraton marca Descopera.ro va invitam sa ii descalciti cateva dintre incurcatele ite. Citeste episodul 1 al Maratonului Descopera Secretele Mafia.

***

Inca din secolul al XVIII-lea, irlandezii au inceput sa debarce in America. In veacul urmator, valuri masive de emigranti au pornit din Irlanda spre Statele Unite ale Americii, ca spre un nou Taram al Fagaduintei. Stabilindu-se in orase, au dat nastere uneia dintre cele mai vechi si importante retele de crima organizata, ramasa in istorie sub numele de mafia irlandeza. Citeste episodul 2 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

La 28 octombrie 1919, Congresul american a votat, fara a tine seama de veto-ul presedintelui Woodrow Wilson, in favoarea unei legi ramase in istorie sub numele de Legea Volstead si care, impreuna cu cel de-al 28-lea amendament al Constitutiei SUA si legile ce decurgeau din el, instaura o ciudata si agitata epoca a istoriei SUA cunoscuta drept Perioada Prohibitiei. Se interzicea cetatenilor americani fabricarea, vinderea, schimbarea pe alte marfuri, transportul si furnizarea de bauturi cu continut de alcool mai mare de 0,5%. Nascuta in vremurile de inflorire a miscarii de temperanta, care milita impotriva consumului de alcool, considerat sursa multor rele sociale, Prohibitia a avut, insa, efecte pe care nimeni nu le anticipase. Citeste episodul 3 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Numele sau adevarat era Salvatore - Salvatore Lucania. Ajuns cunoscut sub numele de Charles Luciano, el a ramas in istorie drept cel mai vestit "cap" al mafiei siciliene din Statele Unite ale Americii. Dar aria s-a de influenta s-a extins si in Europa, si in Cuba. Peste tot a fost temut, in multe locuri a fost respectat; multi l-au urat, insa s-au gasit si cativa care l-au indragit sincer. Citeste episodul 4 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Timp de o jumatate de secol, Mafia americana a intrecut in istetime, in manipulare si in arsenale armate atat FBI-ul cat si restul agentiilor politienesti din SUA, producand daune fara precedent fabricii sociale americane si investitiilor afaceresti, in timp ce se dezvolta in ceea ce avea sa fie cel mai formidabil imperiu criminal al continentului. Avangarda acestui tavalug nelegiuit al crimei organizate a fost constituita din cele mai mari, mai bogate si mai puternice "caracatite" mafiote, Cele Cinci Familii din New York: Lucchese, Genovese, Gambino, Bonano si Colombo. Este vorba despre povestea ridicarii si a prabusirii primilor doni americani, de la Charles Lucky Luciano la Paul Castellano, la John Gotti si mai departe de ei. Citeste episodul 5 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Anthony Burgess este unul dintre scriitori care a reusit sa creeze odata cu "Portocala mecanica" un roman magistral in jurul unei teme obsedante: care este adevarata fata a naturii umane? Ne nastem rai sau ne pervertim pe parcurs? O intrebare ale carei posibile raspunsuri presupun calatorii interminabile in itele incurcate ale firii umane. Dezbaterile pe tema bunatatii sau rautatii ocupa deja de multa vreme un loc de cinste in topul dezbaterilor privind natura speciei umane. Despre adevarata natura a unui mafiot italian si-au pus intrebari atat cei care i-au fost apropiati, cat si dusmanii sai. Insa toti i-au zis "Bestia". Salvatore Riina. Citeste episodul 6 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Iulie, 1943. Confruntat cu imaginea socanta a unui Afrikakorps in plina retragere si cu disensiunile tot mai mari dintre Wehrmacht si soldatii italieni, Mussolini simtea, probabil, ca iminenta invazie Aliata in Sicilia devine realitate. Cu 140.000 de italieni gata de lupta, 40.000 de soldati germani si inca 52.000 de trupe gata sa intre in posibilul teatru de lupta, Sicilia parea, insa, inexpugnabila. Era momentul in care armata americana, sprijinita de OSS (predecesorul CIA), apela la o arma teribila, o arma despre care nici generalii lui Hitler, nici cei ai dictatorului italian, nu isi putusera imagina ca va putea schimba vreodata soarta razboiului: Mafia. Citeste episodul 7 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

America l-a avut pe Elliot Ness, incoruptibilul justitiar al carui nume se leaga iremediabil de caderea temutului Al Capone. Italia l-a avut pe Cesare Mori, nemilosul prefect nazist care a condus, la ordinele lui Benito Mussolini, cea mai de succes campanie antimafiota din istorie. Circa doua decenii mai tarziu, in Romania celui de al doilea Razboi Mondial, se nastea un alt nume de legenda in lupta contra crimei si a infractionalitatii. Un personaj la fel de controversat precum cei doi celebri precursori ai sai, un justitiar al carui nume s-a vrut sters pentru totdeauna din memoria oamenilor dar care a reaparut de fiecare data cand violenta si crima au impanzit strazile. Un nume, un om, un mit... Eugen Alimanescu. Citeste episodul 8 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Cu siguranta nimeni nu se mai oripileaza prea tare in ziua de astazi la auzirea formulei "crima organizata" pe teritoriul tarii noastre. Chiar daca pentru mult timp acest fenoment ni s-a parut a fi apanajul societatilor straine occidentale, astazi, in virtutea mediatizarii dar si a deselor actiuni cu nuanta frivola pe care le putem observa in jurul noastru, notiunea a devenit una aproape banala. Departe de a ne face cinste, o atare situatie este un paradox incomod, nu de putine ori facandu-se referire la "crima organizata", chiar de catre oficiali cu rang inalt ai autoritatilor, ca la o institutie de stat fireasca si autonoma, cu un scop precis in dezvoltarea multilaterala a societatii. Citeste episodul 9 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

S-ar crede ca pentru populatia italiana din secolul XX, care asista neputincioasa la infiltrarea Mafiei in structurile sociale si economice, moartea unui om nu ar insemna mare lucru, dupa zecile de crime nemiloase care aveau loc aproape zilnic pe strazile Siciliei. In mod surprinzator, tocmai disparitia unui singur om avea sa duca mai departe lupta impotriva structurilor mafiote, concretizata printr-un set de legi mult-asteptate ce au avut ca rezultat ingradirea puterii si inasprirea pedepselor pentru cei care alegeau sa traiasca dincolo de baricade. Citeste episodul 10 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Roma, 15 iulie, 1984. Tommaso Buscetta, cel mai mare "pentiti"-pocait din istoria mafiei coboara din avionul ce l-a adus de la New York, incadrat de doi agenti ai politiei italiene. Mainile incatusate si le acopera cu un poncho, iar fata ii este mascata de o uriasa pereche de ochelari de soare. Ajuns langa judecatorul Giovanni Falcone, Buscetta se opreste pentru o secunda si ii sopteste: "Voi colabora...." Citeste episodul 11 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Conceptul de mafie chinezeasca s-a intiparit in ultimii ani in mentalitatea romanilor ca fiind ceva profund negativ si periculos, concretizat uneori prin inghesuirea de chinezi in gemantane si genti de voiaj. Adevarul este cu totul altul. Imperiul galben de furie al infractionalitatii chinezesti se lauda cu o vechime de sute de ani, presarati cu puternice izbucniri de patriotism si exacerbare a mandriei nationale. Dincolo de hotarele primilor imparati, exista netulburat de nimeni si nimic un univers subteran care se poate lauda printre altele cu "titlul" de cea mai numeroasa organizatie criminala din lume. Astazi puterea lor este mai mare decat oricand, milioanele de furnici fanatice luptand in liniste pentru supunerea intregii lumi sub Legea lui Trei. Citeste episodul 12 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Fratia ticalosilor de dupa Cortina de Fier inspira frica si groaza prin simpla definitie. Reputatia ei este cladita pe munti de cadavre torturate. Puterea de care dispune este incredibila. Influenta sa atinge cele mai inalte varfuri din politica mondiala. Nu exista crima sau nelegiuire pe care soldatii sai rosii sa nu o fi dus-o in pragul perfectiunii malefice. Mai vicleana decat Comunismul, mai cruda decat KGB-ul, mai lacoma decat Globalizarea, mafia rusa este astazi mai puternica decat oricand. A supravietuit tuturor oranduirilor sociale manata de setea oarba de putere, dublata de o ferocitate devenita proverbiala in zilele noastre. Citeste episodul 13 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

In cultura populara, prin intermediul melodiilor, al romanelor politiste, dar mai ales al numeroaselor filme hollywoodiene care i-au fost consacrate, Mafia a capatat o imagine aparent umanista, bazata pe mituri urbane ce-i confera onorabilitate si respect. De la pusti saraci, crescuti in cartiere marginase, care vedeau prin ea unica cale de a se impotrivi destinului mizerabil ce le fusese sortit, pana la intelectuali si oameni de afaceri care ovationau vointa de putere sau barbatia si caracterul darz al mafiotilor, Mafia, machiata pana la sufocare de industria de divertisment, a inflacarat generatii intregi - nu de putine ori, Capone, Dillinger sau Luciano au fost priviti ca niste adevarati eroi. Istoria reala a crimei organizate, asa cum incercam sa o povestim in articolele ce compun acest maraton, este, insa, cu totul alta. Citeste episodul 14 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

"Necesitatea nu cunoaste nicio lege. De aceea facem comert cu opiu. Trebuie sa continuam lupta impotriva comunismului, dar pentru aceasta este nevoie de o armata, iar o armata are nevoie de arme; pentru arme avem nevoie de bani. In muntii astia singurul ban este opiul" - Generalii chinezi refugiati Lee si Duan. Daca ar fi sa numim un singur vinovat pentru miile de morti cauzate de consumul de droguri sau pentru faptul ca paradisuri verzi din padurile Asiei au fost transformate intr-o veritabila gura de iad in care oamenii traiesc cu o suta de ani in urma fata de Vestul opulent, atunci acesta ar fi doar unul: banul. Citeste episodul 15 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

In perioada anilor '80, cartelurile drogurilor care operau pe teritoriul Americii de Sud au devenit cei mai mari furnizori de narcotice, si mai ales de cocaina, din lume. Inaltarea cartelurilor a propulsat traficul de droguri la cote alarmante pe mapamond si a dus la precipitarea de mari dispute politice intre Statele Unite ale Americii si tari sud-americane precum Columbia, Bolivia si Peru. Cartelurile sud-americane isi au originile la sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70, atunci cand Columbia a devenit caminul unora dintre cele mai violente si mai sofisticate organizatii traficante de droguri. Citeste episodul 16 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Muntii Caucaz sunt un taram aparte aflat la confluenta dintre Asia si Europa. O zona arhaica si exotica dintre Marea Neagra si cea Caspica. O lume cruda si fascinanta cu propriile legi si cutume vechi de milenii. Aici, la adapost de influenta molesitoare a civilizatiei occidentale, barbatii raman barbati si femeile femei, batranii sunt respectati cu sfintenie iar tinerii isi stiu rostul. Presate de vremuri si conjuncturi politice nefavorabile, tot aici au aparut si cele mai temute clanuri infractionale din fostul spatiu sovietic. Lupii nelinistiti si razbunatori din vagaunile Caucazului imprastie si astazi groaza in sufletul oricui are nenorocul sa se afle in calea lor! Citeste episodul 17 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Tierra Caliente, in statele Guerrero si Michoacan aflate pe coasta mexicana a Pacificului reprezinta "regatul" Familiei Michoacana, considerata de americani drept una dintre cele mai periculoase organizatii de narcotraficanti. Liderul ei este Nazareno Moreno Gonzalez, zis El Chayo dar cunoscut mai bine ca "El mas loco", Nebunul nebunilor, in vreme ce seful militar, pentru moment, este Servando Martinez, alias "La Tuta", un "specialist" in traficul de droguri cu Statele Unite: pachete de coca si mai ales amfetamine, produse in cantitati industriale in zeci de laboratoare bine ascunse. Citeste episodul 18 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Sub influenta filmelor americane cu gangsteri, mafiotii Yakuza au ajuns sa poarte costume negre si ochelari fumurii. Nu acestea sunt insa simbolurile traditionale ale legaturilor lor cu crima organizata, ci elaboratele tatuaje corporale si practica Yubitsume, ceremoniala sectionare a degetului mic. Dar nici pentru Yakuza vremurile nu mai sunt ce-au fost. Citeste episodul 19 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei. Citeste episodul 19 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Pentru Roberto Saviano, "Gomorra" reprezinta de-acum cartea care l-a condamnat la exil si din cauza careia de trei ani incoace traieste sub escorta politiei, in urma repetatelor amenintari cu moartea transmise de Camorra Prin intermediul acestei carti, care a readus in lumina reflectoarelor la nivel mondial chestiunea criminalitatii organizate, ani de-a randul "indulcita" mediatic, Roberto Saviano a ajuns una dintre cele mai cunoscute persoane din Italia. Dar si una dintre cele mai controversate. Citeste episodul 20 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Mafia, cea iesita invingatoare in urma celor doua razboaie care au devastat jumatate de Sicilie, s-a nascut la Corleone: aici se afla "Olimpul" nasilor, aici este centrul puterii, militare si traditionale, a Cosa Nostra. Corleone: un satuc "ratacit" in munti, "ascuns" in spatele orasului Palermo, pamant de agricultori si pastori, cicoare si ricotta. Unde nimic nu se schimba chiar daca in jur totul se schimba. Si unde "zeii" sunt de neatins, chiar si-atunci cand sfarsesc in inchisoare. Numele lor sunt comune in aceste parti: Bagarella, Lo Bue, Riina, Provenzano. Arborii genealogici ai familiilor Riina si Bagarella sunt impletiti, iar progeniturile sunt mereu gata sa ia locul tatilor, si al mamelor, la comanda centrului puterii Cosa Nostra: Corleone. Citeste episodul 21 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

In imaginarul colectiv, Mafia s-a impus mai degraba gratie Hollywood-ului, imensa masina de creat vise si eroi (si miliarde de dolari), decat anchetelor de investigatie din presa care sa de-a seama de profilul real al crimei organizate. In industria de entertainment, estetica si fascinatia uratului au functionat ireprosabil, iar mare parte a celor mai bune filme realizate vreodata au Mafia in rolul principal. Hai sa vedem care sunt acestea si sa descoperim povestea adevarata din spatele lor. Citeste episodul 22 al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

Nu incercati sa cautati un manual de instructiuni cu privire la ritualurile mafiote si la cele ale grupurilor criminale. Nu veti gasi. Tot ceea ce veti descoperi sunt cateva franturi ce au scapat unor pentiti - pocaiti si pe care diferiti autori au incercat sa le exploateze, creand mituri ce poate nu se regasesc defel in realitate. Ca mafiile isi un propriile coduri si reguli este un adevar de necontestat. Ca fiecare "om de onoare" trebuie sa le respecte cu strictete este iarasi un fapt cunoscut. Dar ceea ce se afla dincolo de acest zid al tacerii mafiote nu poate fi, inca patruns. Vom incerca, insa, sa va prezentam cateva dintre putinele lucruri stiute de catre autoritati, lucruri care ne vorbesc despre o societate cu reguli proprii, distincte fata de cele pe care le respecta cei mai multi dintre noi... legile nescrise ale crimei. Citeste ultimul episod al Maratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

SPUNE-TI PAREREA! Care a fost episodul tau preferat? Care ti-a placut mai putin? Ce crezi ca a lipsit din acest maraton? Ce teme de maraton te-ar interesa sa abordam in viitor?

Maratonul Descopera Secretele Mafiei s-a sfarsit. Ramai pe DESCOPERA.ro pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri si articole de stiinta, tehnologie, natura si calatorii. Aboneaza-te la newsletterul DESCOPERA pentru a afla exact cand incepe urmatorul maraton si pentru a fi conectat zilnic la Universul DESCOPERA.