Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

REDESCOPERA SECRETELE MAFIEI!

Marc Ulieriu | 10.02.2009 | ● Vizualizări: 7915
no title     no tags + zoom
Galerie foto (24)

Vreme de o luna de zile, DESCOPERA.ro a incercat sa te initieze in terifianta lume a crimei organizate si sa-ti demonstreze ca istoria adevarata a Mafiei este cu totul alta fata de imaginea uneori idilica prin care Cosa Nostra este prezentata in filme si romane. De la straveche Mafie siciliana, pana la cruda mafie ruseasca, de la cele 5 familii celebre care au scris povestea neagra a New Yorkului si pana la traficantii sud americani si orientali care au cladit imperiul drogurilor, DESCOPERA.ro te-a provocat sa afli ceea ce putini au avut curajul sa-ti spuna pana acum: crima organizata se desfasoara chiar langa tine, face parte din viata ta, fara ca macar sa ai habar de asta! Maratonul Descopera Secretele Mafiei s-a terminat. Te invitam sa arunci o privire pe sumarul maratonului, in cazul in care ai ratat un episod, si sa ne spui care articol(e) ti-a(u) placut cel mai mult si care cel mai putin. Ramai pe Descopera.ro pentru cele mai proaspete stiri si articole de stiinta, tehnologie, natura si calatorii.

Un adevar de necontestat este acela ca nu exista in istorie undosar mai voluminos si mai acuzator decat cel al violentei si alcoruptiei. In fapt, criminalitatea organizata reprezinta un fenomenatat de vechi incat poate fi urmarit pana la inchegarea primelorsocietati umane si pana la aparitia primelor civilizatii. Este,practic, istoria unei lumi tenebroase care s-a dezvoltat inmijlocul oamenilor, in secret, si ale carei urme nu pot fidepistate decat prin miile de cadavre si de lovituri sangeroaselasate de-a lungul istoriei. Termenul de caracatita, dat deinvestigatorii italieni, i se potriveste de minune, iar in acestnou maraton marca Descopera.ro va invitam sa ii descalciti catevadintre incurcatele ite. Citeste episodul 1 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafia.

***Inca din secolul al XVIII-lea, irlandezii au inceput sa debarcein America. In veacul urmator, valuri masive de emigranti au pornitdin Irlanda spre Statele Unite ale Americii, ca spre un nou Taramal Fagaduintei. Stabilindu-se in orase, au dat nastere uneia dintrecele mai vechi si importante retele de crima organizata, ramasa inistorie sub numele de mafia irlandeza. Citeste episodul 2 al MaratonuluiDescopera SecreteleMafiei.

***

La 28 octombrie 1919, Congresul american a votat, fara a tineseama de veto-ul presedintelui Woodrow Wilson, in favoarea uneilegi ramase in istorie sub numele de Legea Volstead si care,impreuna cu cel de-al 28-lea amendament al Constitutiei SUA silegile ce decurgeau din el, instaura o ciudata si agitata epoca aistoriei SUA cunoscuta drept Perioada Prohibitiei. Se interziceacetatenilor americani fabricarea, vinderea, schimbarea pe altemarfuri, transportul si furnizarea de bauturi cu continut de alcoolmai mare de 0,5%. Nascuta in vremurile de inflorire a miscarii detemperanta, care milita impotriva consumului de alcool, consideratsursa multor rele sociale, Prohibitia a avut, insa, efecte pe carenimeni nu le anticipase. Citeste episodul 3 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Numele sau adevarat era Salvatore - Salvatore Lucania. Ajunscunoscut sub numele de Charles Luciano, el a ramas in istorie dreptcel mai vestit "cap" al mafiei siciliene din Statele Unite aleAmericii. Dar aria s-a de influenta s-a extins si in Europa, si inCuba. Peste tot a fost temut, in multe locuri a fost respectat;multi l-au urat, insa s-au gasit si cativa care l-au indragitsincer. Citeste episodul 4 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Timp de o jumatate de secol, Mafia americana a intrecut inistetime, in manipulare si in arsenale armate atat FBI-ul cat sirestul agentiilor politienesti din SUA, producand daune faraprecedent fabricii sociale americane si investitiilor afaceresti,in timp ce se dezvolta in ceea ce avea sa fie cel mai formidabilimperiu criminal al continentului. Avangarda acestui tavalugnelegiuit al crimei organizate a fost constituita din cele maimari, mai bogate si mai puternice "caracatite" mafiote, Cele CinciFamilii din New York: Lucchese, Genovese, Gambino, Bonano siColombo. Este vorba despre povestea ridicarii si a prabusiriiprimilor doni americani, de la Charles Lucky Luciano la PaulCastellano, la John Gotti si mai departe de ei. Citeste episodul 5 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Anthony Burgess este unul dintre scriitori care a reusit sacreeze odata cu "Portocala mecanica" un roman magistral in jurulunei teme obsedante: care este adevarata fata a naturii umane? Nenastem rai sau ne pervertim pe parcurs? O intrebare ale careiposibile raspunsuri presupun calatorii interminabile in iteleincurcate ale firii umane. Dezbaterile pe tema bunatatii saurautatii ocupa deja de multa vreme un loc de cinste in topuldezbaterilor privind natura speciei umane. Despre adevarata naturaa unui mafiot italian si-au pus intrebari atat cei care i-au fostapropiati, cat si dusmanii sai. Insa toti i-au zis "Bestia".Salvatore Riina. Citeste episodul 6 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Iulie, 1943. Confruntat cu imaginea socanta a unui Afrikakorpsin plina retragere si cu disensiunile tot mai mari dintre Wehrmachtsi soldatii italieni, Mussolini simtea, probabil, ca iminentainvazie Aliata in Sicilia devine realitate. Cu 140.000 de italienigata de lupta, 40.000 de soldati germani si inca 52.000 de trupegata sa intre in posibilul teatru de lupta, Sicilia parea, insa,inexpugnabila. Era momentul in care armata americana, sprijinita deOSS (predecesorul CIA), apela la o arma teribila, o arma desprecare nici generalii lui Hitler, nici cei ai dictatorului italian,nu isi putusera imagina ca va putea schimba vreodata soartarazboiului: Mafia. Citeste episodul 7 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

America l-a avut pe Elliot Ness, incoruptibilul justitiar alcarui nume se leaga iremediabil de caderea temutului Al Capone.Italia l-a avut pe Cesare Mori, nemilosul prefect nazist care acondus, la ordinele lui Benito Mussolini, cea mai de succescampanie antimafiota din istorie. Circa doua decenii mai tarziu, inRomania celui de al doilea Razboi Mondial, se nastea un alt nume delegenda in lupta contra crimei si a infractionalitatii. Un personajla fel de controversat precum cei doi celebri precursori ai sai, unjustitiar al carui nume s-a vrut sters pentru totdeauna din memoriaoamenilor dar care a reaparut de fiecare data cand violenta sicrima au impanzit strazile. Un nume, un om, un mit... EugenAlimanescu. Citeste episodul 8 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Cu siguranta nimeni nu se mai oripileaza prea tare in ziua deastazi la auzirea formulei "crima organizata" pe teritoriul tariinoastre. Chiar daca pentru mult timp acest fenoment ni s-a parut afi apanajul societatilor straine occidentale, astazi, in virtuteamediatizarii dar si a deselor actiuni cu nuanta frivola pe care leputem observa in jurul noastru, notiunea a devenit una aproapebanala. Departe de a ne face cinste, o atare situatie este unparadox incomod, nu de putine ori facandu-se referire la "crimaorganizata", chiar de catre oficiali cu rang inalt aiautoritatilor, ca la o institutie de stat fireasca si autonoma, cuun scop precis in dezvoltarea multilaterala a societatii. Citeste episodul 9 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

S-ar crede ca pentru populatia italiana din secolul XX, careasista neputincioasa la infiltrarea Mafiei in structurile socialesi economice, moartea unui om nu ar insemna mare lucru, dupa zecilede crime nemiloase care aveau loc aproape zilnic pe strazileSiciliei. In mod surprinzator, tocmai disparitia unui singur omavea sa duca mai departe lupta impotriva structurilor mafiote,concretizata printr-un set de legi mult-asteptate ce au avut carezultat ingradirea puterii si inasprirea pedepselor pentru ceicare alegeau sa traiasca dincolo de baricade. Citeste episodul 10 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Roma, 15 iulie, 1984. Tommaso Buscetta, cel mai mare"pentiti"-pocait din istoria mafiei coboara din avionul ce l-a adusde la New York, incadrat de doi agenti ai politiei italiene.Mainile incatusate si le acopera cu un poncho, iar fata ii estemascata de o uriasa pereche de ochelari de soare. Ajuns langajudecatorul Giovanni Falcone, Buscetta se opreste pentru o secundasi ii sopteste: "Voi colabora...." Citeste episodul 11 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Conceptul de mafie chinezeasca s-a intiparit in ultimii ani inmentalitatea romanilor ca fiind ceva profund negativ si periculos,concretizat uneori prin inghesuirea de chinezi in gemantane sigenti de voiaj. Adevarul este cu totul altul. Imperiul galben defurie al infractionalitatii chinezesti se lauda cu o vechime desute de ani, presarati cu puternice izbucniri de patriotism siexacerbare a mandriei nationale. Dincolo de hotarele primilorimparati, exista netulburat de nimeni si nimic un univers subterancare se poate lauda printre altele cu "titlul" de cea mai numeroasaorganizatie criminala din lume. Astazi puterea lor este mai maredecat oricand, milioanele de furnici fanatice luptand in linistepentru supunerea intregii lumi sub Legea lui Trei. Citeste episodul 12 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Fratia ticalosilor de dupa Cortina de Fier inspira frica sigroaza prin simpla definitie. Reputatia ei este cladita pe munti decadavre torturate. Puterea de care dispune este incredibila.Influenta sa atinge cele mai inalte varfuri din politica mondiala.Nu exista crima sau nelegiuire pe care soldatii sai rosii sa nu ofi dus-o in pragul perfectiunii malefice. Mai vicleana decatComunismul, mai cruda decat KGB-ul, mai lacoma decat Globalizarea,mafia rusa este astazi mai puternica decat oricand. A supravietuittuturor oranduirilor sociale manata de setea oarba de putere,dublata de o ferocitate devenita proverbiala in zilele noastre.Citeste episodul 13 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

In cultura populara, prin intermediul melodiilor, al romanelorpolitiste, dar mai ales al numeroaselor filme hollywoodiene carei-au fost consacrate, Mafia a capatat o imagine aparent umanista,bazata pe mituri urbane ce-i confera onorabilitate si respect. Dela pusti saraci, crescuti in cartiere marginase, care vedeau prinea unica cale de a se impotrivi destinului mizerabil ce le fusesesortit, pana la intelectuali si oameni de afaceri care ovationauvointa de putere sau barbatia si caracterul darz al mafiotilor,Mafia, machiata pana la sufocare de industria de divertisment, ainflacarat generatii intregi - nu de putine ori, Capone, Dillingersau Luciano au fost priviti ca niste adevarati eroi. Istoria realaa crimei organizate, asa cum incercam sa o povestim in articolelece compun acest maraton, este, insa, cu totul alta. Citeste episodul 14 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

"Necesitatea nu cunoaste nicio lege. De aceea facem comert cuopiu. Trebuie sa continuam lupta impotriva comunismului, dar pentruaceasta este nevoie de o armata, iar o armata are nevoie de arme;pentru arme avem nevoie de bani. In muntii astia singurul ban esteopiul" - Generalii chinezi refugiati Lee si Duan. Daca ar fi sanumim un singur vinovat pentru miile de morti cauzate de consumulde droguri sau pentru faptul ca paradisuri verzi din padurile Asieiau fost transformate intr-o veritabila gura de iad in care oameniitraiesc cu o suta de ani in urma fata de Vestul opulent, atunciacesta ar fi doar unul: banul. Citeste episodul 15 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

In perioada anilor '80, cartelurile drogurilor care operau peteritoriul Americii de Sud au devenit cei mai mari furnizori denarcotice, si mai ales de cocaina, din lume. Inaltarea cartelurilora propulsat traficul de droguri la cote alarmante pe mapamond si adus la precipitarea de mari dispute politice intre Statele Uniteale Americii si tari sud-americane precum Columbia, Bolivia siPeru. Cartelurile sud-americane isi au originile la sfarsitulanilor '60 si inceputul anilor '70, atunci cand Columbia a devenitcaminul unora dintre cele mai violente si mai sofisticateorganizatii traficante de droguri. Citeste episodul 16 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Muntii Caucaz sunt un taram aparte aflat la confluenta dintreAsia si Europa. O zona arhaica si exotica dintre Marea Neagra sicea Caspica. O lume cruda si fascinanta cu propriile legi si cutumevechi de milenii. Aici, la adapost de influenta molesitoare acivilizatiei occidentale, barbatii raman barbati si femeile femei,batranii sunt respectati cu sfintenie iar tinerii isi stiu rostul.Presate de vremuri si conjuncturi politice nefavorabile, tot aiciau aparut si cele mai temute clanuri infractionale din fostulspatiu sovietic. Lupii nelinistiti si razbunatori din vagaunileCaucazului imprastie si astazi groaza in sufletul oricui arenenorocul sa se afle in calea lor! Citeste episodul 17 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Tierra Caliente, in statele Guerrero si Michoacan aflate pecoasta mexicana a Pacificului reprezinta "regatul" FamilieiMichoacana, considerata de americani drept una dintre cele maipericuloase organizatii de narcotraficanti. Liderul ei esteNazareno Moreno Gonzalez, zis El Chayo dar cunoscut mai bine ca "Elmas loco", Nebunul nebunilor, in vreme ce seful militar, pentrumoment, este Servando Martinez, alias "La Tuta", un "specialist" intraficul de droguri cu Statele Unite: pachete de coca si mai alesamfetamine, produse in cantitati industriale in zeci de laboratoarebine ascunse. Citeste episodul 18 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Sub influenta filmelor americane cu gangsteri, mafiotii Yakuzaau ajuns sa poarte costume negre si ochelari fumurii. Nu acesteasunt insa simbolurile traditionale ale legaturilor lor cu crimaorganizata, ci elaboratele tatuaje corporale si practica Yubitsume,ceremoniala sectionare a degetului mic. Dar nici pentru Yakuzavremurile nu mai sunt ce-au fost. Citeste episodul 19 alMaratonului Descopera Secretele Mafiei. Citeste episodul 19 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Pentru Roberto Saviano, "Gomorra" reprezinta de-acum cartea carel-a condamnat la exil si din cauza careia de trei ani incoacetraieste sub escorta politiei, in urma repetatelor amenintari cumoartea transmise de Camorra Prin intermediul acestei carti, care areadus in lumina reflectoarelor la nivel mondial chestiuneacriminalitatii organizate, ani de-a randul "indulcita" mediatic,Roberto Saviano a ajuns una dintre cele mai cunoscute persoane dinItalia. Dar si una dintre cele mai controversate. Citeste episodul 20 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Mafia, cea iesita invingatoare in urma celor doua razboaie careau devastat jumatate de Sicilie, s-a nascut la Corleone: aici seafla "Olimpul" nasilor, aici este centrul puterii, militare sitraditionale, a Cosa Nostra. Corleone: un satuc "ratacit" in munti,"ascuns" in spatele orasului Palermo, pamant de agricultori sipastori, cicoare si ricotta. Unde nimic nu se schimba chiar daca injur totul se schimba. Si unde "zeii" sunt de neatins, chiarsi-atunci cand sfarsesc in inchisoare. Numele lor sunt comune inaceste parti: Bagarella, Lo Bue, Riina, Provenzano. Arboriigenealogici ai familiilor Riina si Bagarella sunt impletiti, iarprogeniturile sunt mereu gata sa ia locul tatilor, si al mamelor,la comanda centrului puterii Cosa Nostra: Corleone. Citeste episodul 21 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

In imaginarul colectiv, Mafia s-a impus mai degraba gratieHollywood-ului, imensa masina de creat vise si eroi (si miliarde dedolari), decat anchetelor de investigatie din presa care sa de-aseama de profilul real al crimei organizate. In industria deentertainment, estetica si fascinatia uratului au functionatireprosabil, iar mare parte a celor mai bune filme realizatevreodata au Mafia in rolul principal. Hai sa vedem care suntacestea si sa descoperim povestea adevarata din spatele lor.Citeste episodul 22 al MaratonuluiDescopera Secretele Mafiei.

***

Nu incercati sa cautati un manual de instructiuni cu privire laritualurile mafiote si la cele ale grupurilor criminale. Nu vetigasi. Tot ceea ce veti descoperi sunt cateva franturi ce au scapatunor pentiti - pocaiti si pe care diferiti autori au incercat sa leexploateze, creand mituri ce poate nu se regasesc defel inrealitate. Ca mafiile isi un propriile coduri si reguli este unadevar de necontestat. Ca fiecare "om de onoare" trebuie sa lerespecte cu strictete este iarasi un fapt cunoscut. Dar ceea ce seafla dincolo de acest zid al tacerii mafiote nu poate fi, incapatruns. Vom incerca, insa, sa va prezentam cateva dintre putinelelucruri stiute de catre autoritati, lucruri care ne vorbesc despreo societate cu reguli proprii, distincte fata de cele pe care lerespecta cei mai multi dintre noi... legile nescrise ale crimei.Citeste ultimul episod alMaratonului Descopera Secretele Mafiei.

***

SPUNE-TI PAREREA! Care a fost episodul tau preferat?Care ti-a placut mai putin? Ce crezi ca a lipsit din acest maraton?Ce teme de maraton te-ar interesa sa abordam inviitor?

Maratonul Descopera Secretele Mafiei s-a sfarsit. Ramai peDESCOPERA.ro pentru a fila curent cu cele mai noi stiri si articole de stiinta, tehnologie,natura si calatorii. Aboneaza-te la newsletterulDESCOPERA pentru a afla exactcand incepe urmatorul maraton si pentru a fi conectat zilnic laUniversul DESCOPERA.