Home » D:News » O mică schimbare în felul în care mâncăm ar putea salva milioane de vieţi în fiecare an

O mică schimbare în felul în care mâncăm ar putea salva milioane de vieţi în fiecare an

O mică schimbare în felul în care mâncăm ar putea salva milioane de vieţi în fiecare an
Publicat: 05.04.2013
O nouă cercetare publicată de o echipă internaţională de experţi a identificat o metodă simplă prin care milioane de vieţi din întreaga lume ar putea fi salvate în fiecare an: reducerea consumului de sare şi creşterea consumului de potasiu (prin adăugarea mai multor fructe şi legume în dietă).

Aceste schimbări banale în dieta oamenilor ar duce la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce ar reduce la rândul său riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, se arată în cercetarea publicată pe bmj.com.

Pentru a analiza acest subiect în profunzime, cercetătorii britanici au analizat alături de alţi experţi din întreaga lume câteva zeci de studii internaţionale asupra sării, potasiului şi a hipertensiunii. Hipertensiunea este definită ca fiind un rezultat mai mare sau egal de 14/9.

Iată câteva dintre rezultatele obţinute de cercetători

  • O reducere modestă a consumului de sare pentru patru sau mai multe săptămâni ducea la reducerea presiunii sistolice (numărul mai mare), în medie, cu 5 mm coloană de mercur. Persoanele cu hipertensiune înregistrau scăderi mai mari
  • Reducerea consumului de sare nu avea efecte adverse asupra colesterolului sau a funcţiilor renale
  • De asemenea, creşterea consumului de potasiu ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Graham MacGregor, profesor de medicină cardiovasculară în cadrul London School of Medicine şi totodată coordonatorul acestui studiu, afirmă că reducerea la jumătate a consumului de sare ar duce la prevenirea a aproximativ 2,5 milioane de decese anual.

Specialistul afirmă că decizia ideală ar consta în reducerea consumului de sare şi creşterea consumului de potasiu. Pentru a consuma mai mult potasiu, expertul recomandă oamenilor să mănânce 3 porţii suplimentare de fructe şi legume în fiecare zi faţă de ce mănâncă în acest moment.

„Cea mai atrăgătoare politică ar fi reducerea cantităţii de sare folosită de companiile din industria alimentară. Nu costă mult şi ar duce la îmbunătăţiri extraordinare în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor, reducând totodată masiv costurile serviciilor de sănătate”, a comentat MacGregor.

Expertul afirmă că acest lucru ar fi benefic pentru toată lumea. „Oamenii care consumă mai puţină sare trăiesc mai mult, ceea ce va permite companiilor din industria alimentară să obţină mai mulţi bani de pe urma lor”, a explicat MacGregor.

Elliott Antman, profesor de medicină la Harvard Medical School şi totodată purtătorul de cuvânt al American Heart Association, afirmă că noua cercetare este „un studiu foarte detaliat al literaturii medicale de specialitate ce arată că prea mult sodiu este nociv, iar potasiul este util”.

Antman recomandă oamenilor să consume maximum 1.500 de miligrame de sodiu în fiecare zi. „Oamenii din această ţară au crescut şi s-au obişnuit cu alimente foarte bogate în sodiu. Dacă vor mânca alimente cu puţină sare pentru o perioadă mai îndelungată, papilele lor gustative se vor obişnui cu noul nivel şi vor descoperi că alimentele au gust bun”, a explicat Antman. În acest moment, americanii consumă zilnic aproximativ 3.400 de miligrame de sodiu zilnic, cea mai mare parte a sării găsindu-se în alimentele procesate şi în produsele restaurantelor.

Sursa: USA Today

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Jean-Martin Charcot, omul care a schimbat felul în care înțelegem mintea și creierul
Jean-Martin Charcot, omul care a schimbat felul în care înțelegem mintea și creierul
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare
Dezamăgirea modifică chimia creierului și comportamentul, arată un studiu efectuat pe șoareci
Dezamăgirea modifică chimia creierului și comportamentul, arată un studiu efectuat pe șoareci
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Ceva s-a prăbușit pe Lună, iar astronomii au reușit să înregistreze momentul
Ceva s-a prăbușit pe Lună, iar astronomii au reușit să înregistreze momentul
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii