Prima pagină D:News

Mancaruri periculoase

Redactia Descopera.ro | 12.04.2007 | ● Vizualizări: 220
Mancaruri periculoase     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O substanta formata in timpul prajirii, coacerii sau frigerii alimentelor, acrilamida, poate dubla riscul de cancer la ovarian sau uterin, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii olandezi si publicat in Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, informeaza BBC.

In urma cu cinci ani, cercetatorii au starnit valva cand au spus ca multe alimente gatite contin acrilamida, un factor care poate declansa aparitia cancerului. Noul studiu, la care au participat 62.000 de femei, a stabilit o legatura clara intre consumul de acrilamida si incidenta cancerelor ovarian si uterin. Acrilamida se gaseste in alimente gatite, precum paine, cereale, cafea, carne, cartofi, preparate la cuptor, gratar, in ulei sau la cuptor, spun cercetatorii de la Universitatea din Maastricht, autorii studiului.

Studiul a scos la iveala faptul ca participantele la studiu care au consumat cea mai mare cantitate de acrilamida au prezentat de doua ori mai multe riscuri de a dezvolta cancer ovarian sau uterin fata de cele care au consumat cele mai mici cantitati de acrilamida. Cea mai mare cantitate de acrilamida a fost echivalenta cu un pachet de gustari din orez expandat, o jumatate de pachet de biscuiti sau o portie de chipsuri pe zi.
In prezent, Uniunea Europeana sfatuieste populatia sa evite painea prajita sau chipsurile, pentru ca acestea contin niveluri mari de acrilamida. Se recomanda alimentele gatite acasa, care contin cantitati mai mici de acrilamida decat cele din alimentele procesate, de tip fast food si din restaurante.

Numai in Marea Britanie, anual sunt inregistrate 6.400 de decese provocate de cancerul uterin si 7.000 de morti provocate de cancerul ovarian, una dintre cele mai mari rate din Europa.
Un purtator de cuvant de la Food Standards Agency (agentia de control al alimentelor din Marea Britanie) a declarat ca este imposibil de evitat total consumul de acrilamida. Aceasta substanta se formeaza in mod natural in unele alimente si este imposibil de urmat o dieta echilibrata in care sa nu existe aceasta substanta.

Sursa: Mediafax

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI