Home » D:News » Când este momentul potrivit pentru a deveni tată?

Când este momentul potrivit pentru a deveni tată?

Când este momentul potrivit pentru a deveni tată?
Publicat: 27.07.2013
Se pare că şi bărbaţii ar trebui să se gândească mai des la ceasul lor biologic. În timp ce studii anterioare au indicat că numărul şi calitatea spermatozoizilor se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, un nou studiu indică vârsta exactă la care începe să scadă potenţialul reproducător al bărbatului.

Constatările anterioare au sugerat că, atunci când bărbaţii se apropie de vârsta de 40 de ani, calitatea spermatozoizilor săi începe să scadă. Cu toate acestea, noua cercetare vine să demonstreze că, de fapt, acest declin începe cu o jumătate de deceniu mai devreme decât s-ar fi crezut până acum. 

Mai mult, oamenii de ştiinţă au constatat că proporţia spermatozoizilor purtători de cromozomi X se măreşte odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce înseamnă că bărbaţii care fac copii la vârste înaintate au mai multe şanse de a deveni părinţi de fete.

Cercetătorii din cadrul Reproductive Technology Laboratories din Los Angeles au analizat probe de spermatozoizi provenite de la 5.081 bărbaţi cu vârste între 16 şi 72 de ani şi au constatat că deteriorarea calităţii spermei începe după vârsta de 35 de ani. 

„Fie că este 35 sau 40, mesajul pe care îl transmite atât această lucrare, cât şi altele este că bărbaţii ar trebui să fie conştienţi de schimbările de la nivelul aparatului reproducător ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Iar dacă ei doresc să devină părinţi nu ar trebui să amâne acest lucru prea mult timp”, a declarat Allan Pacey expert în fertilitate de la Universitatea Sheffield. 

De asemenea, Pacey şi echipa sa de oameni de ştiinţă au descoperit că bărbaţii cu vârste peste 55 de ani experimentează o scădere a numărului de spermatozoizi purtători ai cromozomului Y şi o creştere a celor care au cromozomul X. 

Specialiştii au explicat că la fel cum se întâmplă cu toate celulele din corp, şi spermatozoizii se regenerează constant, iar fiecare diviziune celulară vine cu un risc de apariţie a mutaţiilor genetice. Aşa se explică de ce studii mai vechi au indicat că bărbaţii care au copii după vârsta de 40 de ani au mai multe şanse de a deveni părinţii unor copii care suferă de boli precum autismul sau schizofrenia.

Sursa: Counsel&Heal
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase