Home » D:News » Procesul de exploatare a sarii in perioada preistorica, descoperit la Baile Figa

Procesul de exploatare a sarii in perioada preistorica, descoperit la Baile Figa

Procesul de exploatare a sarii in perioada preistorica, descoperit la Baile Figa
Publicat: 06.12.2007
Specialistii Muzeului Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe, in colaborare cu cercetatori britanici, au descoperit, in premiera, la Baile Figa, in apropiere de orasul Beclean din judetul Bistrita-Nasaud, modul in care a fost exploatata sarea inaintea erei noastre.

Directorul Muzeului Carpatilor Rasariteni, Valerii Kavruk, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca este prima descoperire din Sud-Estul Europei care prezinta modul de exploatare a sarii in perioada preistorica.
Sursa citata a declarat ca sapaturile au fost incepute pe data de 14 aprilie a.c. in doua locuri la situl Figa, langa Beclean, judetul Bistrita-Nasaud, dupa ce oamnenii de stiinta au aflat ca acolo se descoperise o troaca de lemn, parte a instrumentarului folosit pentru exploatarea sarii.

Potrivit sursei citate, la fata locului, in urma sapaturilor au fost gasite si alte asemenea obiecte, lemnul pastrandu-se datorita namolului cu continut ridicat de sare. Din probele efectuate reiese ca acestea sunt obiecte folosite cu 1000 si chiar 2000 de ani inaintea erei noastre. In valea paraului de la Baile Figa au fost descoperite fragmente ceramice, garduri de alun si stejar, franghii de iedera, foarte bine conservate, ciocane, topoare si alte unelte antice de minerit. Aceasta descoperirea dezvaluie metoda ingenioasa pe care o foloseau oamenii in acea perioada in exploatarea sarii.

Potrivit lui Kavruk, exploatarea din judetul Bistrita Nasaud este cea mai veche din Europa de Sud-Est, in ceea ce priveste metodele de obtinere a sarii desprinse din roca, iar odata cu aceste sapaturi s-au descoperit tehnicile de exploatare a sarii. Potrivit lui Valerii Kavruk, sarea a jucat, si joaca in continuare, un rol deosebit de important in evolutia societatii umane. Dincolo de utilitatea practica a acestui mineral trebuie subliniat si faptul ca, in societatile traditionale, atat in cele din trecutul indepartat, cat si in cele din prezent, i se atribuie si o serie de proprietati imaginare, simbolistica sarii fiind foarte variata. Cele mai cunoscute valori simbolice ale sarii sunt: sarea ca element primordial, sarea ca element purificator, sarea ca simbol al ospitalitatii si al fratiei. Romania este o tara ale carei resurse naturale de sare sunt printre cele mai bogate din lume, detinand totodata cele mai vechi marturii arheologice ale valorificarii acestor resurse: zacaminte de sare gema, izvoare de apa sarata, balti, fantani amenajate, lacuri.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase