Home » D:News » Nostalgia nu ne încălzeşte doar inimile, ea chiar ne ţine de cald

Nostalgia nu ne încălzeşte doar inimile, ea chiar ne ţine de cald

Nostalgia nu ne încălzeşte doar inimile, ea chiar ne ţine de cald
Publicat: 04.12.2012
Nostalgia produsă de unele amintiri din trecut ne poate ţine de cald, susţin oamenii de ştiinţă.

Studiul a investigat efectele produse de sentimentul de nostalgie asupra modului în care percepem frigul sau căldura. Voluntarii de la universităţi din China şi Olanda au luat parte la cinci studii. Mai întâi, participanţii au fost rugaţi să îşi noteze gândurile şi senzaţiile de nostalgie pe care le-au experimentat de-a lungul a 30 de zile. Ulterior, rezultatele au arătat că oamenii au tendinţa de a deveni nostalgici în zilele răcoroase. 

În al doilea studiu, participanţii au fost împărţiţi în 3 grupuri: un grup aşezat într-o încăpere răcoroasă (unde temperatura era de 20 de grade Celsius), unul într-o cameră confortabilă (24 de grade Celsius) şi cel de-al trelea fiins plasat într-o cameră unde temperatura era prea crescută (28 de grade Celsius). Şi de data aceasta s-a constatat că cei mai nostalgici au fost subiecţii care au stat în încăperea răcoroasă. 

Un al treilea experiment, a folosit muzica pentru a evoca nostalgia, iar subiecţii implicaţi în această etapă au declarat că amintirile şi nostalgia = i-au făcut să simtă căldura fizică. 

Cel de-al patrulea studiu a fost creat pentru a testa efectele nostalgiei asupra temperaturii corpului prin aşezarea subiecţilor într-o cameră răcoroasă şi cerându-le să îşi amintească fie un eveniment oarecare din trecut, fie unul care declanşa nostalgia. În cele din urmă, acestora li se cerea să ghicească temperatura din cameră, iar cei care îşi amintiseră evenimente nostalgice au perceput aerul ca fiind mai cald decât era. 

Şi în ultimul studiu, participanţii au fost rugaţi să se gândească fie la un eveniment obişnuit, fie la unul ce le trezea sentimentul de nostalgie. Ulterior, voluntarii au fost puşi să stea cu mâinile în apă foarte rece, iar oamenii de ştiinţă au notat cât de mult a rezistat fiecare dintre ei. Rezultatele obţinute de această dată au venit să le susţină pe cele din testele anterioare, întrucât voluntarii care se simţeau nostalgici au stat cu mâna în apa rece mult mai mult timp, comparativ cu restul subiecţilor. 

„Studiul nostru demonstrează că nostalgia are o funcţie homeostatică, care permite simularea mentală a stărilor de bine simţite anterior, precum confortul sau căldura fizică”, a declarat coautorul studiului, dr. Tim Wildschut. 

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase