Home » D:News » Câinele tău este „stângaci” sau „dreptaci”? Ce spune membrul dominant al patrupedului despre comportamentul lui?

Câinele tău este „stângaci” sau „dreptaci”? Ce spune membrul dominant al patrupedului despre comportamentul lui?

Câinele tău este „stângaci” sau „dreptaci”? Ce spune membrul dominant al patrupedului despre comportamentul lui?
Publicat: 03.06.2013
Câinii „stângaci” sunt mai agresivi faţă de străini, decât cei a căror labă dominanţă este dreapta, arată un nou studiu.

Academicienii au descoperit indicii care sugerează că acei câini care preferă să utilizeze mai mult laba stângă sunt mai tentaţi să aibă un comportament agresiv faţă de străini, comparativ cu restul câinilor. 

În studiu, oamenii de ştiinţă au studiat mai mulţi câini pentru a observa dacă sunt „dreptaci” sau „stângaci”, pentru ca apoi să le studieze anumite trăsături de comportament. 

Deşi câinii cu laba stângă dominantă nu păreau să fie excitaţi sau să caute atenţie, ei aveau mai multe şanse de a manifesta un comportament agresiv faţă de persoanele pe care nu le cunoşteau. 

Laba stângă este controlată de emisfera dreaptă a creierului, parte asociată cu emoţiile negative, motiv pentru care oamenii de ştiinţă cred că aceste descoperiri reflectă ceea ce s-a observat anterior la oameni.  

„Am constatat că patrupezii care au o preferinţă faţă de utilizarea labei stângi sunt descrişi de stăpâni ca manifestând un nivel ridicat de agresivitate faţă de străini. La capitolul comportament agresivi, aceştia au obţinut un scor de două ori mai ridicat decât câinii ambidextri,şi chiar şi decât cei «dreptaci»” a declarat dr. Luke Schneider de la Universitatea Adelaide. 

„Există cercetări în universul uman care indică faptul că emoţiile pozitive şi negative pot fi localizate în emisfera stângă şi respectiv cea dreaptă şi se pare că acest lucru este valabil atât la oameni, cât şi la alte specii de animale”, a adăugat Schneider. 

Mai mult, în urma studiului s-a constatat şi că spre deosebire de oameni, care sunt predominant dreptaci, câinii sunt în mare parte stângaci. 

La studiu au luat parte 75 de animale, atât câini cu pedigree, cât şi corcituri. Din cauza eşantionului restrâns, oamenii de ştiinţă plănuiesc să continue cercetarea pe un număr mai mare de alte animale cunoscute pentru agresivitatea lor. 

Sursa: Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase