Home » D:News » A fost descoperită proteina enigmatică responsabilă pentru formarea bătăilor inimii

A fost descoperită proteina enigmatică responsabilă pentru formarea bătăilor inimii

A fost descoperită proteina enigmatică responsabilă pentru formarea bătăilor inimii
Publicat: 26.11.2012
O nouă cercetare a scos la lumină mecanismul responsabil pentru formarea bătăilor de inimă, au anunţat oamenii de ştiinţă care susţin că descoperirea ar putea să explice motivul pentru care apare stopul cardiac în rândul tinerilor, aparent sănătoşi.

Cercetătorii au descoperit că o anumită proteină, numită „unul dintre cei mai enigmatici reglatori ai contracţiei musculare”, poate interacţiona cu alte două proteine reglatoare de calciu, responsabile pentru funcţionarea normală a inimii. 

Deşi, substanţa numită „proteina C asociată cu miozina de tip cardiac” era cunoscută pentru interacţiunea ei cu mecanismele de semnalizare a calciului, din celulele cardiace, oamenii de ştiinţă nu cunoşteau ce anume determina apariţia schimbărilor de la nivelul semnalizării calciului.

Pentru a afla răspunsul la această problemă, echipa de specialişti de la Universitatea din Sydney u scanat proteina printr-o metodă nouă şi i-au analizat structura. 

Astfel, s-a constatat că această proteină poate interacţiona cu două componente majore ale muşchiului cardiac: o proteină numită calmodulina şi un filament cardiac, ambele sensibile la semnalele calciului. 

De asemenea, proteina joacă un rol şi în reacţia „luptă sau fugi”, determinând inima să bată mai tare în timpul situaţiilor înspăimântătoare. Prin urmare, studiul scos la iveală existenţa unei molecule implicată în efectuarea funcţiilor de bază ale muşchiului cardiac.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase