Cercetătorii au descoperit un nou motiv pentru care să slăbeşti: creierul tău va funcţiona mai bine!

19 06. 2013, 13:30

Cercetările mai vechi au arătat că persoanele obeze prezintă o memorie episodică mai proastă – capacitatea de a-şi aminti evenimente ce au loc de-a lungul vieţii – însă noua cercetare sugerează că acest lucru ar putea fi reversibil.

Andreas Pettersson, doctor şi totodată doctorand la Universitatea Umea, a efectuat acest studiu pe 20 de femei supraponderale, cu vârsta medie de 61 de ani. Pettersson le-a cerut femeilor să respecte o dietă timp de 6 luni.

Înainte şi după ce au ţinut această dietă, cercetătorul a testat memoria episodică a femeilor, solicitându-le să memoreze o serie de nume şi de feţe şi cerându-le ulterior să-mi amintească litera de la începutul numelui fiecărei persoane.

Performanţa femeilor în aceste teste s-a îmbunătăţit după ce acestea au scăzut în greutate. De asemenea, cercetătorul a scanat creierul participantelor la studiu în timpul exerciţiului, iar rezultatele scanării sugerau că acestea au devenit mai eficiente în stocarea şi rememorarea amintirilor.

Dr. Petterson a prezentat rezultatele acestui studiu cu ocazia întrunirii anuale a The Endocrine Society, ce a avut loc la San Francisco. 

„Activitatea cerebrală schimbată pe care am observat-o după scăderea în greutate sugerează că, după acest eveniment, creierul devine mai activ în timp ce stochează amintirile, astfel că are nevoie de resurse mai puţine pentru a accesa informaţiile stocate. Rezultatele noastre sugerează că deficienţele de memorie asociate obezităţii sunt reversibile, oferind un nou motiv care să încurajeze scăderea în greutate”, a concluzionat cercetătorul.

Sursa: The Telegraph