Noi speranţe pentru suferinzii de dureri lombare cronice: specialiştii au găsit metoda prin care putem reduce intensitatea durerilor

26 03. 2013, 13:32

Având în vedere că nu există un remediu pentru durerea lombară cronică, a doua problemă în topul celor mai frecvente condiţii neurologice, osteopatia oferă noi speranţe pentru milioane de suferinzi. 

Osteopatia presupune tratarea ambulatorie a pacienţilor prin manipularea articulaţiilor şi aşezarea lor acolo unde le este locul, relaxarea muşchilor suprasolicitaţi şi masarea ţesuturilor moi. 

„Cred că abonarea oasteopată este diferită [de cea chiropractică] pentru că are o perspectivă mai largă care nu se limitează doar la examinarea şi tratarea zonei lombare”, a explicat Dr. John Licciardone, specialist în osteopatie şi coordonatorul studiului. 

La cercetare au luat parte 455 de pacienţi împărţiţi în două grupe, una care a servit ca grup de control şi o alta, drept grup de studiu.  Cei din grupul din studiu au fost trataţi timp 8 săptămâni prin 6 şedinţe de osteopatie, în timp ce participanţii din grupul de control au primit un tratament placebo.

După încheierea tratamentului, 63% din indivizii incluşi în grupul de studiu au raportat o îmbunătăţire moderată a stării lor de sănătate, iar jumătate dintre ei au declarat că durerea lombară li s-a diminuat semnificativ. Prin comparaţie, 46% dintre pacienţii care au primit tratament placebo au mărturisit că au înregistrat o diminuare moderată a durerii, în timp ce 35% au declarată că durerile li s-au diminuat substanţial. 

„Punctul comun al acestor studii, cred că este acela că terapia manuală este mai bună decât netratarea şi că ea aduce beneficii moderate de-a lungul unei perioade de timp. Totodată, ea nu este cu mult mai bună decât alte tratamente printre care şi analgezicele şi exerciţiile recomandate”, a declarat dr. Timothy Carey, de la Universitatea din carolina de Nord.  

Sursa: Reuters