Home » D:News » O altfel de “planetă a maimuţelor”: în curând, Luna ar putea fi explorată de roboţi cu aspect de maimuţe mecanice (VIDEO)

O altfel de “planetă a maimuţelor”: în curând, Luna ar putea fi explorată de roboţi cu aspect de maimuţe mecanice (VIDEO)

O altfel de “planetă a maimuţelor”: în curând, Luna ar putea fi explorată de roboţi cu aspect de maimuţe mecanice (VIDEO)
Publicat: 27.06.2013
Un proiect realizat în Germania are ca scop construirea unor roboţi spaţiali ce vor explora satelitul natural al Terrei, roboţi proiectaţi să meargă şi să se caţere asemenea unor maimuţe.

Inginerii de la Centrul German de Cercetări pentru Inteligenţa Artificială (DFKI) şi de la Universitatea din Bremen au construit recent un robot numit iStruct Demonstrator, înzestrat cu braţe mecanice, picioare şi o “coloană vertebral”, care ar putea înlocui vehiculele cu roţi utilizate până acum pentru explorarea Lunii.

Echipat cu un accelerometru şi zeci de senzori, robotul are capacitatea de a simţi orientarea diferitelor “părţi ale corpului”, de a evita coliziunile şi de a monitoriza mişcările fiecărui membru, menţinându-şi echilibrul pe terenurile în pantă.

iStruct Demonstrator cântăreşte 18 kg şi are dimensiunile de 66x43x75 cm.

Este asemănător cu robotul CHIMP robot, construit pentru celebra competiţie DARPA Robotics Challenge, însă are câteva caracteristici deosebite: este dotat cu o “coloană vertebrală” articulată, care leagă toracele şi pelvisul d membre şi ajută robotul să se mişte coordonat; are mai multe motoare electrice, care îi conferă 26 de grade de libertate şi fac ca membrele să se poată mişca în diferite direcţii, şi este înzestrat cu un număr foarte mare de senzori, datorită cărora mişcările sunt ajustate precis în funcţie de caracteristicile mediului.

După opinia cercetătorilor de la DFK, corpul unei primate este mai bine adaptat terenului selenar, deoarece este mai stabil pe teren accidentat şi atunci când trebuie să urce pante abrupte. De asemenea, robotul se poate redresa singur dacă se răstoarn, şi se poate ridica pe “picioarele” din spate, folosindu-şi “mâinile” pentru a culege mostre sau a înlătura obstacole.

În prezent, robotul-maimuţă este testat într-un mediu care imită peisajul selenar, testele urmând să se încheie în luna august.

Sursa: Mail Online / Foto: DFK

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase